Nem csak párkapcsolat, de a szülő-gyermek viszony is lehet toxikus, mérgező. De hogyan kezeljük szülőként ezen helyzeteket?

Egy tanulmány szerint a szülői pszichés bántalmazás felnőttkorban mentális problémákat okozhat. Ha otthon, ahol a gyereknek biztonságban kellene éreznie magát, toxikus a légkör, annak hosszú távon igen káros hatásai lehetnek. Hogy ezt elkerüld, ahhoz az első lépés, hogy megtudd, nálatok így van-e.

Minden szülő szeretne egyre jobbá válni. Segítünk, hogy ne legyen belőled mérgező szülő.

Összehasonlítod a gyerekeidet

Szülőként lehetetlen nem észrevenni a viselkedésbeli és személyiségbeli különbségeket a gyerekeid között. A szakértők szerint azonban ezzel a legjobb nem foglalkozni. Azok a gyerekek, akiket állandóan a testvérükkel hasonlítanak össze, erre fogják alapozni az egész önértékelésüket, és ez alááshatja azt, valamint csökkenti a motivációt, és fokozza bennük a szorongást. Ez pedig hatással lesz arra, hogy a gyerek a jövőben hogyan tud megbirkózni az élet kihívásaival.

A gyerekre ömleszted a problémáidat

Mindannyiunknak vannak problémái, és ezeket kezelni különösen nehéz, ha még gyerekek is vannak. Jó, ha beszélünk nekik ezekről és egészséges módon kifejezzük az érzelmeinket, de azt el kell kerülni, hogy a gyereket terheljük a gondjainkkal. Ez egy különös dinamikát hozhat létre, mikor a gyerek veszi át a szülő vagy a barát szerepét. A gyerekeink nem szabad, hogy az érzelmi támaszaink legyenek, maradjanak csak gyerekek.

A gyereken vezeted le a feszültséget

Sosem szabad a feszültségünket olyasvalakin levezetni, aki ezt nem érdemli meg, mert nem oka annak. Nem szabad azt éreztetni a gyerekeinkkel sem, hogy valami az ő hibájuk, amikor valójában nem az. Inkább azonosítsuk pontosan az érzelmeinket és a mögöttük rejtőző okokat, hagyjunk magunknak időt arra, hogy megnyugodjunk.

A büntetést választod a tanítás helyett

Sokszor próbáljuk sablonos mondatokkal megnyugtatni a gyereket. Ez jó módszernek tűnhet, de igazából nem az. Meg kell tanulnunk komolyan venni a gyerek érzéseit, nem pedig alábecsülni azokat.

Kapcsolódó cikk

Beszéljünk velük a problémáikról és azok megoldásáról, akkor is, ha számunkra ezek semmiségnek tűnnek. Ne feledd, amit a gyerek érez, az valódi érzelem, amit nem lehet egy “Minden rendben lesz!” mondattal félresöpörni.

Nem törődsz a gyerek érzéseivel

Gyakran büntetni a legegyszerűbb, ezért sokszor ezt a módszert választjuk, hogy fegyelmezzük a gyereket. De sok esetben ez csak tovább fokozza a rossz viselkedést, nem pedig megállítja azt. Szülőként büntetés helyett inkább a tanításra kellene koncentrálni, hogy a gyerek megtanulja, miért volt rossz, amit tett. Pozitív megerősítést is alkalmazhatsz, ha jól viselkedik.

Állandóan kritizálod a gyereket

Ha túl gyakran kritizáljuk a gyereket, többféle módon is ártunk neki. Egy tanulmány szerint azok a gyerekek, akiknek legalább az egyik szülője túl kritikus, kevésbé figyelnek mások érzéseire. Ez megakadályozza őket abban, hogy kiismerjék az embereket, ami pedig fontos képesség a társas kapcsolatok kiépítéséhez.

Negatív szavakkal jellemzed őt és a tetteit

Minél gyakrabban használunk negatív jelzőket a gyerekre, annál kisebb lesz az önbecsülése. Ezek a szavak nagyon romboló hatásúak, befolyásolják a gyerek viselkedését és azt, ahogyan látja magát. 

Kapcsolódó cikk

Ha gyávának, rendetlennek, idegesítőnek vagy akaratosnak bélyegezzük, annak már nagyon kicsi kortól kezdve helyrehozhatatlan negatív hatásai lesznek.

Nem tartod tiszteletben a határokat, és a függetlensége útjában állsz

Ha nem hagyjuk, hogy a gyerek önálló személyiség legyen, azzal nagyon toxikus légkört teremtünk. Ha megpróbálunk mindent tudni az életéről, akadályozzuk, hogy a saját útját járja, és folyamatosan megsértjük a személyes terét, azzal sokat árthatunk neki. Nem alakul ki az öntudata, az egyénisége és a problémamegoldó képessége sem.

A cikk a Bright Side angol nyelvű cikke nyomán készült a Kuffer fordításában.

Kapcsolódó cikk

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet