Az auswitzi haláltábor hírhedt orvosa, Josef Mengele egy végletekig nárcisztikus, önvádat, lelkiismeret-furdalást nem ismerő, középszerű jellem volt, aki több százezer, többségében magyar zsidó haláláért felelős. Josef M. két halála.

Alakja mára az auschwitz–birkenaui halálgyár egyik szimbólumává vált. A tavalyi év egyik könyvsikere volt Gyurkovics Tamás Mengele bőröndje / Josef M. Két halála című regénye, amelynek alapján monodráma készül, amit december 16-án mutatnak be a Spirit Színházban.

Vannak olyan emberi gyarlóságok, melyek kivételes történelmi helyzetben – vagy azért, mert nagyon félünk, vagy azért mert váratlanul hatalomhoz jutunk – bűnné, tömegpusztító erővé tudnak válni. Mengele esetében ez a nárcizmus, az önmagába és képességeibe vetett kritikátlan hit

– meséli Gyurkovics Tamás, a regény írója, akinek közreműködésével készült el a december 16-án bemutatott monodoráma szövegkönyve is. A darab egyes szám első személyben vall nagyságnak hitt középszerűségről, bűnökről és bűnhődésekről, Mengele magyar áldozatairól és bűntársairól – egy rettenetes élet soha elő nem került bőröndjéről, amelyet mindannyian cipelünk ma is.

Korábban mindig vegyes undorral figyeltem, hogy bizonyos emberek mint váltanak köpönyeget, tagadják meg tegnapi önmagukat anélkül, hogy szemükben a pillanatnyi zavar vagy szégyen tükröződne

– hangzik el a darabban. A bűneit sohasem megbánó, s azokat nem is tudatosító Mengelét Perjés János alakítja:

Nagyon aktuálisnak tartom a mai világban felhívni a figyelmet az ennyire szélsőséges személyiségtorzulásra. Nem holokauszt szörnyeteget játszom, hanem egy embert, aki olyan mértékű hatalmat kapott, ami beláthatatlan szörnytettekhez vezetett. Sajnos meggyőződésem, hogy a világ s az emberi jellemek ma is olyan torzulási folyamaton mennek keresztül, hogy megfelelő kontroll nélkül sokakból válhatna korunk Mengeléje. A hatalom ilyenfajta gyakorlása nem áll messze a beteg, torzult lelkektől. Én ezzel a szereppel harcolok a tendencia ellen.

Josef Mengelét, a halál angyalát sosem vonták felelősségre a tetteiért. A történelem szökevénye szabad és nárcisztikus öregúrként halhatott meg Dél-Amerikában. De vajon szabad volt-e pusztán azért, mert sosem fogták el? S vajon elnyerte volna méltó büntetését pusztán azáltal, hogy a vádlottak padjára állítják? – ezeket a kérdéseket járja körül a regény és a színdarab is.

Mengele bőröndje – Monodráma a hatalomra kerülő narcizmusról

Gyurkovics Tamás sikerkönyvét, Mengele bőröndje – Josef M. két halála címmel december 16-án mutatja be a Spirit Színház Perjés János főszereplésével, Bányai …

A darab rendezője, Bányai Gábor, ahogy elolvasta Gyurkovics Tamás könyvét, azonnal tudta, hogy Mengele történetét színpadra szeretné vinni.

Az izgat benne, hogy megmutassunk egy olyan szörnyeteget, aki egyébként minden emberi paraméterében olyan, mint a minket körülvevő emberek. Kicsit középszerű, kicsit nárcisztikus, kicsit tehetségtelen, de nagyon akar, nagyra tör, s elismerésre vágyik. Csupa olyan tulajdonság, ami bármelyikünkről elmondható

– meséli. A regénybe és színpadra illő történetet maga az antihős, Josef Mengele meséli el nekünk, egyes szám első személyben. Az előadás – melyben a legfontosabb szereplők hangja kísérti folyton a főhőst – az emberi morál alapvető kérdéseit feszegeti.

#web | #youtube | #facebook | #instagram

Facebook-esemény: ITT

Időpont: 2017. december 16., 19 óra

Helyszín: Spirit Színház, Budapest

Jegyár: 2. 800 HUF

Jegyfoglalás: ITT

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

Qatar-WC

Hogyan fogadjunk a 2022-es labdarúgó-világbajnokságra

Már majdnem itt az ideje a világ legrangosabb tornájának – a 2022-es labdarúgó-világbajnokságnak. Az idei év sok újítással jár. Az egyik az, hogy ez az első alkalom, hogy egy közel-keleti ország ad otthont a világbajnokságnak.

alvás pihentető alvás tippek alváshoz egészséges alvás egészséges életmód

Ezeket edd, és ezeket kerüld, ha nem tudsz aludni

Jó alvás nélkül nincsenek jó nappalaink, de még rosszabb, hogy nem lehetünk teljesen egészségesek sem. Sokan szenvednek kialvatlanságban anélkül, hogy foglalkoznának vele, pedig komoly következményei lehetnek, ha hosszútávon nem tudunk megfelelően pihenni.

betegség hírességek hírességek betegségei maria cross halle berry lil wayne tom hanks toni braxton catherine zeta-jones 4

Hírességek, akik krónikus betegséggel élnek

A betegség nem válogat. A következő sztárok mind megvívták a maguk harcát különböző egészségi problémákkal és saját példájukon keresztül bebizonyították, hogy krónikus betegségekkel is lehet együtt élni, mégpedig boldog életet.

liszt gluténmentes liszt liszt fajták liszt típusok zabliszt rizsliszt csicseriborsó liszt kókuszliszt

Ezek a gluténmentes lisztek, ha alternatívákat keresel

A legtöbben fehér lisztet vagy teljes kiőrlésű lisztet használnak a főzéshez, sütéshez. Ezek glutént tartalmaznak, amire néhányan allergiásak, de mindannyiunk emésztőrendszere nehezen birkózik meg vele, emellett pedig egyéb negatív mellékhatásai is vannak.