A Microsoft AI-alapú hírszerkesztője nem ismeri fel a színes bőrű embereket

Az MSN portálján található cikkeket mesterséges intelligencia állítja össze, de óriásit bakizott mikor a vegyes származású énekesnőt összekeverte színesbőrű társával.

Az emberek lecserélése AI-ra a Microsoftnál már elkezdődött

Egy kínai hírügynökség már korábban elkezdett kísérletezni azzal, hogy a híreket mesterséges intelligencia közvetítse az embereknek. Úgy tűnik a tendencia tovább folytatódik.

A Microsoft a közelmúltban bejelentette, hogy a hírszolgáltatói divíziójában dolgozó újságírók egy részét elbocsájtja és mesterséges intelligencia alapú hírgyártókat állít szolgálatba helyettük. A vállalat máris nagy bajban van, hiszen az új algoritmus összekeveri az emberi rasszokat.

leigh anne pinnock
Leigh-Anne Pinnock / Fotó: Getty images

Az algoritmus nem készít eredeti tartalmakat, ehelyett az interneten keres cikkeket, majd az MSN-en jeleníti meg azokat. Az AI-hírszerkesztő legújabb bakija az volt, hogy a Little Mix női együttes két tagjának bőrszínét összekeverte, írja a Futurism. A The Guardian szúrta ki, hogy Leigh-Anne Pinnock képe került a Jade Thirlwall énekesnőről szóló cikkbe.

Meztelenre vetkőztek, majd felvették a sértéseket a Little Mix tagjai

Az együttes következő albumának, az LM5-nek egyik száma a Strip nevet viseli, ennek teasereként jelent meg Instagram oldalukon egy beharangozó poszt. A képen mind a négy tag látható, meztelenül, különféle inzultusokkal telefirkált bőrrel pózolva. A 2018-as díjátadót Spanyolországban, Bilbao városában rendezték meg novmeber 4.-én a Bilbao Exhibition Centre-ben.

A szerencsétlenül sikerült illusztráció egy újabb példa arra, hogy a mesterséges intelligencia milyen nehezen ismeri fel a színes bőrű embereket.

Az AI-hírszerkesztő nagyot hibázott

A szörnyű és ironikus csavar a Microsoft által elrontott cikkben az, hogy azt a vegyes származású Thirlwall-t bántotta meg, akinek annak idején el kellett viselnie, hogy olyan katolikus iskolába járt, ahol ő és két társa volt csupán színes bőrű.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Mindig ez a szörnyűség történik Pinnock-kal és velem. Az egész egy rossz vicc. Felháborító, hogy nem tudtok a négytagú banda két női színesbőrű énekese közt különbséget tenni, csináljátok jobban[/perfectpullquote]

– fakadt ki Thirlwall a Microsoftra.

Jade Thirlwall
Jade Thirlwall / Fotó: Rex Features

A Microsoft szóvivője tájékoztatást adott ki arról, hogy a képet azonnal lecserélték, amint a vállalat tudomására jutott a hiba. De nem kommentálta a mesterséges intelligencia faji elfogultságának kérdését. A problémát egyelőre úgy igyekeznek kezelni, hogy az MSN dolgozói folyamatosan monitorozzák a cikkeket és az AI által létrehozott esetleges zavaró tartalmakat eltávolítják.


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból