Nézem Képzőművészet Mérgező maszkulinitás: mit tanítanak George Bellows bokszfestményei?

Mérgező maszkulinitás: mit tanítanak George Bellows bokszfestményei?

Promóció

A boksz az egyik legférfiasabb sportok egyike, nőket nem nagyon látni, ahogy ütik, vágják egymást. Nem véletlenül lett a 20. századi festő, George Bellows egyik témája. Bár a festő célja csupán a valóság bemutatása volt, napjainkban festményei a mérgező maszkulinitás megnyilvánulásának formáit képezik.

Promóció

A hatalom fitogtatása többnyire verbálisan jelenik meg mindennapjainkban. A bokszban sokszor a két ellenfél egymást provokálja meccsek előtt. Jó példa erre a 2017-es McGregor-Mayweather mérkőzés. Az afroamerika Floyd Mayweather és az ír Conor McGregor illetlen szavakkal dobálóztak, mielőtt megverték egymást. McGregor megjegyzései egyértelműen rasszisták voltak.

Both Members of This Club / Fotó: Artsy

Viszont néha a képek erősebben kifejeznek valamit, mint a szavak. A rasszizmus, sőt a nőgyűlölet már az 1900-as évek elején megjelent Bellows festményein. Igaz, nem tudatosan. Festményének, a Both Members of this Club (1909) eredeti címe: A Nigger and a White Man. Abban az időben a színes bőrű emberek nem lehettek legálisan bokszklubokban. Bellows képein feltűnik még valami.

A festményeket úgy alkotta meg, hogy a szurkolótábor is látszódjon. Köztük viszont egyetlen nő sincs. Ezek az események pedig azért voltak veszélyesek, és valamilyen szinten ma is azok, mert a rasszista és nőgyűlölő beszéd megengedett volt.

A műsor részei, vagyis biztonságos közeget teremtenek valaminek, aminek mérgező hatása van. Még akkor is, ha a boksz az erőről és a másik fizikai bántalmazásával történő legyőzéséről szól. Érdekes, hogy Bellowsnak amúgy semmi köze nem volt a bokszhoz. Atletizált, mégis valamiért a boksz lett az egyik fő topikja. Jogosan merül fel a kérdés, hogy miért?

Semmit nem tudok a bokszról. Csak lefestem, ahogy két ember megpróbálja megölni egymást

– mondta. A válasz, hogy bár a fizikai erőszak általánosan nem elfogadott viselkedés, mégis sok ember érdekesnek találja. Ezért van az, hogy még ma is léteznek bokszmeccsek.

Egy kutatás kimutatta: az alacsony férfiak mérgesebbek és erőszakosabbak, mint magasabb társaik

Az atlantai Center for Disease Control kutatói 600 tizennyolc és ötven év között férfit kérdeztek ki. A kutatásban nemi megítélésükre, önképükre, valamint droggal, erőszakkal és bűnözéssel kapcsolatos viselkedésükre voltak kíváncsiak. Meglepő eredményt kaptak. Azok a férfiak, akik kevésbé érzik magukat férfiasnak, hajlamosabbak az erőszakra.

Azonban ez önmagában nem vezet rasszista vagy nőgyűlölő viselkedéshez. Bellows sem emiatt festette le a bokszmeccseket. Inkább magának a témának a mélyebb vizsgálatában lehet segítség a festő művészete. Már egész korán dokumentált egy olyan jelenséget, amelyre napjainkban több figyelmet kellene fordítani.

ForrásArtsy
Promóció
Promóció

legnépszerűbbek

A legszürreálisabb ötletek, hogyan védheted meg magad a koronavírus ellen

A kínai emberek saját kezükbe vették a sorsukat, maguknak gyártanak védőmaszkokat!

A pillanat, amikor az álmodozó turistát elgázolja a valóság

Nem véletlen, hogy egyes helyeken már turistaadót szednek.

Színésznők, akik nem szégyellik terhes alakjukat és döngő lépteiket

Bátran pózolnak fürdőruhában, domború hassal is és döngő léptekkel, ezek a büszke anyukák.
Promóció

a szerk. ajánlása

Tudtad? Kultúránként egészen mást jelent, amit a kezünkkel csinálunk

Ami egyik helyen a kedvesség jele, az máshol durvaságnak számít.

A nosztalgiavonat átrobogott a vásznakon – Ezek voltak 2019 legjobb külföldi filmjei a ContextUs szerint

Volt egyszer egy 2019-es év, amelyben korunk legnagyobb mesterei és feltörekvő tehetségei egyaránt megmutatták, hogyan is kell filmet készíteni.

Ezek minden idők legdrágábban elkelt festményei

Cikkünkben górcső alá vesszük a valaha legdrágábban elkelt tíz festményt, és arról is esik pár szó, miért kerülnek bizonyos festmények többe, mint mások.
Promóció

ez is érdekeltéged
<3