Az emberi szervezeten kívül a vírus előbb-utóbb elpusztul. Az ellenállóképessége viszont attól függ, milyen anyagra kerül: a papíron egy napig, a műanyagon és az acélon három napig bírja. Így tehát mindig, miután készpénzt használunk, jó alaposan mossunk kezet!

A koronavírus élettartama

Koronavirus Eredete Termeszetes
/ Fotó: Shutterstock

A vírusoknak a túléléshez és szaporodásukhoz szükségük van egy gazdaszervezetre. Az emberi szervezeten kívül a koronavírus nem életképes hosszabb ideig. Eddig azonban nem tudtuk, hogy pontosan mennyi ideig élnek túl a különböző anyagokra kerülve.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Mostanáig csak más típusú vírusok vizsgálatára alapozott becslések álltak rendelkezésünkre, amelyek olykor túlzóak is voltak – például olyat is lehetett hallani, hogy akár 9 napig is életképesek lehetnek.[/perfectpullquote]

Az amerikai Nemzeti Allergia és Fertőző Betegségek Intézetének virológiai laboratóriumában dolgozó kutatók azonban a most elterjedt koronavírus törzzsel folytattak kísérleteket, és eredményeiket a New England Journal of Medicine tudományos folyóirat március 17-i számában publikálták. A tanulmány eredményeit olasz szakértők kommentálták a La Repubblica cikkében.

Akár három napig is életképes

A nyálcseppekben a levegőbe kerülő vírus három órán keresztül képes életben maradni. Egyéb felületeken az ellenállóképessége nagyban függ az adott anyagtól is.

Az amerikaiak kísérlete négy különböző anyagon vizsgálta a vírusokat: a rézen legfeljebb 4 órát, a papíron legfeljebb egy napig, műanyagon és rozsdamentes acélon legfeljebb három napig él meg a kórokozó szobahőmérsékleten, normál páratartalom mellett.

Az nem derült ki, hogy a vírus számára az egyes felületeken miért jobb vagy rosszabb a túlélés esélye. Hideg és száraz körülmények között a vírus élettartama inkább növekszik. A közvetlen napsütésnek kitett tárgyak kevésbé fertőznek.

Tévhit, hogy az influenza veszélyesebb, mint az új koronavírus

Ami a szezonális influenzát illeti – túl azon, hogy az influenzavírusok már ismerősek az emberi immunrendszer számára -, ha pusztán a kórokozó számokban kifejezhető tulajdonságait nézzük, akkor is kevésbé tűnik veszélyesnek, mint a COVID-19-et kiváltó SARS-CoV-2 vírus, amely fertőzőbb, halálosabb, és nagyobb eséllyel tarolja le az egészségügyi rendszereket.

Az életképes vírusok mennyisége viszont nagyon gyorsan csökken: minden felületen néhány óra alatt feleződik a mennyiségük. A leggyorsabban a levegőből tűnnek el, ahol körülbelül egy óra alatt felére csökkenhet a darabszámuk.

Gyakorlati tanácsok

A legnagyobb óvatosságra intő adat az, hogy eddig azt hittük, hogy a levegőben sokkal gyorsabban, alig pár perc alatt eloszlanak.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Figyeljünk oda a zárt helyiségekre. A belélegzés útján történő megfertőződés sokkal gyakoribb, mint tárgyakon kereszül. Nagyon hatékony és gyors vírussal állunk szemben a terjedési sebességét tekintve. Ha egy megfertőzött személy bizonyos időn keresztül zárt helyiségben tartózkodik, a levegő a köhögése és tüsszentése nélkül is, kizárólag az általa kilélegzett levegő miatt is megtelik vírussal. Ezért szükséges gyakran szellőztetni – szerencsére itt a tavasz – és kerüljük az olyan helyeket, ahol nincs légmozgás, például a lifteket[/perfectpullquote]

– figyelmeztet dr. Carlo Federico Perno, a Milánói Egyetem virológus professzora.

Természetes eredetű az új koronavírus, nem laboratóriumi manipuláció eredménye

A Nature Medicine aktuális számában megjelent kutatásban az új koronavírus (SARS-CoV-2) és a vele rokon vírusok géntérképéről nyilvánosan rendelkezésre álló adatokat elemezték – írja az MTI a Science Daily szaklapra hivatkozva. – mondta Kristian Andersen, a Scripps Kutatóintézet immunológusa, virológusa, a tanulmány egyik szerzője.

A New England Journal of Medicine-ben közölt adatokat laboratóriumi, mesterséges körülmények között mérték, így nem egyszerű méterben és percben meghatározható praktikus tanácsokká átváltani, ami a helyiségeket és a lifteket illeti.

„Aki sokáig van zárt, zsúfolt és rosszul szellőztethető helyen, mindenképpen viseljen maszkot, ami viszont nem sokat ér kültéren” – ajánlja dr. Perno.

Elsősorban nem a tárgyak fertőznek

A virológus nem győzi hangsúlyozni, hogy a vírus belélegzése a legveszélyesebb módja a fertőzésnek. Egy fertőzött tárgy megfogdosása után az arcunkhoz nyúlni a fertőzés egy lehetséges, de kevésbé gyakori módja. A paviai Molekuláris Genetikai Kutatóintézet igazgatója, dr. Giovanni Maga is ezt vallja.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Az, hogy a vírus életben marad egy felületen három napon át, nem jelenti azt, hogy az adott tárgy három napig képes fertőzni. Elegendő idő után az ottmaradó vírus az eredetileg rákerült mennyiség ezredrésze vagy tízezred része, amely már nem elégséges ahhoz, hogy fertőzzön. Ahhoz, hogy tudjuk, hogy egy tárgy hány nap után nem fertőz, tudnunk kéne azt, hogy mennyi vírus került rá, és hogy mennyi vírus szükséges ahhoz, hogy egy embert megbetegítsen. Ezek a tényezők mind ismeretlenek maradnak. Ez még egy nagyon fiatal vírus, sok jellemzőjét nem is mértük még[/perfectpullquote]

– mondja dr. Maga.

Patrizia Laurenti, a római Cattolica Egyetem higiénia professzora szerint az egyetlen jótanács, hogy elkerüljük a tárgyakról történő megfertőződést, az, ha kezet mosunk.

A zöldségek és a gyümölcsök is fertőzhetnek?

A koronavírus cseppfertőzés útján terjed a levegőben. Elővigyázatosságból, mivel még sok tényezőt nem ismerünk, lehet értelme annak, ha odafigyelünk a nyers élelmiszerekre.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Ha háromszor megmossuk a salátát és hagyjuk a vízben állni néhány percig, az elég lehet ahhoz, hogy hatástalanítsuk a vírusokat, mert a vizet nem szeretik. Azt a területet, ahol étkezünk és főzünk, először is alaposan tisztítsuk meg, még a fertőtlenítés előtt. A koszos környezetben a mikróbák jobban el tudnak rejtőzni, a fertőtlenítőszer akkor pedig mit sem ér[/perfectpullquote]

– mondja Laurenti. Bevásárláskor jó eséllyel hozzányúlunk fertőző tárgyakhoz – Kínában a járvány legsúlyosabb szakaszában még a készpénzt is karanténba rakták. Így az a legjobb tanács, hogy ne nyúljunk az arcunkhoz, és ha hazaértünk, azonnal mossunk kezet.

Top sztorik a rovatból

Nincs több cikk

Ez is érdekelhet