Mind egészségügyileg, mind mentálisan ártalmas, ha a lakás legkisebb helyiségébe rendre magunkkal visszük a készülékünket is.

Negyedóránál ne tölts többet a mosdón

Egy brit felmérés szerint az átlag angol hetente több mint három órát tölt a toaletten. Ez jóval több, mint az ajánlott napi 10-15 perc, ami 1 óra 45 perc lenne hetente. És hogy mivel töltik bent az időt? A telefonjukkal foglalkoznak. Az amerikaiak 75%-a el is ismerte, hogy telefonnal megy vécézni.

Ezúton hívjuk fel a figyelmet a Bright Side segítségével, miért nem lenne szabad naponta negyedóránál több időt eltölteni a mosdóban.

A telefon a kórokozók melegágya

Telefonnal A Vecen 1

A telefon vonzza a kórokozókat. Ha csak egy kézmosásnyi időre tesszük le a mosdóban, akkor is számos baktérium tapad meg a felületén . Miután elvégeztük a dolgunkat, addigra már alaposan összefogdostuk a telefonunk képernyőjét, így nagyon könnyen át tudjuk adni a kórokozókat az intim testrészeinkre is. Vizsgálatok igazolták, hogy az egészségügyi intézményekben a telefonok miatt terjed az MRSA baktérium, és gyakorlatilag bárki megfertőződhet.

Aranyér és egyéb végbélproblémák

Az orvosok szerint 1 és 15 perc között el lehet intézni a dolgainkat a vécén. Ha ennél több időt töltünk a fajanszon ücsörögve, túlterheljük a végbelet. Így könnyen kialakulhat aranyér vagy egyéb, a végbélhez köthető panasz, mint például a végbélsüllyedés.

Ne a vécén meditáljunk

Telefonnal A Vecen 2

A telefonok nem csak stresszben tartják az elménket, hanem a napi feladatainktól is elvonják a figyelmünket. Ha napközben szünetet tartasz, próbálj meg meditálni vagy tornázz egy kicsit. Ha a meditáció nem neked való, akkor olvass könyvet! Ha az olvasásra koncentrálunk, a szavak elvonják a figyelmünket a telefonunkról, és a külvilág minden zavaró tényezőjét képesek kiiktatni. De természetesen a könyvolvasásnak sem a mosdó a megfelelő helyszíne.

Ne a vécén töltekezzünk

Telefonnal A Vecen 3

Egy 2016-os tanulmány szerint a vizsgálatba bevont személyek nagy része negatív érzéseik és érzelmeik elnyomására használja a telefonját. A másik fő indok pedig az unalom volt. Az állandó telefonhasználat azonban súlyos hatással lehet a mentális egészségünkre.

Időpazarlás

Telefonnal A Vecen 4

Egy felmérés szerint naponta átlagosan 90 percet töltünk a telefonunk képernyőjére meredve. Ez közel négy évet vesz el egy ember életéből: elvonja a figyelmet a munkánktól és a napi tevékenységeinktől. Az alkalmazottak heti öt órát nem a munkával kapcsolatos dolgokkal foglalkoznak munkaidejükben, hanem a közösségi oldalakon lógnak.

Függő leszel

Telefonnal A Vecen 5

A függőség egyik jele, ha attól félsz, hogy telefon nélkül mész el hazulról. További másik bizonyíték, ha azon görcsölsz, hogy nem tudsz üzeneteket küldeni és fogadni, illetve ha fantomértesítéseket vizionálsz. Az okostelefonok használata során, ha valakivel kapcsolatba lépünk, dopamin termelődik, ahogy a legtöbb függőség esetében is ez a hormon okozza a kellemes érzést. A túlzott telefonhasználat következménye az alacsony önbizalom, szorongás és a depresszió.

A fiatalok technológiahasználata és a mentális egészség közötti összefüggés azonban nem mindig ilyen egyértelmű.

Kapcsolódó cikk

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

reggeli kave, caffe, reggeli kave 2

Mi történik a testeddel, ha reggeli kávéval indítasz?

A reggeli kávé, amivel indítod a mindennapjaidat talán eddig nem is tudtad, hogy nem tesz jót a testednek. Ebbe a cikkben megtudhatod, hogy mi történet a testeddel kávé fogyasztás közben, és hogy mikor érdemes az első kávédat meginni.