“Nihilista, reakciós, cinikus, rasszista, szégyentelen nőgyűlölő” – Korunk egyik legnagyobb írójának új regénye érkezik

Új könyvet jelentett be Michel Houellebecq Goncourt-díjas francia író, a kortárs francia irodalom egyik legismertebb és legellentmondásosabb alakja – adta hírül az MTI.

A komor társadalomképéről híres Houellebecq abból az alkalomból nyilatkozott csütörtökön az Europe 1 francia rádiónak, hogy életműdíjat vehetett át. Az író 2015 óta nem publikált, életét a költészetnek és a fotózásnak szentelte. 2015-ben az ő könyvei keltek el a legnagyobb számban Franciaországban.

Legutóbbi regénye, a Behódolás 2015. január 7-én, a Charlie Hebdo magazin szerkesztősége ellen iszlám szélsőségesek által elkövetett merénylet napján jelent meg.

A 2022-ben játszódó regénye, amelyben a franciaországi elnökválasztáson egy muszlim párt jelöltje győz, élénk vitát váltott ki Franciaországban és világszerte. 

ujnautilus.info michel houellebecq en mode pascal brutal article landscape pm v8
Michel Houellebecq az örökös cigivel a szájában / Fotó: The Guardian

A csütörtöki rádióinterjúban Houellebecq arról beszélt, hogy könyvet írni nagy felelősséggel járhat, mint mondta, regényei megváltoztathatják az emberek életét, ha egyik pillanatról a másikra úgy döntenek, hogy a világ elviselhetetlen a számukra.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Könyveim alkalmatlanná tehetnek az életre, de nem szabadkozom, ez velem is megtörtént olyan könyvek esetében, mint A romlás virágai vagy Dosztojevszkij művei.[/perfectpullquote]

“Nagy felelősség könyvet írni, de nem akarom kivonni magamat alóla. Ez komoly tevékenység” – mondta.

Az anyakönyve szerint 62, saját bevallása szerint 60 éves író szeptemberben nősült, egy Qianyum Lysis Li nevű, kínai származású fiatal nőt vett feleségül.


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból