Követem Közélet Megint fontos kérdésben döntött India: a menstruáló nők is...

Megint fontos kérdésben döntött India: a menstruáló nők is látogathatják Kerala templomát

Promóció

Nem győzzük kapkodni a fejünket: az utóbbi időben több olyan hír is napvilágot látott Indiával kapcsolatban, aminek csak örülni lehet. Úgy tűnik, a népes ázsiai ország a progresszivitás útjára lépett. Az indiai legfelsőbb bíróság nemrég hozott döntésében kimondta, hogy a menstruáló nők számára is biztosítani kell a keralai templomba való belépést.

Promóció
- Advertisement -

Évtizedek óta tilos Indiában a menstruáló korban lévő nőknek bemenniük Kerala Sabarimala templomába. Az uralkodó istenről, Ayyappáról ugyanis azt tartják, hogy szüzességi fogadalmat tett. A templomi hatóságok a régóta fennálló gyakorlatot a “tradícióval” legitimálják. Sok dél-ázsiai országban “tisztátalannak” tartják a menstruáló nőket. Például a muszlim nők nem vehetnek részt bizonyos vallási rituálékon azokon a napokon, amikor megvan a menzeszük.

Pénteki döntésével India Legfelsőbb Bírósága feloldotta a menstruáló nőkre vonatkozó tilalmat a Sabarimala templom látogatása alól, ami egyébként hívők és zarándokok millióit vonzza évről évre. A mérföldkőnek számító verdikt a nemek közti egyenjogúságot hivatott biztosítani az istentiszteleti helyszíneken. India Legfelsőbb Bírósága úgy találta, hogy alkotmányellenes megtagadni a belépést a nőktől a templomba.

Az erkölcsöt nem lehet szűk lencsén keresztül nézni. Összhangban kell lennie az alkotmánnyal. A patriarchátus és a vallás nem döntheti romba az áhítat erejét  

– mondta A M Khanwilkar bíró.

Indu Malhotra bíró ugyanakkor nem értett ezzel egyet. Ő volt az egyetlen, különvéleményt megfogalmazó bíró az ötfős testületben. Álláspontja szerint “a vallásgyakorlásról való döntés a vallásos közösségre tartozik és  nem a bíróságra” – fogalmazott.

A menstruációs korlátozás miatt túlnyomó részben férfiak látogatják a templomot / Fotó: Templedairy

A civil szervezetek üdvözölték a döntést. “A nők alkotmányos joga, hogy meglátogassanak bármely istentiszteleti helyet” – nyilatkozta Mariam Dhawale, az All India Democratic Women’s Association főtitkára a Deutsche Wellének.

Nem mindenki örül azonban a döntésnek.

A Sabarimala templom ügyeit intéző testület felhívta a legfőbb bírói fórumot, hogy ne ártsa bele magát érzékeny vallásos dolgokba.

Csalódottsága kifejezése mellett ugyanakkor az elnök úgy nyilatkozott, elfogadják a legfelsőbb bíróság döntését.

Noha történelmi lépések sora történt Indiában a közelmúltban, mint például a homoszexuális kapcsolatok dekriminalizálása vagy a házasságtörés büntethetőségének megszüntetése, jogvédők szerint a nemi egyenlőség biztosítása terén még nagy út áll India előtt.

Promóció
Promóció
Promóció

legnépszerűbbek

A WHO üzeni: ezeket tartsd be, hogy ne kapd el a koronavírust

Az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) ajánlásokat tett közzé, milyen szabályokat érdemes betartani a megelőzés gyanánt, valamint mik a koronavírus tünetei.

Az olasz nővér megmutatta, milyen káros hatásai vannak a koronavírusnak

Egy olaszországi nővér a koronavírus frontvonalából posztolt.

Így teszi tönkre a tüdőt a koronavírus

A felvételek az egyik olyan kínai páciens tüdejéről készültek, aki még tavaly decemberben hunyt el Kínában.
Promóció

a szerk. ajánlása

Andy Warhol cipőillusztrátorként kezdte – Érdekességek a pop-art atyjáról

Andy Warhol a XX. század egyik legmeghatározóbb művésze volt.

Laczkovich Borbála, a Banksy-kiállítás kurátora: „A felszín mögött egy komplex és ellentmondásos képet kapunk”

Laczkovich Borbála, a Godot Kortárs Művészeti Intézet kurátora segítségével tisztába tesszük, mit is jelent egy Banksy-mű hitelessége, jogos-e a művész szellemiségére hivatkozni a kiállítás ellen, miközben jópár műhelytitokra és felszín alatti sztorira is fény derül.

Saiid: „Ugyanaz a vonat, csak lecsatoltak egy pár vagont”

A lényeg, hogy az „élet szörfdeszkáján” sodródni és ride-olni is ugyanolyan jó lehet!

ez is érdekeltéged
<3