Miért nem lenne szabad a vécén olvasnod

Mind egészségügyileg, mind mentálisan ártalmas, ha a lakás legkisebb helyiségébe rendre magunkkal visszük a készülékünket is.

Még a mosdóban sem bírunk elszakadni a telefonunktól

Egy brit felmérés szerint az átlag angol hetente több mint három órát tölt a toaletten. Ez jóval több, mint az ajánlott napi 10-15 perc, ami 1 óra 45 perc lenne hetente. És hogy mivel töltik bent az időt? A telefonjukkal foglalkoznak. Az amerikaiak 75%-a el is ismerte, hogy telefonnal megy vécézni.

Ezúton hívjuk fel a figyelmet a Bright Side segítségével, miért nem lenne szabad naponta negyedóránál több időt eltölteni a mosdóban.

A telefon a kórokozók melegágya

Telefonnal A Vecen 1

A telefon vonzza a kórokozókat. Ha csak egy kézmosásnyi időre tesszük le a mosdóban, akkor is számos baktérium tapad meg a felületén . Miután elvégeztük a dolgunkat, addigra már alaposan összefogdostuk a telefonunk képernyőjét, így nagyon könnyen át tudjuk adni a kórokozókat az intim testrészeinkre is. Vizsgálatok igazolták, hogy az egészségügyi intézményekben a telefonok miatt terjed az MRSA baktérium, és gyakorlatilag bárki megfertőződhet.

Aranyér és egyéb végbélproblémák

Az orvosok szerint 1 és 15 perc között el lehet intézni a dolgainkat a vécén. Ha ennél több időt töltünk a fajanszon ücsörögve, túlterheljük a végbelet. Így könnyen kialakulhat aranyér vagy egyéb, a végbélhez köthető panasz, mint például a végbélsüllyedés.

Ne a vécén meditáljunk

Telefonnal A Vecen 2

A telefonok nem csak stresszben tartják az elménket, hanem a napi feladatainktól is elvonják a figyelmünket. Ha napközben szünetet tartasz, próbálj meg meditálni vagy tornázz egy kicsit. Ha a meditáció nem neked való, akkor olvass könyvet! Ha az olvasásra koncentrálunk, a szavak elvonják a figyelmünket a telefonunkról, és a külvilág minden zavaró tényezőjét képesek kiiktatni. De természetesen a könyvolvasásnak sem a mosdó a megfelelő helyszíne.

Ne a vécén töltekezzünk

Telefonnal A Vecen 3

Egy 2016-os tanulmány szerint a vizsgálatba bevont személyek nagy része negatív érzéseik és érzelmeik elnyomására használja a telefonját. A másik fő indok pedig az unalom volt. Az állandó telefonhasználat azonban súlyos hatással lehet a mentális egészségünkre.

Időpazarlás

Telefonnal A Vecen 4

Egy felmérés szerint naponta átlagosan 90 percet töltünk a telefonunk képernyőjére meredve. Ez közel négy évet vesz el egy ember életéből: elvonja a figyelmet a munkánktól és a napi tevékenységeinktől. Az alkalmazottak heti öt órát nem a munkával kapcsolatos dolgokkal foglalkoznak munkaidejükben, hanem a közösségi oldalakon lógnak.

Függő leszel

Telefonnal A Vecen 5

A függőség egyik jele, ha attól félsz, hogy telefon nélkül mész el hazulról. További másik bizonyíték, ha azon görcsölsz, hogy nem tudsz üzeneteket küldeni és fogadni, illetve ha fantomértesítéseket vizionálsz. Az okostelefonok használata során, ha valakivel kapcsolatba lépünk, dopamin termelődik, ahogy a legtöbb függőség esetében is ez a hormon okozza a kellemes érzést. A túlzott telefonhasználat következménye az alacsony önbizalom, szorongás és a depresszió.

A fiatalok technológiahasználata és a mentális egészség közötti összefüggés azonban nem mindig ilyen egyértelmű.

Kapcsolódó cikk
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: email

Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból

napi 3 kave egeszseges, egeszseges kavet inni, kave ivas

Napi 3-4 csésze kávé még jót is tesz az egészségednek

A kávézás hátrányairól többet lehetett olvasni az elmúlt években, mint az előnyeiről. Ám a legfrissebb kutatások szerint sokkal több pozitív hatása van szervezetünkre, mintsem negatív, így kifejezetten egészséges szokásnak mondható.

jol ismert termek, jol ismert termekek korabban, jol ismert termekek a kezdetekben

10 jól ismert termék legelső példányai

Ezt a többször használható fogamzásgátló eszközt báránybőrből készítették Svédországban, az 1600-as években. A használati utasítása is fennmaradt, amiben azt írják, hogy meleg tejjel kell tisztítani, hogy elkerüljék a nemi betegségek terjedését.

haj egeszseg, haj apolasi tanacsok, haj apolasi tippek, egeszsegtelen haj5

8 dolog, amit a hajad elárulhat az egészségedről

A hajhullás összefüggésben állhat az endokrin rendszerrel és az immunrendszerrel, de lehet a cukorbetegség jele is. Ezért célszerű mielőbb orvoshoz fordulni. Rögtön kétségbe esni azonban felesleges, mert lehet, hogy csak egyszerű vitaminhiányról vagy stresszről van szó.

egeszseges korom, korom egeszseg, beteg kormok tunetei

Így árulják el a körmeid, hogy mennyire vagy egészséges

A köröm alakja, felülete, színe a természetes körömnek gyakorlatilag ablak szervezetünk egészségi állapotára. A rajta észlelhető változásokra éppen ezért érdemes odafigyelni, hiszen nem csak tápanyaghiányt jelezhetnek, de akár olyan komoly betegség tüneteit is mutathatják, mint a rák.

Nincs több cikk