Mészárosék beszállnak a művészetbe is: Ők végezhetik a Néprajzi Múzeum építését

Mészáros Lőrinchez kerül a ZÁÉV Zrt., amit stadionmágusnak is becéznek. Sőt, a számos, jövőbeli stadion mellett a Néprajzi Múzeum új épületének munkálatai is Mészáros kezében összpontosul.

Beszáll a művészetbe is Mészáros?

A tervek szerint 2019-re, azaz idén elkészülhet a Néprajzi Múzeum a Városliget melletti Ötvenhatosok terén, a Liget Budapest projekt keretében. Azt már rég tudni lehetett, hogy óriási vagyonokat vitt el az előkészítés is. A jelentékeny drágulás következtében a Néprajzi Múzeum épületét 1, 8 milliárd forintért tervezték meg.

Az előkészítő földmunkákat Orbán Viktor barátja, Garancsi István cége, a Market Építő Zrt. és a Bohn Mélyépítő Kft. végzi 2,5 milliárd forintért.

Mint a 24. hu írta 2018. november végén, addig a napig nem lehetett tudni, ki húzza fel a többi részét a Néprajzi Múzeumnak. Ám kiderült, a ZÁÉV Zrt. és nem is olcsón: 25 milliárd 970 forintért.

Ma pedig ez a ZÁÉV Építőipari Zrt.-t tulajdonló cég. a Pannon Speed Pro Vagonkezelő Zrt. felett a Talentis Group Beruházás-szervező Zrt. egyedüli, közvetlen irányítást szerez, derül ki a HVG (Gazdasági Versenyhivatal) honlapjáról. Az ügyletet még jóvá kell hagynia a GVH-nak.

Mészáros Lőrinc megelőzte az OTP vezérigazgatóját, a gázszerelő a leggazdagabb ember kishazánkban

Tavaly 20 helyet ugrott előre Mészáros Lőrinc a Forbes 2017-es listáján. Most, idén felért a csúcsra: hivatalosan is Magyarország leggazdagabb embere az ország gázszerelője. A Forbes listája alapján 2018-ra az egykori gázszerelő, Mészáros Lőrinc lett Magyarország leggazdagabb embere soha nem látott vagyonnal, 381,3 milliárd forinttal.

A Talentis Group Zrt. a felcsúti milliárdos, az ország leggazdagabb embere, Mészáros Lőrinc érdekeltsége. A háromtagú igazgatóságot a három gyereke alkotja.

A ZÁÉV Zrt.-t még 2015-ben adták el korábbi tulajdonosai. Ugyan a Napi.hu-nak ígérték, hogy bejelentik, kik a cég tulajdonosai, de erre nem került sor. A cégjegyzékben bejegyzett tulajdonosa a Pannon Speed lett, amelynek – nyilvános cégadatokból látható – többségi részvényese Peresztegi Imre.

7CcZLyun7ot81SdyQs
Mészáros Lőrinc / Fotó: 444

Abban az időben számos jelentős építőipari társaság is tulajdonost cserélt, mint például a fentebb is említett Market Építő Zrt. és a Magyar Építő Zrt. Építőipari körökben már szinte tényként kezelték, hogy az állami és önkormányzati közbeszerzéseket sorra nyerő ZÁÉV Mészárosék érdekeltségébe tartozhat.

Néprajz és Puskás

A Néprajzi Múzeum mellett a stadionok építésében is kiveszi a részét a ZÁÉV Zrt. Az Magyar Építővel közösen az új Puskás Stadiont nettó 150 milliárd forintért. Korábban a Swietelsky Magyarország Kft.-vel a szombathelyi stadiont is a ZÁÉV Zrt. húzta fel. Sőt, ő újította fel a Gül Baba türbéjét és építette meg a Nemzeti Közszolgálati Egyetem lovardáját.

Nemzetközi elismerést kapott az új Néprajzi Múzeum / ContextUs

A Liget Budapest Projekt megvalósításáért felelős cég vezetője hozzátette: a fejlesztés integrált és korosztályokra bontott különleges játszóelemekkel épül majd meg. Elmondta: a Hermina út-Ajtósi Dürer sor-Dózsa György út által határolt parkrész délkeleti harmadát érintő fejlesztés részeként a terület teljes növényzete is megújul.

Mint írja a Napi.hu, a ZÁÉV 2017- ben 35 milliárd forintra emelte nettó árbevételét az előző évi 15,4 milliárdhoz képest. Az adózott eredménye pedig 2,9 milliárd forintra nőtt a 2016-os 1 milliárdhoz képest. A Céginfo.hu adataiból kiderül, hogy Osztalékot 2017. év közben – az eredménytartalék terhére – 1,2 milliárd forintot fizetett tulajdonosainak.


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból