Követem Közélet Mexikóvárosban betiltották a konverziós terápiákat

Mexikóvárosban betiltották a konverziós terápiákat

Promóció

A mexikóvárosi határozatot a szexuális jogvédők az LMBTQ közösség újabb győzelmének tekintik, hogy betiltják a konverziós terápiákat.

Akár öt év börtönbüntetés is kiszabható az orvosra

Promóció
- Advertisement -

Miközben egy éve a magyar sajtó a Coca-Cola plakátbotrányától volt hangos, néhány hónapja pedig a parlament megszavazta, hogy ellehetetlenítik a transzneműek jogait, jó tudni, hogy vannak még a szexuális kisebbségek jogait tiszteletben tartó helyek a nagyvilágban.

Pride Mexikóvárosban / Fotó: Jorge Serratos / El Universal

Az LMBTQ közösség újabb győzelmeként fogható fel annak a jogszabálynak az elfogadása, amely Mexikóvárosban betiltotta a konverziós terápiák alkalmazását. A különböző pártok egyetértésével megszavazott jogszabály ezentúl akár öt év börtönbüntetést is kiszabhat arra az orvosra, aki ilyen kezeléseket végez. Ezzel Mexikóváros is csatlakozott azon néhány ország, tartomány és önkormányzat sorához, ahol kifejezetten betiltották ezeket a veszélyes eljárásokat. Tavaly egyébként az Amazon is betiltotta egy „kigyógyító könyv” forgalmazását.

Elton John is elítéli a Brunei Szultánság homoszexuálisok kivégzését legalizáló törvénykezést

A Brunei Szultánság új törvényei értelmében halálbüntetéssel sújthatják a homoszexuális viszonyt létesítőket, illetve a házasságtörést elkövetőket. “Köszönöm barátomnak, George Clooney-nak, hogy a Brunei nemzetében zajló homoszexuális diszkrimináció és bigottság ellen kiállt, azzal, hogy bojkottálja a szultán szállodáit!” – jelentette ki Elton.

Konverziós terápia minden olyan beavatkozás, amely az egyén szexuális beállítottságát kívánja megváltoztatni, írja a Big Think. Ezek a „gonosz kiimádkozásától” egészen a kínzás határán álló eljárásokig terjedhetnek. A homoszexualitás elfogadásának kérdése a modern pszichológia óta napirenden van, és az elfogadás mértéke változó volt aszerint, ahogyan a szexualitáshoz való általános hozzáállás fejlődött.

Frida Kahlo’s Death sculpture by: @efimeros.mx About a week after her 47th birthday, Kahlo died on July 13, 1954, at her beloved Blue House. There has been some speculation regarding the nature of her death. It was reported to be caused by a pulmonary embolism, but there have also been stories about a possible suicide. Kahlo’s health issues became nearly all-consuming in 1950. After being diagnosed with gangrene in her right foot, Kahlo spent nine months in the hospital and had several operations during this time. She continued to paint and support political causes despite having limited mobility. In 1953, part of Kahlo’s right leg was amputated to stop the spread of gangrene. Follow us in our official store @somosatomico all pics 2019 #zocalocdmx @centrohistorico 🔥 #fridakahlo #fridaydiego #coyoacan #centrohistorico #cdmx #mexicocityofficial #mexicocity #airbnbexperience #visitmexico #discovermexico

No Description

Sigmund Freud annak az anyának, aki meleg fiának „meggyógyítását” kérte tőle, azt válaszolta, hogy a homoszexualitást nem szabad szégyellni. Nem hitt abban, hogy bármilyen terápiával megbízható módon meg lehet változtatni egy egyén szexuális beállítottságát. Lánya azonban, aki szintén jelentős pszichológus volt, azt vallotta, hogy létezhet ilyen kezelés, és az azonos neműek iránt érzett vonzalmat idegrendszeri eredetű betegségnek tekintette.

Az Egyesült Államokban néhány pszichológus hitt abban, hogy elektrosokkal, lobotómiával vagy konfrontációs terápiával „meg lehet gyógyítani” a homoszexuálisokat.

A konverziós terápiák betiltásának helyzete a világban

A Stonewall bárban történt zavargások után, azaz 1969-től azonban a komoly pszichológiai társaságok már nem tekintették betegségnek a homoszexualitást.

A nemi identitászavar többé nem sorolható a mentális betegségek közé

A köztudatban évtizedeken keresztül mentális betegeknek állították be azokat az embereket, akik nem fértek össze saját nemükkel. Részben emiatt is megbélyegezték, kirekesztették őket a társadalomból. Egészen 2019-ig kellett várni, hogy ez az állapot megváltozzon.

A 21. században az Amerikai Pszichológusok Egyesülete felszólította tagjait, hogy „ne ígérjék azt a hozzájuk fordulóknak, hogy hatékonyan tudnának változtatni szexuális irányultságukon”.

A közelmúltban az ENSZ szexuális orientációs és genderszakértője felszólította tagjait, hogy tiltsák be az ilyen irányú orvosi eljárásokat.

Ennek ellenére a mai napig léteznek még a konverziós terápiák, és olyanok, akik hisznek benne. Nincs széles körben elfogadott kutatás arra vonatkozóan, hogy a konverziós terápiák hatásosak, viszont több tanulmány is készült kártékonyságukról.

Az Egyesült Királyságban már jelentős lépések történtek a Nemzeti Egészségügyi Rendszer és a vezető pszichológiai társaság vezetésével az eljárások betiltása felé. A kormány ígéretet tett arra vonatkozóan, hogy behatóan tanulmányozza a kérdést, mielőtt elkészítik a konverziós terápiákat betiltó jogszabálytervezetet.

Az Egyesül Államokban azokban az államokban, ahol még nincs érvényben tiltó jogszabály, az LMBTQ-jogvédő szervezetek hevesen követelik a törvényi szabályozást.

Indiában, ahol a közelmúltig még törvénytelennek számított a homoszexualitás, Manvendra Singh Gohil herceg a nyilvánosság elé állt történetével: fiatal korában, miután szüleinek elmondta, hogy meleg, elektrosokk-terápiára küldték. Fellépésének és aktivista tevékenységének köszönhetően Indiában is követelik a kezelések betiltását.

Megszavazták az egyneműek házasságát Észak-Írországban

Megszavazták az egyneműek házasságát Észak-Írországban Az Egyesült Királyság részét képező Észak-Írország megszavazta, hogy a meleg párok is házasságot köthessenek. A CNN tudósítása szerint a brit parlament és Stormont, az észak-ír törvényhozás hat küzdelmes év után fogadta el a törvényt, és ezzel az észak-írek is csatlakoznak az angolokhoz, skótokhoz és walesiekhez, ahol már 2014 óta érvényben van a rendelkezés.

A Mexikóvárosban most elfogadott jogszabály beleillik a város LMBTQ-jogokat elfogadó szellemiségébe. 2009-ben Mexikóban elsőként itt fogadták el törvényileg a melegek házasságkötését és további egyenlőséget biztosító jogokat.

Promóció
ForrásBig Think
Promóció
Promóció

legnépszerűbbek

A WHO üzeni: ezeket tartsd be, hogy ne kapd el a koronavírust

Az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) ajánlásokat tett közzé, milyen szabályokat érdemes betartani a megelőzés gyanánt, valamint mik a koronavírus tünetei.

Az olasz nővér megmutatta, milyen káros hatásai vannak a koronavírusnak

Egy olaszországi nővér a koronavírus frontvonalából posztolt.

Így teszi tönkre a tüdőt a koronavírus

A felvételek az egyik olyan kínai páciens tüdejéről készültek, aki még tavaly decemberben hunyt el Kínában.
Promóció

a szerk. ajánlása

Andy Warhol cipőillusztrátorként kezdte – Érdekességek a pop-art atyjáról

Andy Warhol a XX. század egyik legmeghatározóbb művésze volt.

Laczkovich Borbála, a Banksy-kiállítás kurátora: „A felszín mögött egy komplex és ellentmondásos képet kapunk”

Laczkovich Borbála, a Godot Kortárs Művészeti Intézet kurátora segítségével tisztába tesszük, mit is jelent egy Banksy-mű hitelessége, jogos-e a művész szellemiségére hivatkozni a kiállítás ellen, miközben jópár műhelytitokra és felszín alatti sztorira is fény derül.

Saiid: „Ugyanaz a vonat, csak lecsatoltak egy pár vagont”

A lényeg, hogy az „élet szörfdeszkáján” sodródni és ride-olni is ugyanolyan jó lehet!

ez is érdekeltéged
<3