A bíróság döntött a meleg házasságot propagáló torta ügyében

Egy észak-írországi pékség tulajdonosai másodfokon pert nyertek az úgynevezett “meleg torta” diszkriminációs ügyben. A szóban forgó torta rendelés minden idők legdrágábbika lehet az Egyesült Királyságban. Néhányan azonban arra figyelmeztetnek, hogy a döntés veszélyes precedenst teremthet az emberi jogok szempontjából.

Egy észak-ír pékség nem volt hajlandó egy, a melegek ügyét támogató feliratú tortát készíteni. Először elfogadták Gareth Lee rendelését, majd 2 nappal később a cég mégis úgy nyilatkozott, hogy nem sütik meg a tortát. Lee, aki egyébként melegjogi aktivista, diszkrimináció miatt beperelte az Ashers Bakinget. Lee a meleg házasság legalizálásért küzd Észak-Írországban. Ez az Egyesült Királyság egyetlen olyan része, ahol az azonos neműek házassága nem megengedett.

A belfasti központú Ashers-t az evangélikus Daniel és Amy McArthur üzemeltetik. A céget 2015-ben bűnösnek találták diszkriminációban, amiért megtagadta, hogy tortát készítsen “Támogasd a melegek házasságát” (“Support Gay Marriage”) felirattal. És a Szezám utcából ismert Bert és Ernie képeit sem volt hajlandó rátenni.

A Legfelsőbb Bíróság szerdai döntése azonban megfordította a Belfast megyei bíróság korábban hozott ítéletét. Az első fok megállapította, hogy az Ashers szexuális orientáció alapján diszkriminálta Lee-t.

Az öttagú bírói testület úgy találta, hogy a potenciális vevő, Gareth Lee és az eladó, Ashers Baking közötti üzleti kapcsolatban nem merült fel, hogy valamely szolgáltatást vallási meggyőződés, politikai hovatartozás vagy szexuális irányultság miatt tagadtak volna meg. 

Az Európai Emberi Jogi Egyezmény 10. cikke biztosítja a véleménynyilvánítás szabadságát. Brenda Hale, a Legfelsőbb Bíróság elnöke szerint “mélységesen megalázó és az emberi méltóság megsértését jelenti, ha valakitől faji hovatartozása, neme, szexuális irányultsága, vallása vagy más meggyőződése miatt tagadnak meg egy szolgáltatást, de ebben az esetben nem ez történt.”

Web Gay Cake
Nem Sütötték Meg / Fotó: The Independent

Ezzel a legfőbb bírói fórum megfordította az 500 font (körülbelül 185 ezer forint) összegű kártérítés sorsát is. 

Az Észak-írországi Egyenlő Bánásmód Bizottság 150.000 font közpénzt költött Lee ügyének támogatására. Az Ashers-nek a jogvita 200.000 fontjába fájt, amit a Keresztény Intézet nevű jótékonysági és lobbi csoport fedezett. Maga a torta egyébként mindössze 36 és fél fontba kerül.

Az egyenlő bánásmód hatóság csalódottságát fejezte ki a Legfelsőbb Bíróság döntése miatt. Ezzel szerintük a bíróság bizonytalanságot teremtett az esélyegyenlőségi törvény alkalmazását illetően a kereskedelmi szférában, mind abban a vonatkozásban, hogy egy vállalkozás mit tehet meg, mind abban, hogy az ügyfél mit várhat el.

Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból