Igazi sikerkönyv lett és napok alatt szinte eltűnt a csehországi könyvesboltokból Milan Kundera új életrajza, amely A lét elviselhetetlen könnyűsége írójának életét, annak első szakaszát mutatja be.

Érkezik a “Csehországi élet és kor”

A hatalmas érdeklődésre való tekintettel a Paseka és az Argo kiadók a mű hivatalos bemutatóján kedden Prágában bejelentették, hogy már megkezdték a múlt héten megjelent, a Kundera: Cesky zivot a doba (Kundera: Csehországi élet és kor) című életrajz utánnyomását. Jan Novák, a “regényszerű életrajz” szerzője pedig bejelentette: folytatni fogja az életrajzot, a második kötetben Kundera franciaországi éveit veszi górcső alá. A kiadó a több mint 900 oldalas, dokumentumokkal teli könyv eredeti példányszámát nem hozta nyilvánosságra.

Milan Kundera A Let Elviselhetetlen Konnyusege Eletrajzi Konyv
Milan Kundera Párizsban, 2019 Októberében / Fotó: Philippe Blet / Rex / Shutterstock

Novák úgy véli, hogy Kundera franciaországi élete a csehek számára már nem olyan érdekes, mint a csehszlovákiai első szakasz, de “a nagyvilágot ez nagyon érdekelheti”.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Ami most történik, az minden várakozásomat felülmúlja. Úgy látom, hogy ha nem lehet magát a hírt megfojtani, akkor legalább a hírhozót kell elnémítani[/perfectpullquote]

– jelentette ki a szerző arra a kérdésre válaszolva, hogyan fogadta a könyvét ért csehországi bírálatokat. “Legalább 1800 oldalnyi jegyzetem van, minden állításom forrásokon alapul. A könyv önmagáért beszél, megvédi önmagát” – tette hozzá Novák.

Túl sok lenne a magánéletéből?

A cseh sajtó nagy terjedelemben foglalkozik az új Kundera-életrajzzal. Többen bírálják, hogy a szerző túl sokat foglalkozik Kundera magánéletével, mások szerint pedig az idézett források nem mindig megbízhatóak.

Novák alapvetően a Kunderáról nyilvánosan elérhető forrásokat használta fel, köztük az egykori csehszlovák Állambiztonsági Hivatal (StB), a kommunista titkosrendőrség ma már nyilvános archívumát is. Abban olyan dokumentumok is megtalálhatóak, amelyek szerint Kundera az ötvenes években együttműködött az állambiztonsággal, feljelentette egyik ismerősét, aki ennek következtében börtönbe került. Az író ezeket a vádakat tagadja, és a könyv írásakor nem volt hajlandó semmi módon válaszolni Jan Novák kérdéseire.

Milan Kundera Cseh Állampolgárság
Milan Kundera / Fotó: Getty Images

A szerző ismételten azt állítja: könyvében megpróbálja óvatosan eloszlatni azt a szerinte nem igaz mítoszt, amelyet Kundera épített fel önmagáról. Novák úgy véli, Kundera nagy manipulátor, és szándékosan jobb képet fest múltjáról, mint amilyen valójában volt. Milan Kundera elsősorban a hatvanas években megjelent, később 44 nyelvre lefordított A lét elviselhetetlen könnyűsége című regényével szerzett magának nemzetközi hírnevet, támogatta a prágai tavaszként híressé vált 1968-as reformfolyamatot, 1975-ben emigrált Franciaországba. Csehszlovák állampolgárságától 1979-ben fosztották meg. Cseh állampolgárságát tavaly decemberben kapta vissza.

Tavaly májusban egyébként Heller Ágnes magyar filozófus – aki júliusban hunyt el – mellett Kunderát is meghívta Emmanuel Macron francia elnök Bernard Henri-Lévy filozófus kezdeményezésére. Számos értelmiségi írta alá a nemzeti populizmus felemelkedése ellen tiltakozó Európai Hazafiak Kiáltványát.

Top sztorik a rovatból

Nincs több cikk

Ez is érdekelhet