Greta Thunberg még nem nyilatkozott Michael Moore új filmje, a Planet of the Humans kapcsán.

Nyílt sisakos küzdelem a szent tehén ellen

Klímakutatók és környezetvédelmi aktivisták egy csoportja szerint „veszélyes, félrevezető és romboló hatású” Michael Moore Planet of the Humans (Az emberek bolygója) című filmje. Az alkotás, amelyben a Kóla, puska, sültkrumpli író-producere ezúttal executive producerként tevékenykedett, a zöld mozgalmak képmutatását veszi célkeresztjébe, írja a The Guardian.

Michaeel Moore Planet Of Humans
Michael Moore, Jeff Gibbs És Ozzie Zehner Producer A Traverse City Filmfesztiválon A Bemutatón 2019-Ben / Fotó: Planet Of The Humans

A filmet a Föld Napján, vagyis április 22-én osztotta meg a YouTube-on a baseballsapka-rajongó filmes, felvállalván a szent tehénnek tartott klímamozgalom elleni nyíltsisakos támadást.

David Attenborough figyelmeztet: „Túlterheltük a Földet”

David Attenborough filmjének előzetesében arra figyelmezteti az emberiséget, hogy kizsákmányoltuk a Földet. A 93 éves természettudós dokumentumfilmjében a Földön kilenc évtized során bekövetkezett környezeti változásokat veszi végig. Ő maga a klímakatasztrófáról szóló tanúvallomásnak nevezi filmjét, hozzátéve, hogy az emberi tevékenység teszi tönkre a bolygót.

Az alkotók szerint az elektromos autók és a napenergia megbízhatatlanok, működésük igazából fosszilis üzemanyagon alapul. Továbbá olyan személyiségeket is, mint Al Gore azzal vádol meg, hogy nem megfelelő techológiákat támogatják a valódi megoldásokkal szemben.

Michael Moore Presents: Planet of the Humans | Full Documentary | Directed by Jeff Gibbs

Michael Moore presents Planet of the Humans, a documentary that dares to say what no one else will – that we are losing the battle to stop climate change on …

Josh Fox, a Gasland című 2010-es dokumentumfilm készítőjének nyílt leveléhez több szakember és aktivista is csatlakozott. A felháborodott klímaszakértők követelték az „ijesztően félrevezető és hihetetlenül ostoba” film eltávolítását is. Szerintük ugyanis az alkotás hamis állításokat fogalmaz meg a megújuló energiáról. A Planet of the Humans kétségbe vonja, hogy a nap- és szélenergia megfizethető és megbízható, miközben ezek az alternatív energiaforrások ma már olcsóbbak a szénnél.

Hamarosan bepillanthatunk Greta Thunberg klímaaktivista életébe

2019 év végén a BBC összehozta egy videócsetben bolygónk két nagy harcosát: a veterán természettudóst, a televíziós ismeretterjesztő műfaj egyik megalkotóját, Sir David Attenborough-t és az ifjúságot képviselő Greta Thunberg et. Attenborough, aki idén ünnepli 96. születésnapját, és aki filmjeivel szintén egyre hangosabban figyelmeztet a klímavészhelyzet elleni fellépés szükségességére, kifejezte elismerését az ifjú aktivista tevékenységéért.

Michael Mann klímakutató, a levél egyik aláírója szerint a filmben hemzsegnek a torzítások, féligazságok és hazugságok. Az alkotók „lejáratták a tudósokat és hatalmas kárt okoztak a bolygónak azzal, hogy teret engedtek a klímaszekptikusoknak és felerősítettek jópár téves elméletet”. A film készítői nem reagáltak arra a kérésre, hogy távolítsák el a filmet. A mai napig megtekinthető, már a négymilliót is meghaladta a nézettsége.

https://www.instagram.com/p/B_YsEm1HvVv/

A Planet of the Humans-t Moore Traverse City Filmfesztiválján is bemutatták. A producer azt nyilatkozta, hogy az esemény legutóbbi 15 évének legfontosabb filmjéről van szó. Jeff Gibbs, a film írója és rendezője kifejtette, hogy a környezetvédőknek a korlátlan gazdasági és népességnövekedés ellen kéne kampányolniuk, nem a technológiákra koncentrálni.

Baráti tűz

Bill McKibben klímaaktivista szerint, akit a filmben azzal vádolnak, hogy vállalati lobbisták megvették, valamint hogy a biomassza elpusztítását, például a faforgács elégetéséből származó energiát támogatja, mindez nem igaz. McKibben korábban már belátta, hogy a biomassza-energia kedvezőtlen hatással van a klímára, és állítja, sosem fogadott el egy fillért egyetlen környezetvédő szervezettől sem.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Hozzászoktam az energiaipar részéről érkező állandó zaklatásokhoz és támadásokhoz. Megedződtem, hogy ne foglalkozzak a szélsőjobbosok halálos fenyegetéseivel se. De sokkal jobban fáj azoknak a támadása, akik azt gondolják magukról, hogy ők is környezetvédők[/perfectpullquote]

– nyilatkozta McKibben.

A megújuló energiát sokáig drága és megbízhatatlan energiaforrásnak állították be az olaj- és gázipari cégek és lobbicsoportjaik. Az ágazat évtizedeket töltött azzal, hogy kétségbe vonják a klímatudósok szavahihetőségét, és ellehetetlenítsenek mindenfajta kezdeményezést, amely radikálisan csökkentette volna az üvegházhatást okozó szennyezőanyagok használatát.

Finom és még a klímaváltozás elleni küzdelemben is segíthet – mi az?

Finom és még a klímaváltozás elleni küzdelemben is segíthet – mi az? Gúnyolódástól DiCaprio dokumentumfilmjéig Amikor Bren Smith 15 évvel ezelőtt elkezdett algát termeszteni, volt kollégái, a halászok kiröhögték a kikötőben. Smith már akkoriban, közvetlen közelről észlelte a túlhalászás hatásait, ugyanis maga is a Bering-tengeri tőkehal-halászatból élt.

A szél- és napenergiához kapcsolódó technológiai háttér nagy mértékben fejlődött az utóbbi években, míg a költségeik jelentősen csökkentek. Az elektromos autók gyártásához és az elektromos energia termeléséhez szükség van fosszilis energián alapuló technológiára. A kutatások azonban azt mutatják, hogy még így is kevesebb üvegházhatású gáz és légszennyező anyag keletkezik a kocsik élettartama során, mint a benzines vagy dízelautók esetében.

Ha minden energiát megújuló forrásból nyernénk, az jelentős hálózati infrastrukturális fejlesztést és tárolókapacitás-bővítést igényelne. De számos kutató szerint mindez megvalósítható, a legnagyobb valószínűséggel széndioxid-leválasztó technológia felszerelésével a megmaradó fosszilis energia előállításához szükséges berendezéseken.

A tudósok célja, hogy 2050-re globálisan elérjük a zéró emissziót. Azaz ne történjen széndioxid-kibocsátás annak érdekében, hogy megfékezzük a globális felmelegedést, amely olyan pusztító hatású időjárási jelenségeket okoz, mint a szélsőséges viharok, kánikulai forróság, a tengerszint megemelkedése és az ebből fakadó társadalmi hatások.

Top sztorik a rovatból

Nincs több cikk

Ez is érdekelhet