Olvasom Ő kapta az alternatív irodalmi Nobel-díjat!

Ő kapta az alternatív irodalmi Nobel-díjat!

Promóció

Maryse Conde kapta az alternatív irodalmi Nobel-díjat. Az Új Akadémia pénteken jelentette be, hogy a guadeloupei írónőre esett a választása.

Promóció
- Advertisement -

Mint ismeretes, a szexuális zaklatási botrányok következtében idén elmaradt az irodalmi Nobel-díj ünnepség. Az Új Akadémia nevű társaság ezt az űrt kívánta betölteni alternatív irodalmi díj odaítélésével.

Kim Thuy és Neil Gaiman is az esélyesek nevét tartalmazó rövidlistán szerepelt. Haruki Murakami visszalépett a jelöltségtől, mondván, a munkájára kíván koncentrálni.

Maryse Conde / Fotó: Repeating Islands

Az Új Akadémia célja a díj odaítélésével az volt, hogy olyan szerző munkásságát jutalmazza, aki az identitás, a nemi szerepek és a társadalmi osztályok kérdéseivel foglalkozik A testület szerint Maryse Conde felelt meg leginkább ennek a kritériumnak.

Azt írta le, hogy a gyarmatosítás hogyan változtatta meg a világot, és az érintettek miként veszik vissza az örökségüket   

– méltatta az Új Akadémia Maryse Conde életművét, ami a több mint 20 regényt számlál.

Az írónő Guadeloupe-ban született 1937-ben. A Karib-tengeri térség egyik legfontosabb írója. Legismertebb művei között szerepel a DesiradaSeguCrossing the Mangrove és Who Slashed Celanire’s Throat? Reméljük, hogy Conde írásai hamarosan végre magyarul is olvashatók lesznek.

Az Új Akadémia a Kickstarteren gyűjt pénz a díjjal járó honorálás biztosítása érdekében. Idáig több mint 17.500 euró jött össze. A gyűjtés egészen a díjátadó ünnepségig, december 9-ig tart. Ezt követően az Új Akadémia feloszlatja magát.

Promóció
Promóció
Promóció

legnépszerűbbek

A WHO üzeni: ezeket tartsd be, hogy ne kapd el a koronavírust

Az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) ajánlásokat tett közzé, milyen szabályokat érdemes betartani a megelőzés gyanánt, valamint mik a koronavírus tünetei.

Az olasz nővér megmutatta, milyen káros hatásai vannak a koronavírusnak

Egy olaszországi nővér a koronavírus frontvonalából posztolt.

Így teszi tönkre a tüdőt a koronavírus

A felvételek az egyik olyan kínai páciens tüdejéről készültek, aki még tavaly decemberben hunyt el Kínában.
Promóció

a szerk. ajánlása

Andy Warhol cipőillusztrátorként kezdte – Érdekességek a pop-art atyjáról

Andy Warhol a XX. század egyik legmeghatározóbb művésze volt.

Laczkovich Borbála, a Banksy-kiállítás kurátora: „A felszín mögött egy komplex és ellentmondásos képet kapunk”

Laczkovich Borbála, a Godot Kortárs Művészeti Intézet kurátora segítségével tisztába tesszük, mit is jelent egy Banksy-mű hitelessége, jogos-e a művész szellemiségére hivatkozni a kiállítás ellen, miközben jópár műhelytitokra és felszín alatti sztorira is fény derül.

Saiid: „Ugyanaz a vonat, csak lecsatoltak egy pár vagont”

A lényeg, hogy az „élet szörfdeszkáján” sodródni és ride-olni is ugyanolyan jó lehet!

ez is érdekeltéged
<3