A boksz az egyik legférfiasabb sportok egyike, nőket nem nagyon látni, ahogy ütik, vágják egymást. Nem véletlenül lett a 20. századi festő, George Bellows egyik témája. Bár a festő célja csupán a valóság bemutatása volt, napjainkban festményei a mérgező maszkulinitás megnyilvánulásának formáit képezik.

A hatalom fitogtatása többnyire verbálisan jelenik meg mindennapjainkban. A bokszban sokszor a két ellenfél egymást provokálja meccsek előtt. Jó példa erre a 2017-es McGregor-Mayweather mérkőzés. Az afroamerika Floyd Mayweather és az ír Conor McGregor illetlen szavakkal dobálóztak, mielőtt megverték egymást. McGregor megjegyzései egyértelműen rasszisták voltak.

Letöltés
Both Members Of This Club / Fotó: Artsy

Viszont néha a képek erősebben kifejeznek valamit, mint a szavak. A rasszizmus, sőt a nőgyűlölet már az 1900-as évek elején megjelent Bellows festményein. Igaz, nem tudatosan. Festményének, a Both Members of this Club (1909) eredeti címe: A Nigger and a White Man. Abban az időben a színes bőrű emberek nem lehettek legálisan bokszklubokban. Bellows képein feltűnik még valami.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]A festményeket úgy alkotta meg, hogy a szurkolótábor is látszódjon. Köztük viszont egyetlen nő sincs. Ezek az események pedig azért voltak veszélyesek, és valamilyen szinten ma is azok, mert a rasszista és nőgyűlölő beszéd megengedett volt. [/perfectpullquote]

A műsor részei, vagyis biztonságos közeget teremtenek valaminek, aminek mérgező hatása van. Még akkor is, ha a boksz az erőről és a másik fizikai bántalmazásával történő legyőzéséről szól. Érdekes, hogy Bellowsnak amúgy semmi köze nem volt a bokszhoz. Atletizált, mégis valamiért a boksz lett az egyik fő topikja. Jogosan merül fel a kérdés, hogy miért?

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Semmit nem tudok a bokszról. Csak lefestem, ahogy két ember megpróbálja megölni egymást[/perfectpullquote]

– mondta. A válasz, hogy bár a fizikai erőszak általánosan nem elfogadott viselkedés, mégis sok ember érdekesnek találja. Ezért van az, hogy még ma is léteznek bokszmeccsek.

Egy kutatás kimutatta: az alacsony férfiak mérgesebbek és erőszakosabbak, mint magasabb társaik

Az atlantai Center for Disease Control kutatói 600 tizennyolc és ötven év között férfit kérdeztek ki. A kutatásban nemi megítélésükre, önképükre, valamint droggal, erőszakkal és bűnözéssel kapcsolatos viselkedésükre voltak kíváncsiak. Meglepő eredményt kaptak. Azok a férfiak, akik kevésbé érzik magukat férfiasnak, hajlamosabbak az erőszakra.

Azonban ez önmagában nem vezet rasszista vagy nőgyűlölő viselkedéshez. Bellows sem emiatt festette le a bokszmeccseket. Inkább magának a témának a mélyebb vizsgálatában lehet segítség a festő művészete. Már egész korán dokumentált egy olyan jelenséget, amelyre napjainkban több figyelmet kellene fordítani.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

Qatar-WC

Hogyan fogadjunk a 2022-es labdarúgó-világbajnokságra

Már majdnem itt az ideje a világ legrangosabb tornájának – a 2022-es labdarúgó-világbajnokságnak. Az idei év sok újítással jár. Az egyik az, hogy ez az első alkalom, hogy egy közel-keleti ország ad otthont a világbajnokságnak.

alvás pihentető alvás tippek alváshoz egészséges alvás egészséges életmód

Ezeket edd, és ezeket kerüld, ha nem tudsz aludni

Jó alvás nélkül nincsenek jó nappalaink, de még rosszabb, hogy nem lehetünk teljesen egészségesek sem. Sokan szenvednek kialvatlanságban anélkül, hogy foglalkoznának vele, pedig komoly következményei lehetnek, ha hosszútávon nem tudunk megfelelően pihenni.

betegség hírességek hírességek betegségei maria cross halle berry lil wayne tom hanks toni braxton catherine zeta-jones 4

Hírességek, akik krónikus betegséggel élnek

A betegség nem válogat. A következő sztárok mind megvívták a maguk harcát különböző egészségi problémákkal és saját példájukon keresztül bebizonyították, hogy krónikus betegségekkel is lehet együtt élni, mégpedig boldog életet.

liszt gluténmentes liszt liszt fajták liszt típusok zabliszt rizsliszt csicseriborsó liszt kókuszliszt

Ezek a gluténmentes lisztek, ha alternatívákat keresel

A legtöbben fehér lisztet vagy teljes kiőrlésű lisztet használnak a főzéshez, sütéshez. Ezek glutént tartalmaznak, amire néhányan allergiásak, de mindannyiunk emésztőrendszere nehezen birkózik meg vele, emellett pedig egyéb negatív mellékhatásai is vannak.