Valaki tudja a választ? Mi köze Björknek a Grimm fivérekhez?

Björk rajongóknak kötelező, de aki nem kedveli az énekesnőt, azoknak is tud újdonságot mutatni az Amerikai Filmintézet. A Grimm testvérek neve pedig csak ráadás.

Az énekesnő már a The Sugarcubes nevű bandában énekelt, amikor 1990-ben megjelent a The Juniper Tree (magyarul A borókafáról – a szerk.) című, Nietzchka Keene által rendezett filmben. A négy évvel korábban forgatott filmet most 4K-ban újították fel, és hamarosan újból kiadják.

Bjork 3
Részlet a The Juniper Tree című filmből / Fotó: Pitchfork

Aki még nem ismeri, a The Juniper Tree a Grimm fivérek alkotása, egy boszorkányságról szóló tündérmese. A filmet fekete-fehérben vették fel Björk szülőhazájában, Izlandon, mindössze ötfős stábbal. Az 1990-es Sundance Filmfesztiválon versenyzett a Zsűri díjáért, és az énekesnő rajongóinak köszönhetően nagy népszerűségre tett szert. Ugyanis ekkor jelentek meg a Debut és a Biophilia című, nemzetközileg is elismert albumai.

The Juniper Tree Trailer

The Juniper Tree, directed and written by Nietzchka Keene, is a retelling of the classic story by The Brothers Grimm. Made in 1993, it stars Björk, (in her f…

A film felújítása a Wisconsin Center ötlete volt, amely film- és színháztudományi kutatással foglalkozik, az ehhez szükséges támogatást pedig a The Film Foundation és a The George Lucas Family Foundation adta.

Björk 8 év után adott TV-műsorban koncertet, lélegzet-visszafojtva figyelte mindenki – VIDEÓ

Kora hajnalban Björk koncertet adott egy TV-műsorban. Ez nem lenne akkora hír, viszont 8 év után állt újból hasonló színpadon. A legújabb (Utopia) és az 1993-as Debut albumaihoz nyúlt.

Az új változat premierje ezen a héten, november 10-én kerül bemutatásra, az Amerikai Filmintézet (AFI) fesztiváljának keretében.


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból