Burning Secret forgatókönyvét Nathan Abrams, a Bangor Egyetem filmes professzora, Kubrick-szakértő fedezte fel. Abrams szerint a script annyira teljes, hogy simán lehetne belőle játékfilmet készíteni.

Vasárnap a The Guardian írta meg, hogy megtalálták Stanley Kubrick egykor elveszett forgatókönyvét. A lap értesülése szerint  Kubrick Calder Willingham regényíróval közösen írta, akivel később együtt dolgozott A dicsőség ösvényein.

Burning Secret egy 1913-as Stefan Zweig-elbeszélés adaptációja. Az Égő titok egy “behízelgő modorú és ragadozó férfiről” szól, aki el akar csábítani egy férjes asszonyt a gyógyfürdőben, ahol találkoznak. A csábító a nő 10 éves gyerekét használja fel arra, hogy tervét megvalósítsa.

Az Égő titokból készült filmes adaptáció 1933-ban Németországban. Joseph Goebbels kritizálta is rendesen a házasságtörés témája miatt. Utoljára 1988-ban forgattak filmet belőle Faye Dunaway-jel a főszerepben.

Amikor 1956-ban Kubrick elkezdett dolgozni a forgatókönyvön, tett néhány kreatív változtatást az eredetihez képest: a kisfiú nevét Edgarról Eddie-re változtatta, és az osztrák helyszínt az akkori Amerikára cserélte.

Burning Secret 1988 2
Jelenet Az Égő Titok 1988-As Filmváltozatából: Faye Dunaway És Klaus Maria Brandauer / Fotó: Movie Nostalgia

Nathan Abrams így emlékszik vissza a script felfedezésére:

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””] Nem tudtam elhinni. Ez annyira izgalmas. Úgy hitték, elveszett. A Kubrick-rajongók tudják, hogy meg akarta csinálni, de soha senki nem gondolta, hogy be is fejezte. Most megvan a másolata, és ez azt bizonyítja, hogy teljes forgatókönyvet írt.   [/perfectpullquote]

A 100 oldalas forgatókönyv elegendő anyagot szolgáltat ahhoz, hogy “filmrendezők filmet készítsenek belőle” – tette hozzá.

Nem ez volt az egyetlen filmterve Kubricknak, amit nem követett megvalósítás. A Napóleonról szóló nagyszabású mű forgatókönyve és jelmezei is elkészültek. A rendező azonban a pénzügyi kudarctól tartva végül lefújta a projektet. Erről ebben a cikkükben írtunk.