Ő kapta az alternatív irodalmi Nobel-díjat!

Maryse Conde kapta az alternatív irodalmi Nobel-díjat. Az Új Akadémia pénteken jelentette be, hogy a guadeloupei írónőre esett a választása.

Mint ismeretes, a szexuális zaklatási botrányok következtében idén elmaradt az irodalmi Nobel-díj ünnepség. Az Új Akadémia nevű társaság ezt az űrt kívánta betölteni alternatív irodalmi díj odaítélésével.

Kim Thuy és Neil Gaiman is az esélyesek nevét tartalmazó rövidlistán szerepelt. Haruki Murakami visszalépett a jelöltségtől, mondván, a munkájára kíván koncentrálni.

maryse
Maryse Conde / Fotó: Repeating Islands

Az Új Akadémia célja a díj odaítélésével az volt, hogy olyan szerző munkásságát jutalmazza, aki az identitás, a nemi szerepek és a társadalmi osztályok kérdéseivel foglalkozik A testület szerint Maryse Conde felelt meg leginkább ennek a kritériumnak.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””] Azt írta le, hogy a gyarmatosítás hogyan változtatta meg a világot, és az érintettek miként veszik vissza az örökségüket    [/perfectpullquote]

– méltatta az Új Akadémia Maryse Conde életművét, ami a több mint 20 regényt számlál.

Az írónő Guadeloupe-ban született 1937-ben. A Karib-tengeri térség egyik legfontosabb írója. Legismertebb művei között szerepel a DesiradaSeguCrossing the Mangrove és Who Slashed Celanire’s Throat? Reméljük, hogy Conde írásai hamarosan végre magyarul is olvashatók lesznek.

Az Új Akadémia a Kickstarteren gyűjt pénz a díjjal járó honorálás biztosítása érdekében. Idáig több mint 17.500 euró jött össze. A gyűjtés egészen a díjátadó ünnepségig, december 9-ig tart. Ezt követően az Új Akadémia feloszlatja magát.


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból