Michael McClure, a beat irodalom atyja 87 évesen hunyt el, halálát szélütés okozta. 

A beat atyja

Michael McClure az egyik legismertebb beat költő volt a San Francisco-i alkotók körében, aki jelentőst hatást gyakorolt a popkultúrára. 87 évesen hunyt el, halálát szélütés okozta.

Michael Mcclure Kolto Beat Scaled E1588863042954
Elhunyt Michael Mcclure / Fotó: Paul Chinn

A hírt először a San Francisco Chronicle jelentette be, miszerint McClure kedden a kaliforniai Oaklandben vesztette életét. Halála azonban nem volt váratlan, hiszen már tavaly is sztrókot kapott, ám ezt szerencsésen túlélte, írja a The Guardian. Az utóbbi hetekben több neves irodalmi életben tevékenykedő alkotót is elvesztettünk, mint Per Olov Enquist vagy Georges-Jean Arnaud.

Nélküle nem lennének hatvanas évek

Pályafutásának kezdete egészen 1955-ig nyúlik vissza, amikor mindössze 22 évesen részt vett a híres Six Gallery felolvasás megrendezésében. Az eseményen a beat irodalom nagyjai műveinek felolvasására került sor. 

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]McClure ordítása nélkül, nem lettek volna hatvanas évek[/perfectpullquote]

– mondta egyszer Dennis Hopper a költőről. McClure több mint 60 évig foglalkozott a beat irodalommal és több mint 30 kötete került kiadásra. Bejárta az Amerikai Egyesült Államokat, Mexikót és Japánt Ray Manzarekkel, a The Doors zongoristájával. 43 éven át tanított professzorként a California College of the Arts intézményben. 

Boris Johnson apja újra kiadatná egy világjárványról szóló regényét

Egy misztikus, fatális vírus, egy virológus hős, kétségbeesett hajsza a vakcináért és egy sötét politikai suskus. Kell ennél több egy sikeres regényhez egy világjárvány idején? Talán egy zöld majom, de más semmi. Boris Johnson édesapja, Stanley Johnson 40 évvel ezelőtt vegyítette a fentebb sorolt elemeket a The Marburg Virus című regényében, és a jelenlegi helyzetet figyelembe véve a kötet új kiadásán gondolkodik.

Élete során soha nem állt le az alkotással, a szavak párosításával és a fürge ritmusú mondatok egymásra halmozásával.

A beat irodalom egyébként az amerikai lázadó ifjúság,  avagy a “kitaszítottak” műfaja. Alkotásaik a meg nem értettség lelkületében születnek, prózájuk nem tűr meg semmiféle zárt keretet vagy szabályt, költészetük leginkább pedig az élő beszédre hasonlít. Az irodalmi irányzat szorosan kötődik a szürrealizmushoz. Ez utóbbi képzőművészeti stílus atyja életének érdekességeiről ebben a cikkünkben írtunk korábban. A beat irodalom legnevesebb képviselője Allen Ginsberg, akiből McClure is inspirációt merített. McClure-t nem csak saját művei és a tény, hogy kulcsfigurája volt a Beat Generációnak, de Jack Kerouac is halhatatlanná tette Big Sur (Művésztelep) című kötetével, amelyben Pat McLear karaktere őt rejti.

Top sztorik a rovatból

Nincs több cikk

Ez is érdekelhet