Követem Élet + Stílus Mesterséges intelligencia vigyáz az elefántokra

Mesterséges intelligencia vigyáz az elefántokra

Promóció

A Serengeti Nemzeti Park elefántjai nagyobb biztonságban lesznek az orvvadászoktól mint valaha, egy új fejlesztések köszönhetően.

Promóció
- Advertisement -

A vadőrök szerint az elefántok könnyen szem elől téveszthetőek a tanzániai Serengeti Nemzeti Parkban, hatalmas méretük ellenére is. Ez megnehezíti a nemzeti park vadőreinek munkáját, hiszen 150 fővel kell megvédeniük egy Belgium méretű területen az ormányosokat, a portyázó orvvadászok ellen.

Afrikai elefánt a Serengeti Nemzeti Parkban / Fotó: National Geographic

Egy új szerkezet megoldást jelenthet a problémára, méghozzá egy AI-al felszerelt megfigyelő rendszer, amely alig vastagabb, mint egy emberi mutatóujj. A Resolve nevű nonprofit szervezet jelentette be a TrailGuard AI-nak nevezett eszközt. A szerkezet olyan chip-eket tartalmaz, amelyek felismerik az állatokat, az embert és a járműveket is. Az eszközöket, az orvvadászok által használt útvonalakra fogják kihelyezni, és a rendszer automatikusan jelzést küld a vadőröknek, ha valami gyanúsat észlel.

Több száz szarvast mészárolt le egy férfi, ezért a Bambit kell néznie a bíróság ítélete szerint

A férfit arra ítélte a bíróság, hogy egy éven keresztül minden hónapban legalább egyszer nézze végig a Disney-klasszikust, mivel bűnösnek találták több száz szarvas brutális kilövésében. A 29 éves David Berry jr.-t apjával és fivéreivel együtt, kapták rajta orvvadászaton Missouri államban, amely az állam történetében egyik legdurvább illegális vadászati esete volt.

A TrailGuard AI a korábbi megfigyelőrendszereken alapul, de azok korlátozott elem kapacitással bírtak és számos téves riasztást is produkáltak. Az új eszköz akkumulátora akár másfél évig is bírja és az Intel Movidius Myriad 2 VPU chip-jét használták fel a megépítéséhez. Így intelligens őrszemekké válhatnak, tudhatjuk meg a The Verge cikkéből.

Az AI-vezérelt okos kamerák segítik majd a vadőröket, hogy észrevegyék a vadorzókat, még mielőtt ölni tudnának

– nyilatkozta Eric Dinerstein a Resolve szakembere.

Ez az első alkalom, hogy mesterséges intelligenciát alkalmaznak az elefántok védelmében, mivel létszámuk egyre aggasztóbb mértékben fogy a vadászat miatt. Az egykor 2 milliós példányszámuk mára 100.000-re csökkent.

Mivel minden 15 percben lelőnek egy ormányost az orvvadászok. Így a következő évtizedekben teljesen ki is pusztulhatnak.

Most a mesterséges intelligencia reményt adhat, hogy ezek az állatok fennmaradjanak.

Az Intel chipeket tartalmazó TrailGuard AI mentheti meg az elefántokat? / fotó: The Verge

A Reserve szervezet a National Geographic Society és a Leonardo DiCaprio Alapítvány segítségével legalább száz TrailGuard AI eszközt helyeznek el Afrika nemzeti parkjaiban, kezdve a Serengeti és a Garamba nemzeti parkokkal.

Promóció
ForrásThe Verge
Promóció
Promóció

legnépszerűbbek

A WHO üzeni: ezeket tartsd be, hogy ne kapd el a koronavírust

Az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) ajánlásokat tett közzé, milyen szabályokat érdemes betartani a megelőzés gyanánt, valamint mik a koronavírus tünetei.

Az olasz nővér megmutatta, milyen káros hatásai vannak a koronavírusnak

Egy olaszországi nővér a koronavírus frontvonalából posztolt.

Így teszi tönkre a tüdőt a koronavírus

A felvételek az egyik olyan kínai páciens tüdejéről készültek, aki még tavaly decemberben hunyt el Kínában.
Promóció

a szerk. ajánlása

Andy Warhol cipőillusztrátorként kezdte – Érdekességek a pop-art atyjáról

Andy Warhol a XX. század egyik legmeghatározóbb művésze volt.

Laczkovich Borbála, a Banksy-kiállítás kurátora: „A felszín mögött egy komplex és ellentmondásos képet kapunk”

Laczkovich Borbála, a Godot Kortárs Művészeti Intézet kurátora segítségével tisztába tesszük, mit is jelent egy Banksy-mű hitelessége, jogos-e a művész szellemiségére hivatkozni a kiállítás ellen, miközben jópár műhelytitokra és felszín alatti sztorira is fény derül.

Saiid: „Ugyanaz a vonat, csak lecsatoltak egy pár vagont”

A lényeg, hogy az „élet szörfdeszkáján” sodródni és ride-olni is ugyanolyan jó lehet!

ez is érdekeltéged
<3