Csaknem hétmilliárd forintból újul meg a geszti Tisza-kastély a Magyar Közlönyben megjelent határozat szerint. A munkálatok várhatóan a nyáron kezdődnek - nyilatkozta az MTI-nek a Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram miniszteri biztosa kedden.

A geszti Tisza-kastély nemzetgazdasági szempontból kiemelt projekt

Virág Zsolt kifejtette, az előkészítő szakasz befejeződött: elkészültek a restaurátori és levéltári kutatások, készültek kő-, fa-, fém- és festőrestaurátori dokumentációk, volt falszövetkutatás. Megvan az építészeti engedélyezési terv, nemzetgazdasági szempontból kiemelt projektté lett nyilvánítva a kastély felújítása.

Hozzátette: elkészültek a kiviteli tervek és lezárult a generálkivitelezési tender is. A legolcsóbb érvényes ajánlatot fogadták el, a kormány az összeget biztosítja a munkálatokra, így meg lehet kötni a generálkivitelezési szerződést a geszti Tisza-kastély felújítását illetően.

Geszti Tisza-Kastely Felujitas Kastelyprogram
Geszti Tisza-Kastély A Felújítás Előtt / Fotó: Makóhíradó

Várhatóan júliusban indul a projekt, a felújítást nagyjából 18 hónap alatt szeretnék elvégezni. A miniszteri biztos elmondta: ezzel párhuzamosan elkészültek a kiállítási tervek is. A 15 egységből álló tárlat bemutatja majd az országnak két miniszterelnököt adó Tisza-családot. Emellett bemutatják a kor politikai viszonyait is.

A református egyház kapja meg a felújított kastélyt

Az első ütembe a főépület és a tiszttartói épület került be, utóbbiban lesz a múzeumi fogadóépület kávézóval, ajándékbolttal, csomagmegőrzővel. Beletartozik az első ütembe a Tisza-kripta műszaki javítása, felújítása is.

Második ütemben szálláshelyet és konferenciatermet terveznek kialakítani a kastély mellett, erre is megvannak a tervek; de ennek még sem a pénzügyi vonzata, sem egyéb részletei nem ismertek

– mondta Virág Zsolt. Közölte, a legnagyobb nehézséget az jelenti, hogy a kastélyparkot az ötvenes években nyolc-kilenc tulajdonosra “szabdalták”, ezeket a területeket egyesíteni kell, hogy ki lehessen adni az építési engedélyt.

Nem változott az a korábbi elképzelés, hogy a kastély – ahogyan a Károlyi-Csekonics palota is – a felújítás után a református egyház kezelésébe kerül, de emellett mindenképp szeretnék, ha a Tisza-örökség bekapcsolódna Békés megye északi részének turizmusába – húzta alá. Úgy fogalmazott: a hamarosan megnyíló vésztői Bagolyvárral együtt új turisztikai látványossággal gyarapodik majd a környék.

Békés megyében a Weinckheim-kastély és környéke Európai Uniós támogatásból és szintén a Nemzeti Kastélyprogram keretében újult meg. A kerékpáros turisták egyszerre négy békés megyei kastélyt is meglátogathatnak.

Kapcsolódó cikk

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

idojaras elorejelzes 2024 aprilis sarkvideki hideg

Érkezik az év hidegfrontja, hó is eshet

Sarkvidéki hideg zúdul az afrikai melegre, jövő hétfőről keddre helyenként 25 fokot zuhanhat a hőmérséklet, és komoly viharok alakulhatnak ki, a hegyekben havazás sem kizárt.

nyugdijkorhatar 2024 nyugdij nyugdijas nyugdij utalas 2024

Tényleg csak 70 évesen mehetünk nyugdíjba? Itt a nyugdíjszakártő válasza

A világ egyik nagy vagyonkezelő cége arra figyelmeztette a munkavállalókat, hogy ne számítsanak arra, hogy kényelmesen nyugdíjba tudnak vonulni a hatvanas éveikben, hanem meg kell emelni a nyugdíjkorhatárt akár 70 évre, mert az emberek sokkal tovább élnek, mint korábban, és kevesebb fiatal kép be a munkaerőpiacra.