A Let’s Art, azaz Művészetre fel névre keresztelt kezdeményezés a nagy hírű divatfotós, Mert Alas online térbe helyezett karantén-projektje.

Ha valamit jól akarsz csinálni, csináld magad

Mert Alas divatfotós munkaetikája nem is állhatna közelebb ehhez a hitvalláshoz. Nemrégiben meghirdetett kihívásának lényegeként követőit is művészeti tevékenységek gyakorlására buzdította. Alas mint kreatív igazgató működött közre az alkotói folyamatokban, ahol rajongói egyszerre válhattak saját projektjük fotósaivá és modelleivé.

Átgondolt improvizáció és alázat – Interjú Liziczai Réka divatfotográfussal / ContextUs

Megállapodásnak nem mondanám, ugyanis számomra mindig is egyértelmű volt, hogy ez az irány érdekel, más terület szóba se jött. Autodidakta módon kezdtem el képezni magam pár évvel ezelőtt, minden információt az internetről szedtem össze. A fordulópontot az jelentette, amikor találkoztam a későbbi csapatom tagjaival.

A Let’s Art alkotások készítése során szakmai hozzáértését olyan kreatív tanácsokban kamatoztatta mint ötletelés a kompozíció kapcsán, styling és a fotók hangulatának módszeres meghatározása.

A hiperrealisztikus divatfotózás egyik istene

Mert Alas és Marcus Piggot 25 évvel ezelőtt Londonban ismerkedtek meg egymással, és első közös fotózásuk eredménye rögtön a Dazed & Confused címlapján landolt.

Mert Alas And Marcus Piggott 2
Gisele Bündchen Fotója A Mert Alas És Marcus Piggot Munkáit Felvonultató Taschen Gondozásában Megjelent Kiadványban / Fotó: Mert Alas &Amp; Marcus Piggot

Az utánozhatatlan stílusú fotós duó mindkét tagja 1971-es születésű, és mindamellett, hogy rengeteget tettek a digitális fotómanipuláció szakmán belüli térhódításáért, Madonnának és Nicki Minaj-nak is rendeztek már videoklipet.

Nicki Minaj – Ganja Burn

Ganja Burn (Official Video) Stream / Download Album “Queen” Here: https://nickiminaj.lnk.to/queenYD Connect with Nicki: https://www.instagram.com/nickiminaj …

Azok a szemfüles rajongók, akiket csak a legkiválóbb szakmai támogatás hiánya tartott eddig vissza attól, hogy maguk is kamerát ragadjanak, nem kellett, hogy tovább keresgéljenek.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Magam fogom kiválogatni a legjobbakat a beérkezett képek közül, és úgy fogok tekinteni rájuk, mintha a saját alkotásaim lennének[/perfectpullquote]

– ígérte követőinek Alas, aki a képek utószerkesztését is magára vállalta.

Már meg is érezted az inspiráló fuvallatot, igaz?

A fotográfus, aki az alkotásokat a saját Instagram-oldalán is közzétette, azt javasolta követőinek, kezdetnek képzeljenek el maguknak egy kitalált karaktert. Egy görög isten vagy egy szürrealista festmény egy figuráját könnyebb beleképzelnünk a fotókon pompásan mutató, álomszerű-virágos, vagy fehér leplek övezte hangulatávilágított környezetbe.

Yohncalles
A Let’S Art Kíhívás Egyik Mert Alas Által Válogatott Fotója / Fotó: Yohn Calles &Amp; Mert Alas

A kísérleti projekt első fázisa két hete zárult le, és közel 2000 pályaművet küldtek be a lelkes Instagramozók. Alas pedig, állítása szerint 40 órán keresztül szerkesztette az arra érdemes képeket.

https://www.instagram.com/p/B-ZG7_PJton/?utm_source=ig_web_copy_link

A művész nagyon örül, hogy ennyi embert megihletett. Bevallása szerint eleinte fenntartásai voltak, mert arra számított, hogy mondanivalót nélkülöző szelfikkel fogják majd elárszatani, de kellemesen csalódott.

Megfogadta, hogy csak lényegi jelentést hordozó, érzelmi tartalommal bíró képeket fog kiválogatni, és a remek alkotások mellett szerencsére egy nagy adag reményt is kapott követőitől.

Az önrelfexív, korábban bevallottan gőgösen és lekezelően viselkedő Alas állítja, hogy a divatipar az az ágazat, amely álmokat értékesít, és rengeteg pénzt termel, éppen itt az ideje, hogy a fényűzésből visszaadjon valami értékeset a szakma követőinek, és a laikusokat is bevegyék a buliba.

A The Quarantine Days Curated by Mert Alas című projekt ugyan véget ért, de érdemes követni a fotós Instagram-oldalát, hiszen kreatívként biztosan számíthatunk rá, hogy  újabb ötlettel áll majd elő.

Top sztorik a rovatból

Nincs több cikk

Ez is érdekelhet