Kémleljétek az eget, mert ekkor érkérkezik a meteorraj, a Lyridák

Tavasszal káprázatos meteorraj látható az égbolton. A Lyridák most éri el a maximumát.

Noha a Lyridák meteorraj az augusztushoz képest kevésbé mondható élénknek, ám mégis érdemes lesz kémlelni az égboltot. Szakértők becslései szerint óránként akár 20 hullócsillagot is megcsodálhatunk.

meteorrajz hullócsillag lyra
Már tavasszal látható lesz a Lyridák meteorraj / Fotó: iStock

Fontos megjegyezni, hogy sajnos a Hold erős fénye megzavarhatja a látványt. Ám nem esünk kétségbe, ugye? Ha már csak egy hullócsillagot, azaz egy Lyrát látunk, már elég a kívánsághoz! A meteorraj a Lyra csillagképről kapta a nevét, hiszen annak irányából érkezik. A lenyűgöző jelenséget leginkább az északi féltekény lehet majd megfigyelni.

Összeütközött két galaxis, a NASA nyilvánosságra hozta a lebilincselő fotót

A NASA Hubble űrteleszkópja lefotózta, ahogy két galaxis összeütközik, írja a Science Daily . A szerkezet a 230 millió fényévre lévő Hercules csillagképben örökítette meg az NGC 6052 nevű galaxispárt. Ez egészen pontosan két galaxist jelöl, amely azonban éppen ütközik egymással. Ezzel kozmikus katasztrófát idéztek elő.

Ennek oka, hogy a radiáns magasan jár az égen, így szerencsésnek mondhatjuk magunkat és az égbolt szinte bármely pontján feltűnhetnek majd a hullócsillagok.

Az Earth Sky szaklap szerint április 16-tól 25-ig lesz élénken látható.


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból