Orosz katonai kutatók megtalálták a Fekete-tengerben a náci légierő által 1941. november 7-én elsüllyesztett Armenyija szovjet kórházhajó roncsait – közölte az Orosz Földrajzi Társaság. Az Armenyija pusztulása a világ egyik legsúlyosabb tengeri katasztrófája volt.

1,5 km mélyen találták meg a hajótörzset

A menekülőket és sebesülteket szállító hajón feltételezések szerint 6-10 ezernyien lehettek, ezért ennek a tragédiának legalább négyszer annyi halálos áldozata lehetett, mint a Titanic elsüllyedésének, írja a 444 az MTI-re hivatkozva.

A hajótörzset hanglokátor segítségével kb. 1,5 km mélyen, a Krím-félsziget partjaitól 18 tengeri mérföldre (több mint 33 km-re) találták meg márciusban. Az elszenvedett sérülésekből egy RT típusú távirányítású búvárszerkezet videofelvételei alapján sikerült megállapítani, hogy az Armenyiját légi bombázással, és nem torpedóval süllyesztették el, mint ahogy azt korábban gondolták.

Armenyija Hajo Roncs
Armenyija Hajó / Fotó: Wikimedia

A kórházhajó 1941. november 6-án indult el Szevasztopolból, és november 7-én Jaltában további több száz menekülőt vett fel. A fedélzetén szállította többek között az Artek úttörőtábor munkatársait családostól, illetve a krími kommunista pártvezetés egy részét is. A hajón levéltári anyagok és múzeumi gyűjtemények is voltak.

A háború elején kórházhajóvá alakították át

Az Armenyija roncsait korábban többször is sikertelenül keresték. A védelmi minisztérium irányítása alatt, a földrajzi társaság vízalatti kutatóközpontjának részvételével folytatott munkálatok során az elmúlt két évtizedben a tengerfenék egy több mint 300 km2-es szektorát tanulmányozták, mígnem 2017-ben a haditengerészet mágneses anomáliát nem észlelt.

Íme, a szomorú lelet a Titanicról: ezt ették és itták az úton – Senki sem tudta, hogy baj lesz

Mondhatni, ez a leghíresebb hungarikum, melyet külföldön legalább akkora tisztelet övez, mint itthon: neve mindenhol érthető és sokat mondó, függetlenül attól, hogy a világ mely pontján hangzik el. Tudták ezt már régen is. Több mint 106 éve már, hogy az elsüllyeszthetetlennek hitt hajó 2200 fős utazóközönségét és személyzetét örökre elnyelték a hullámok.

A háború elején kórházhajóvá átalakított Armenyija utasszállítóra felfestették a vörös keresztet, de az Interfax hírügynökség szerint nem kizárt, hogy a fedélzetén légvédelmi ágyúk voltak, ami legális célponttá tehette a német hadvezetésnek.

Top sztorik a rovatból

Nincs több cikk

Ez is érdekelhet