Mesterséges intelligencia vigyáz az elefántokra

A Serengeti Nemzeti Park elefántjai nagyobb biztonságban lesznek az orvvadászoktól mint valaha, egy új fejlesztések köszönhetően.

A vadőrök szerint az elefántok könnyen szem elől téveszthetőek a tanzániai Serengeti Nemzeti Parkban, hatalmas méretük ellenére is. Ez megnehezíti a nemzeti park vadőreinek munkáját, hiszen 150 fővel kell megvédeniük egy Belgium méretű területen az ormányosokat, a portyázó orvvadászok ellen.

Elephant
Afrikai Elefánt A Serengeti Nemzeti Parkban / Fotó: National Geographic

Egy új szerkezet megoldást jelenthet a problémára, méghozzá egy AI-al felszerelt megfigyelő rendszer, amely alig vastagabb, mint egy emberi mutatóujj. A Resolve nevű nonprofit szervezet jelentette be a TrailGuard AI-nak nevezett eszközt. A szerkezet olyan chip-eket tartalmaz, amelyek felismerik az állatokat, az embert és a járműveket is. Az eszközöket, az orvvadászok által használt útvonalakra fogják kihelyezni, és a rendszer automatikusan jelzést küld a vadőröknek, ha valami gyanúsat észlel.

Több száz szarvast mészárolt le egy férfi, ezért a Bambit kell néznie a bíróság ítélete szerint

A férfit arra ítélte a bíróság, hogy egy éven keresztül minden hónapban legalább egyszer nézze végig a Disney-klasszikust, mivel bűnösnek találták több száz szarvas brutális kilövésében. A 29 éves David Berry jr.-t apjával és fivéreivel együtt, kapták rajta orvvadászaton Missouri államban, amely az állam történetében egyik legdurvább illegális vadászati esete volt.

A TrailGuard AI a korábbi megfigyelőrendszereken alapul, de azok korlátozott elem kapacitással bírtak és számos téves riasztást is produkáltak. Az új eszköz akkumulátora akár másfél évig is bírja és az Intel Movidius Myriad 2 VPU chip-jét használták fel a megépítéséhez. Így intelligens őrszemekké válhatnak, tudhatjuk meg a The Verge cikkéből.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Az AI-vezérelt okos kamerák segítik majd a vadőröket, hogy észrevegyék a vadorzókat, még mielőtt ölni tudnának[/perfectpullquote]

– nyilatkozta Eric Dinerstein a Resolve szakembere.

Ez az első alkalom, hogy mesterséges intelligenciát alkalmaznak az elefántok védelmében, mivel létszámuk egyre aggasztóbb mértékben fogy a vadászat miatt. Az egykor 2 milliós példányszámuk mára 100.000-re csökkent.

Mivel minden 15 percben lelőnek egy ormányost az orvvadászok. Így a következő évtizedekben teljesen ki is pusztulhatnak.

Most a mesterséges intelligencia reményt adhat, hogy ezek az állatok fennmaradjanak.

Intel Ai Anti Poaching 2
Az Intel Chipeket Tartalmazó Trailguard Ai Mentheti Meg Az Elefántokat? / Fotó: The Verge

A Reserve szervezet a National Geographic Society és a Leonardo DiCaprio Alapítvány segítségével legalább száz TrailGuard AI eszközt helyeznek el Afrika nemzeti parkjaiban, kezdve a Serengeti és a Garamba nemzeti parkokkal.

Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból