Michel Houellebecq francia írót az Osztrák Állami Díj az Európai Irodalomért elnevezésű elismeréssel tüntették ki pénteken Salzburgban.

Alexander Schallenberg kulturális miniszter a Mozarteum Egyetemen adta át az Michel Houellebecq számára az elismerést. A méltatást Daniela Strigl irodalomkritikus tartotta.

A díjról döntő zsűri indoklása szerint Houellebecq az egyik legdacosabb életmű megalkotójaként az európai kortárs irodalom egyik legbefolyásosabb hangja.

Michel Houellebecq Könyvek
Michel Houellebecq Francia Író / Fotó: Getty Images

Michel Houellebecq köszönőbeszédében elmondta, meglepőnek tartja, hogy írók díjakat kapnak, mintha az emberiség jótevői volnának, holott többnyire egyáltalán nem azok, és nem is állítják ezt magukról.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Nemritkán nemcsak önmagukat, hanem az egész társadalmat megvetik, és sokan úgy vélik, jó dolog lenne az emberiség eltűnése[/perfectpullquote]

– mondta. Az Osztrák Állami Díj az Európai Irodalomért elismerést 1965 óta adják át egy európai szerző nemzetközi figyelmet keltő irodalmi munkásságáért.

Korunk egyik legnagyobb írójának új regénye érkezik

A komor társadalomképéről híres Houellebecq abból az alkalomból nyilatkozott csütörtökön az Europe 1 francia rádiónak, hogy életműdíjat vehetett át. Az író 2015 óta nem publikált, életét a költészetnek és a fotózásnak szentelte. 2015-ben az ő könyvei keltek el a legnagyobb számban Franciaországban. Legutóbbi regénye, a 2015.

Schallenberg azt mondta, a díj célja nemcsak az, hogy elismerje a jelentős irodalmi művek alkotóit, hanem elsősorban az, hogy hozzájáruljon a kulturális egyetértéshez és a kulturális párbeszédhez Európában.

Az osztrák állami irodalmi díjat az utóbbi években megkapta Patrick Modiano (2012), John Banville (2013), Ljudmilla Ulickaja (2014), Mircea Cartarescu (2015), Andrzej Stasiuk (2016), Karl Ove Knausgard (2017) és Zadie Smith (2018).

Top sztorik a rovatból

Nincs több cikk

Ez is érdekelhet