Akár beismerjük, akár nem, a melltartóknak soha nem jut annyi mosási idő, mint az alsóneműknek. És általában a nők nem mossák ki olyan gyakran a melltartókat, mint kellene, és ez problémákat okozhat.

Bright Side összegyűjtötte miért fontos, hogy a melltartókat is gyakrabban mossuk.

Ha nem mosod ki elég gyakran, durva dolgok szaporodhatnak el benne.

Melltarto.mosas .Higienia.5
A piszkos igazság az, hogy a baktériumok és az élesztőgombák szeretik a nedves helyeket, például a mell alatti területet.
A bőrből származó izzadság és olaj kombinációja szintén hozzájárul ezeknek a mikrobáknak a növekedéséhez, amelyek végül felhalmozódnak a melltartó rostjaiban.

A baktériumok felhalmozódása bőrirritációt okozhat.

Melltarto.mosas .Higienia.4
Az akne nem kizárólag az arcon jelentkezik, és a piszkos melltartó is okozhat pattanásokat a mell környékén, különösen az érzékeny bőrűek számára.
A mellbimbó dörzsölése akkor is előfordulhat, ha állandó súrlódás van a szennyezett anyag és az izzadt bőr között.
Egy szakértő azonban elmagyarázta, hogy a mosatlan melltartó miatti súlyos fertőzések kockázata alacsony, ha rendszeresen megmosod a bőröd, és betartod a megfelelő higiéniát.

A piszkos melltartók furcsa illata átszivároghat a ruhán.

Melltarto.mosas .Higienia.3
A ruhákhoz hasonlóan a melltartókat is kellemetlen szagok érik, ha nem mossuk ki őket. És ez a rossz szag könnyen behatol a felsőruházatba.
A makacs szagok esetében, amelyek nem jönnek le a mosás során, egyes szakértők azt javasolják, hogy használjunk ecetet a szag semlegesítésére.
A mosási hőmérséklet is fontos tényező. A pamut és szintetikus melltartókat meleg vízzel, a selyem és a kevert melltartókat pedig hidegebb hőmérsékleten érdemes mosni.

Az izzadság- és dezodorfoltok tönkretehetik a melltartó anyagát.

Melltarto.mosas .Higienia.2
Ha sárga vonalakat észlelsz a melltartó oldalán, az valószínűleg az olajokkal, szennyeződésekkel és testápolókkal kevert izzadság eredménye. A test kémiája is hatással lehet az elszíneződésre, attól függően, hogy savasabb vagy lúgosabb.
Számos módja van ezeknek a nyomoknak az eltávolítására, például folteltávolítók használatával vagy fogkefével történő finom dörzsöléssel.
A sötétebb színű melltartóknál is kialakulhatnak finom fehér vonalak, ami az izzadságunkból származó ásványi só. Ha ezeket a halvány foltokat látod, egyértelműen ideje kimosni a fehérneműt.

Általános szabály, hogy a nőknek 2-3 „viselés” után ki kell mosniuk a melltartójukat.

Melltarto.mosas .Higienia
Először is meg kell határoznunk, hogy mit jelent a „kopás”. Egy bőrgyógyász szerint előfordulhat, hogy néhány óra minimális izzadás mellett nem számít egy teljes viseletnek, de több óra erős izzadás könnyen 2-3 viseletnek számíthat.
Egy másik szakértő megjegyzi, az, hogy mennyire zsíros a bőröd és milyen gyakran izzadsz, fontos szempont a melltartó mosásának gyakoriságának megállapításában.

Kapcsolódó cikk

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

idojaras elorejelzes 2024 aprilis sarkvideki hideg

Érkezik az év hidegfrontja, hó is eshet

Sarkvidéki hideg zúdul az afrikai melegre, jövő hétfőről keddre helyenként 25 fokot zuhanhat a hőmérséklet, és komoly viharok alakulhatnak ki, a hegyekben havazás sem kizárt.

nyugdijkorhatar 2024 nyugdij nyugdijas nyugdij utalas 2024

Tényleg csak 70 évesen mehetünk nyugdíjba? Itt a nyugdíjszakártő válasza

A világ egyik nagy vagyonkezelő cége arra figyelmeztette a munkavállalókat, hogy ne számítsanak arra, hogy kényelmesen nyugdíjba tudnak vonulni a hatvanas éveikben, hanem meg kell emelni a nyugdíjkorhatárt akár 70 évre, mert az emberek sokkal tovább élnek, mint korábban, és kevesebb fiatal kép be a munkaerőpiacra.