Követem Élet + Stílus Megalkották a mesterséges bőrszövetet, ami érzékeli a fájdalom erősségét

Megalkották a mesterséges bőrszövetet, ami érzékeli a fájdalom erősségét

Promóció

A mesterséges bőrszövet az emberi bőrhöz hasonlóan képes érzékelni. A technológiát új generációs protézisek és humanoid robotok előállításához használhatják a jövőben.

A bőrünkön érezzük a jövőt

Promóció
- Advertisement -

Bár most valószínűleg a legtöbb laikus arra figyel az egész világon, hogy áll a koronavírus elleni vakcina kutatása, mi lehet a hatásos gyógymód ellene, közben más szakterületek eredményeit is érdemes figyelemmel kísérni. Nemrég számoltunk be arról, hogy a tudomány megfejtette, hogyan érzékeljük a szagokat, most pedig egy másik érzékszervünkhöz, a bőrhöz kapcsolódó eredményt mutatunk be. Ausztrál kutatók ugyanis kifejlesztették az érzékeny mesterséges bőrszövetet, amely az emberi bőrhöz hasonlóan egy bizonyos ponton túl már fájdalmat érez.

A robotikában is hasznosíthatják majd a technológiát / Fotó: Getty Images

„A technológia nagyban hozzájárulhat a protézisek fejlesztéséhez és a jelenleg alkalmazott bőrátültetési eljárások egyik alternatívája lehet. A realisztikus, humanoid robotok fejlesztésének területén is nagy reményekkel használhatják” – írja a melbourni RMIT Egyetem kutatócsoportja az Advanced intelligent Systems című szaklapban közzétett publikációjában.

A bőrszövet az emberi test legnagyobb kiterjedésű érzékszerve, amely összetett funkciói során többek között képes rendkívül gyorsan jeleket küldeni az agy fájdalomközpontjába, ha bármilyen fájdalmas külső behatás éri

– magyarázta Madhu Bhaskaran, a kutatás vezetője.

Már embereken tesztelik az első koronavírus-elleni vakcinát

A koronavírus-járvány jelenlegi, lecsengő szakaszában felmerült, hogy második hullám érkezhet. De egy izraeli matematikus szerint ez mind spekuláció. Ha lesz, akkor ősszel vagy télen ér el minket, és erősebb lehet, mint az első. Hétről-hétre felröppennek a hírek, hogy mikorra készülhet el a vakcina, mikorra várható a gyógyszer tömeges forgalomba hozatala.

A mesterségesen kifejlesztett bőrszövet az emberi szervezet idegpályáihoz hasonlóan képes a bőrben található receptorokat az aggyal összekapcsolni és villámgyors jelzéseket leadni.

„Folyamatosan érzékeljük a külvilágot a bőrünkön keresztül, de csak akkor reagálunk, ha egy bizonyos ponton túl fájdalmat érzünk. Mostanáig egyetlen technológia sem volt képes az emberi szervezet ezen reakcióját ennyire valóságos módon visszaadni” – tette hozzá a kutató.

A prototípus egy rendkívül vékony mesterséges bőrszövet, amely képes a nyomás, a hideg és a meleg változásainak érzékelésére. Ha egy bizonyos küszöböt elér a külső behatás, akkor a mesterséges bőrszövet az emberi bőrhöz hasonlóan reagál.

Három, különböző tulajdonságokkal rendelkező verzióban

Ráadásul a prototípusból is többféle verzió létezik, írja a Futurism. Kifejlesztettek az eredetinél is vékonyabb, nyújtható anyagot, ami szintén érzékeli a nyomás- és hőmérsékletváltozásokat. A hajszálnál ezerszer vékonyabb mesterséges bőrréteg pedig főleg a forróságra érzékeny.

Léteztek már eddig is olyan technológiák, amelyek az elektromos jelekből különféle fájdalomszintet tudtak meghatározni, a mi mesterséges anyagunk viszont a valós környezeti hatásokra képes reagálni, ezek alapján küld elektromos válaszokat

– magyarázta a felfedezés jelentőségét egy másik vezető kutató, Ataur Rahman.

Egy kutatás szerint nem a rengeteg szex a jó házasság titka

Sokan azt hiszik, hogy a jó házasság titka a rengetegszex. A legújabb kutatások szerint azonban nem ezen múlik, hogy egy pár mennyi ideig marad együtt, hanem azon, hogy szex után a felek ki tudják-e aludni magukat. Ehhez kapcsolódóan pedig nagyon fontos kérdés, hogy a férfi és a nő együtt alszik-e.

Hozzátette, hogy ez azt jelenti, hogy a mesterséges bőrszövet felismeri a különbséget aközött, hogy ha hozzáérünk egy tű hegyéhez az ujjunkkal és aközött, hogy ha véletlenül megszúrjuk magunkat vele. Ezt a különbséget eddig egyetlen technológia sem volt képes felismerni.

Arról nem szól a hír, hogy vajon a mesterséges bőr is képes-e libabőrözni, ahogy a természetes változat.

Promóció
ForrásFuturism
Promóció
Promóció

legnépszerűbbek

A WHO üzeni: ezeket tartsd be, hogy ne kapd el a koronavírust

Az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) ajánlásokat tett közzé, milyen szabályokat érdemes betartani a megelőzés gyanánt, valamint mik a koronavírus tünetei.

Az olasz nővér megmutatta, milyen káros hatásai vannak a koronavírusnak

Egy olaszországi nővér a koronavírus frontvonalából posztolt.

Így teszi tönkre a tüdőt a koronavírus

A felvételek az egyik olyan kínai páciens tüdejéről készültek, aki még tavaly decemberben hunyt el Kínában.
Promóció

a szerk. ajánlása

Andy Warhol cipőillusztrátorként kezdte – Érdekességek a pop-art atyjáról

Andy Warhol a XX. század egyik legmeghatározóbb művésze volt.

Laczkovich Borbála, a Banksy-kiállítás kurátora: „A felszín mögött egy komplex és ellentmondásos képet kapunk”

Laczkovich Borbála, a Godot Kortárs Művészeti Intézet kurátora segítségével tisztába tesszük, mit is jelent egy Banksy-mű hitelessége, jogos-e a művész szellemiségére hivatkozni a kiállítás ellen, miközben jópár műhelytitokra és felszín alatti sztorira is fény derül.

Saiid: „Ugyanaz a vonat, csak lecsatoltak egy pár vagont”

A lényeg, hogy az „élet szörfdeszkáján” sodródni és ride-olni is ugyanolyan jó lehet!

ez is érdekeltéged
<3