A város, ahol műanyaghulladékkal fizethetsz a metrójegyért

Az olasz főváros metróállomásainál bemutatták azt az új műanyaghulladék-gyűjtőrendszert, amely a műanyagpalackokért cserében metrójegy vásárlását teszi lehetővé, írja az MTI.

Az utazók egy éven át három tesztgépet próbálhatnak ki: ezek egy bedobott műanyagpalackért öt centet fizetnek, amelyet egy applikáción keresztül az illető telefonjára utalnak. Az ATAC római közlekedési vállalat szerint a pénz az utasok számlájára megy, amelyet két applikáció is nyilván tart, és onnan fel lehet használni jegyvásárlásra.

Virginia Raggi római főpolgármester metrójegy műanyag hulladék
Virginia Raggi római főpolgármester

“Ez egy olyan rendszer, amelyben újrahasznosítunk, egyben megjutalmazzuk az állampolgárok erényes magatartását, és fogyasztói lojalitást építünk” – mondta Paolo Simioni, az ATAC elnöke.

Egy műanyagból kiemelkedő bálna tűnt fel a Parlament előtt, hogy szembenézzen a kormánnyal

Látványos akcióval hívja fel a figyelmet a műanyagmentes hónapra a Greenpeace: két szeméttengerből kiemelkedő, papírból készült bálna installációját helyezték el a Kossuth téren, a Parlament előtt. Sajnos az installáció nem sokáig maradt a téren, délben már el kellett távolítani. Erdőtüzek pusztítanak, olvadnak a jégsapkák, elpusztul a Föld.

Néhány hete Magyarországon a Greenpeace aktivistái hívták fel a figyelmet a műanyaghulladék okozta károkra. Egy műanyaghulladékból épített bálnát építettek a Parlament elé. A Greenpeace Magyarország Facebook-oldalon azt írták a szervezők: “jó alkalom arra, hogy egyénileg is nemet mondjunk az egyszer használatos műanyagokra.”

A metró, ahol ingyen utazhatsz, ha 30 guggolást elvégeztél

A moszkvai metrótársaság Visztavocsnaja megállójában olyan automatát szereltek fel, amely méri, hány guggolást teljesítettél. Amennyiben eléred a 30-t, tádám, ingyen utazhatsz a metrószerelvényeken. És hogy? Az automata kidob egy jegyet, mintha pénzért vetted volna. Az ötlet kifejlesztői szerint a gépen nem lehet csalni. A szőnyeg pontosan érzékeli, ki és milyen ritmusban guggol le.

Korábban a moszkai metrótársaság új ötletéről is írtunk, ahol a metrójegy 30 guggolás volt, pontosabban azzal lehetett kiváltani. Amennyiben eléred a 30-t, tádám, ingyen utazhatsz a metrószerelvényeken. És hogy? Az automata kidob egy jegyet, mintha pénzért vetted volna. Az ötlet kifejlesztői szerint a gépen nem lehet csalni. A szőnyeg pontosan érzékeli, ki és milyen ritmusban guggol le.


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból