Michael J. Fox visszavonul a színészettől

Egészségi állapota hanyatlása miatt visszavonul Michael J. Fox. A filmsztár új memoárkötetében írt arról, hogy színészi pályafutása végére ért.
Mindennek megvan a maga ideje

Az 59 éves Michael J. Fox No Time Like the Future: An Optimist Considers Mortality című könyve kedden jelenik meg. A Vissza a jövőbe-trilógia filmsztárja 29 éves korában tudta meg, hogy Parkinson-kórban szenved. Akkor orvosa azt jósolta neki, hogy szerencsés esetben még tíz évig dolgozhat. Azóta harminc év telt el, és televíziós alakításaiért nyolc Emmy-jelölést és egy Emmy-díjat kapott – adta hírül hétfőn a Los Angeles Times.

Mindennek megvan a maga ideje, és az én 12 órás munkanapjaim és hétoldalnyi szövegtanulásom java már mögöttem van.

– nyilatkozta a színészlegenda. A betegsége kezdete óta megírt három memoárkötetének első példányában, a 2002-ben megjelent Lucky Manben még a reményteli optimzmus dominált. Legújabb könyve azonban inkább tekinthető a valósággal való szembenézésnek.

Minden változik

A Parkinson-kór jelenleg világszerte a második leggyakoribb degeneratív idegrendszeri betegség, világszerte mintegy 6.3 millió érintettről tudnak.

Előrehaladott stádiumban egyre több, az életminőséget korlátozó panasz jelenik meg.

Ezek közé tartozhatnak az eleséssel járó mozgászavarok és egyensúlyproblémák, a kommunikációs képesség csökkenése írásban, szóban, testbeszéddel egyaránt, súlyosbodó depresszió, kimerültség, majd memóriazavar, sőt nyelészavar jelentkezik.

“Másodszor is visszavonulok. Legalábbis egyelőre. Ez persze változhat, mert minden változik. De ha ez a színészi pályám vége, ám legyen” – nyilatkozta az elkerülhetetlent tudomásul véve J. Fox.

nancy pelosi donald trump
/ Fotó: BRENDAN SMIALOWSKI/AFP/Getty Images

Ha a színészkedéssel járó hosszú munkaórák már megterhelőnek bizonyulnak is Michael J. Fox számára, a humor szerencséjére nem hagyta el őt. Elmondása szerint azért is jutott erre a döntésre, mert lassan minden apróbb mozdulatot úgy él meg, mintha az elméjében a második házelnöki megbizatását töltő demokrata képviselő Nancy Pelosi és az elnöki székét nyögvenyelősen elhagyó Donald Trump hadkozna.


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból