Mérgező maszkulinitás: mit tanítanak George Bellows bokszfestményei?

A boksz az egyik legférfiasabb sportok egyike, nőket nem nagyon látni, ahogy ütik, vágják egymást. Nem véletlenül lett a 20. századi festő, George Bellows egyik témája. Bár a festő célja csupán a valóság bemutatása volt, napjainkban festményei a mérgező maszkulinitás megnyilvánulásának formáit képezik.

A hatalom fitogtatása többnyire verbálisan jelenik meg mindennapjainkban. A bokszban sokszor a két ellenfél egymást provokálja meccsek előtt. Jó példa erre a 2017-es McGregor-Mayweather mérkőzés. Az afroamerika Floyd Mayweather és az ír Conor McGregor illetlen szavakkal dobálóztak, mielőtt megverték egymást. McGregor megjegyzései egyértelműen rasszisták voltak.

letöltés
Both Members of This Club / Fotó: Artsy

Viszont néha a képek erősebben kifejeznek valamit, mint a szavak. A rasszizmus, sőt a nőgyűlölet már az 1900-as évek elején megjelent Bellows festményein. Igaz, nem tudatosan. Festményének, a Both Members of this Club (1909) eredeti címe: A Nigger and a White Man. Abban az időben a színes bőrű emberek nem lehettek legálisan bokszklubokban. Bellows képein feltűnik még valami.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]A festményeket úgy alkotta meg, hogy a szurkolótábor is látszódjon. Köztük viszont egyetlen nő sincs. Ezek az események pedig azért voltak veszélyesek, és valamilyen szinten ma is azok, mert a rasszista és nőgyűlölő beszéd megengedett volt. [/perfectpullquote]

A műsor részei, vagyis biztonságos közeget teremtenek valaminek, aminek mérgező hatása van. Még akkor is, ha a boksz az erőről és a másik fizikai bántalmazásával történő legyőzéséről szól. Érdekes, hogy Bellowsnak amúgy semmi köze nem volt a bokszhoz. Atletizált, mégis valamiért a boksz lett az egyik fő topikja. Jogosan merül fel a kérdés, hogy miért?

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Semmit nem tudok a bokszról. Csak lefestem, ahogy két ember megpróbálja megölni egymást[/perfectpullquote]

– mondta. A válasz, hogy bár a fizikai erőszak általánosan nem elfogadott viselkedés, mégis sok ember érdekesnek találja. Ezért van az, hogy még ma is léteznek bokszmeccsek.

Egy kutatás kimutatta: az alacsony férfiak mérgesebbek és erőszakosabbak, mint magasabb társaik

Az atlantai Center for Disease Control kutatói 600 tizennyolc és ötven év között férfit kérdeztek ki. A kutatásban nemi megítélésükre, önképükre, valamint droggal, erőszakkal és bűnözéssel kapcsolatos viselkedésükre voltak kíváncsiak. Meglepő eredményt kaptak. Azok a férfiak, akik kevésbé érzik magukat férfiasnak, hajlamosabbak az erőszakra.

Azonban ez önmagában nem vezet rasszista vagy nőgyűlölő viselkedéshez. Bellows sem emiatt festette le a bokszmeccseket. Inkább magának a témának a mélyebb vizsgálatában lehet segítség a festő művészete. Már egész korán dokumentált egy olyan jelenséget, amelyre napjainkban több figyelmet kellene fordítani.


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból