34 év után, a koronavírus-járvány miatt megszűnik a Q magazin

A Q magazin a ’90-es években élte fénykorát, amikor a brit popzenei élet legfontosabb kordokumentációjának számított. A print kiadvány a koronavírus-járvánnyal azonban már nem bírt el.

A vírus az oka

A koronavírus-járvány után a magyar zeneipar rendkívül nehéz helyzetben van, de külföldön is ugyanúgy küzdenek a vállalkozások és a kulturális intézmények a talpon maradásért, hiszen mindenkit súlyosan érintett a kötelező leállás. Különösen szomorú, ha egy intézménynek számító vállalkozás, szórakozóhely vagy folyóirat jelenti be a megszűnését. Idén július 28-án jelenik meg utoljára a brit zenei kiadványok egyik ikonikus lapja, a Q magazin, írja a The Guardian.

Q magazin megszunik
Nincs több címlap / Fotó: Q magazin

„A világjárvány nekünk is betett, mindössze erről van szó” – indokolta a hirtelennek tűnő lépést Ted Kessler főszerkesztő a Twitteren.

Fehér címlappal jelenik meg az április Vogue olaszországi kiadása

„Hisszük, hogy az ilyen időszakokban egy néma címlap sokkal sokkal nagyobbat szól bármilyen szónál vagy képnél” – vallja Ferdinando Verderi a Vogue Italia online kiadásában. A kreatív igazgató szerint a fehér szín az erőt, a tisztaságot, a tiszteletet és a reményt jelképezi az egész világon.

„Végig az irányításom alatt nagyon takarékosan működtünk, minden lehetőséget megragadtunk, hogy ezen a borzasztóan nehéz print piacon is fennmaradjon a lap. A Covid-19 azonban mindezeket az erőfeszítéseket megsemmisítette. Mélységesen sajnálom, amiért nem sikerült a Q magazinnal felszínen maradunk” – fejtette ki az utolsó számban a főszerkesztő kicsit részletesebben a megszűnés körülményeit.

The final issue of Q. On sale Tuesday 28 July.

No Description

Májusban a tulajdonos Bauer Media a portfoliójába tartozó további más kiadványokkal együtt felülvizsgálat alá helyezte a Q-t is, mert az értékesítési és hirdetési bevételek jelentősen csökkentek a koronavírus-járvány alatt.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]A világjárvány és a karantén csak felgyorsította a kiadói szektort érintő negatív trendeket[/perfectpullquote]

– mondta Chris Duncan, a Brit Kiadók vezérigazgatója. Az értékesített példányszám az utóbbi időben 29 ezer alá esett, aminek kevesebb, mint a fele származik újságosstandokon való értékesítésből, miközben 2001-ben több mint 200 ezres példányszámban kelt el a lap.

Indie-rocktól a dance-ig

A Q magazint a friss, közvetlen hangneméért, mélyinterjúiért és az indie-rocktól a dance-ig terjedő, széles zenei palettáért szerette a közönség. Mark Ellen és David Hepworth Cue néven alapították 1986-ban. Aztán, mivel a címe dákót is jelent angolul, inkább átkeresztelték Q-ra, hogy ne tévessze meg a billiárdrajongókat az újságosnál. A Q-nak köszönhetőek a ’90-es évek brit popzenei szcéna legfontosabb írásos dokumentációi. A legendás sláger- és albumlistáikat mindig érdemes volt figyelemmel kísérni.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Nagyon szomorú. A Q mindig nagyon jó fej volt velünk az évek során, rengeteget tanultam belőle, amióta megvettem az első lapszámot[/perfectpullquote]

– emlékezett meg a kiadványról Tim Burgess, a The Charlatans frontembere.

Donald Trump lángra lobbantja az államokat a német magazin címlapján

A német hírlap, a Der Spiegel legújabb számán az irodájában ülő Donald Trump szemez velünk. Mögötte pedig a rasszizmus elleni tüntetőket, valamint a lángba borult Washington DC-t láthatjuk. A gyufaszál azonban nem máshol, mint az amerikai elnök kezében lobban fel. A címlapon nagy betűkkel olvashatók a “Der Feuerteufel” és az “Ein Präsident setzt sein Land in Brand” címek.

Augusztustól a Cosmopolitant sem találhatjuk majd meg az újságárusoknál, kizárólag online jelenik majd meg.


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból