Ha egy nyugati országban egy étterembe mész, valószínűleg kapsz egy nagy pohár vizet jéggel és citromszeletekkel, de Japánban csak egy nagyon kis csésze vizet kapnál.
A japánok úgy vélik, hogy a víz megzavarhatja az „emésztő tüzet”, megnehezítve a szervezet számára az étkezés megemésztését. És bár a megfelelő hidratáltság létfontosságú az általános egészségi állapot szempontjából, az étkezések melletti pohár víz elfogyasztása többet árthat, mint használ.
A Bright Side összegyűjtötte, miért nem isznak étkezés közben a japánok, akik a világ egyik legegészségesebb nemzetéhez tartoznak.
Szájszárazságot okozhat
Bármilyen ellentmondásosan is hangzik, egy pohár víz étkezés közben kiszáríthatja a nyelvet. Vannak, akik szeretnek egy szelet citromot hozzáadni a vizükhöz, ami savassá teszi, amely befolyásolja a nyálkiválasztást.
Mivel a nyál egészséges a szájüregi környezet számára, a szájszárazság kellemetlen tünetekhez vezethet, beleértve a rossz leheletet is. A citromos víz ronthat bizonyos egészségügyi állapotokat, például a savas refluxot, és károsíthatja a fogzománcot.
Károsíthatja az emésztést
Ha étkezés közben vizet iszol, a nyálad felhígul. Ez viszont befolyásolja az élelmiszer emésztéséért felelős gyomornedv felszabadulását.
Ennek eredményeként a gyomrod gyengébb jeleket kap az élelmiszer lebontására, ami puffadáshoz vezethet.
Lassítja a tápanyag felszívódását
Mivel az étkezés közben fogyasztott víz felhígítja az emésztőnedvet, ez befolyásolja a gyomor természetes savasságát.
Ez negatívan befolyásolja az emésztőrendszert, és a szervezet kevesebb vitamint és tápanyagot szív fel.
Gyomorégést okozhat
Ha étkezés közben vizet fogyasztunk, az növeli a gyomor térfogatát, és megnöveli a rá nehezedő nyomást, akárcsak egy nagy étkezés esetén. Ez viszont ronthat bizonyos egészségügyi állapotokat, és növelheti a savas reflux kockázatát.
Mivel az étkezés közben fogyasztott víz hatására a szervezet kevesebb emésztőenzimet választ ki, ez mellékhatások láncreakciójához vezethet, beleértve a gyomorégést is.
Súlygyarapodást okozhat
Ha evés közben vizet iszol, akkor plusz kilókat is felszedhetsz. Ha a szervezet nem tudja elég jól megemészteni az ételt, akkor azt zsírokká alakítja, így súlygyarapodást eredményezve.
Ha étkezés közben vizet fogyasztasz, az is okozhatja, hogy a szervezet több inzulint bocsát ki a vérbe, ami növeli a zsírraktározás esélyét a szervezetben.
Hogyan kerüljük el a víz ivását étkezés közben
Bár nehéz ellenállni a vágynak, hogy vizet igyunk evés közben, ha hozzá vagyunk szokva, íme néhány tipp, amelyek segíthetnek legyőzni a késztetést.
- Egyél kevésbé sós ételeket. Mivel a só hajlamos szomjassá tenni, jobb olyan ételeket választani, amelyek kevesebb nátriumot tartalmaznak.
- Szánj időt az étel rágására. A jól megrágott ételt könnyebben emészti meg a gyomrod, és rágás közben a szervezet több nyálat termel, ami csökkenti a vízivás iránti vágyat.
- Igyál vizet étkezés előtt 30 perccel. Étkezés előtt fél órával vizet inni az egyik leghatékonyabb módja a hidratáltság megőrzésének. Ezenkívül teltebbnek érezheted tőle magadat, így végül kevesebb kalóriát viszel majd be.
- Ne egyél sietve. Ha munkába menet gyorsan falatozol, valószínűleg megszomjazol, mivel úgy érzed, hogy vízzel le kell mosnod az ételt.
Kapcsolódó cikk
Mi történik a testeddel, ha túl sok vizet iszol
A hidratáltság fontos, de túlzásba is lehet esni.