Dimitrij Ribolovljev orosz milliárdos, az AS Monaco tulajdonosa öt éve perben áll egykori műkereskedőjével

A monacói per során a nyomozóhatóságok részrehajlása miatt ejtették a vádat, de Dimitrij Ribolovljev még egy vasat azért tart a tűzben Yves Bouvier ellen.

Lelepleződött megvesztegetés

Mostanában, aki élőszereplős tárgyalótermi drámára vágyik, az Johnny Depp és a The Sun (plusz Depp legutolsó exfelesége, Amber Heard) csúnya sárdobálását figyelheti. De zajlik még egy hasonlóan érdekes bírósági ügy. Főszereplői nem hollywoodi sztárok, hanem a felső tízezer felfoghatatlanul gazdag üzletemberei.

Orosz Uzletember Dimitrij Ribolovljev
Dimitrij Ribolovljev Két, Állítólag Lopott Picasso-Kép Között, Amelyeket Yves Bouvier Vásárolt Számára / Fotó: Afp / Getty Images

Kedden, július 7-én a monacói bíróság végleg elutasította az Yves Bouvier ellen indított büntetőügyet. Még 2015-ben perelte be a svájci műkereskedőt az orosz milliárdos üzletember, Dimitrij Ribolovljev csalás és pénzmosás vádjával. A két fél közötti nézeteltérés azonban ennyivel még nem zárul le: a genfi bíróságon folyamatban van egy hasonló vádakat tartalmazó ügy, írja a The Art Newspaper.

Haldoklik a hagyományos művészeti piac? Joe Kennedy megoldást talált

Joe Kennedy, a Unit London galéria társalapítója szerint a kulcs az elköteleződés. A 21. század fogyasztóőrült embere már nem feltétlenül a hagyományos módon közelít a művészetekhez, így az ahhoz tartozó piachoz sem. Kennedy példaként olyan alkalmazásokat említett, mint a Spotify, az Uber vagy a Tinder. Mi a közös bennük?

A Monacói Legfelsőbb Bíróság megerősítette a fellebbviteli bíróság tavaly decemberben hozott ítéletét, amely érvénytelenítette az egész ügyben addig végzett nyomozást bizonyított részrehajlás és elfogultság miatt. A bíróság nem ejtette a svájci elleni vádakat, de elfogadta azokat a bizonyítékokat, amelyek szerint a bűnüldöző hatóságok titokban Ribolovljevnek kedveztek, ellehetetlenítve ezzel a vádlott Bouvier esélyeit a védekezésre. Az orosz üzletember közismert személyiségnek számít a nagyhercegségben, mivel ő az AS Monaco futballcsapat tulajdonosa.

Bouvier, aki öt éve folyamatosan ártatlanságát hangoztatja, úgy érzi, győzött az igazság.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]A ma hozott ítélet bizonyítja, hogy pénzzel nem lehet megvásárolni az igazságszolgáltatást, valamint a korrupciónak nincs helye a nagyhercegségben[/perfectpullquote]

– adta ki közleményében az ítélet után a műkereskedő.

https://www.instagram.com/p/BaDW85MgwB6/

Ribolovljev ügyvédje szerint pusztán eljárásrendi okokból született az ítélet, nem azért, mert ne lett volna bizonyítékuk Bouvier bűnössége ellen. Elméletben kérhetnék a perújrafelvételt és új nyomozás kezdődhetne, de az üzletemberhez közeli források szerint Ribolovljev inkább a genfi perre kíván koncentrálni az elkövetkezendő időben.

Dimitrij Ribolovljev visszavágójára Svájcban kerül sor

Így majd Svájc lesz a porondja a két milliárdos öt éve tartó jogi csatározásának. 2018 februárjában, miután Ribolovljev újabb keresetet nyújtott be Genfben a műkereskedő ellen, a svájci főügyész vádat emelt csalás bűntette miatt Bouvier ellen. Ő továbbra is kitart amellett, hogy haragosa „mindent megtesz annak érdekében, hogy tönkre tegye vállalkozását és jó hírnevét”.

Újra bíróság elé állt a nő, aki Salvador Dalí lányának mondja magát

Salvador Dalí neve még halála után 30 évvel is lázban tartja a kulturális élet jelentős részét. Szinte már azt mondhatjuk, a szürrealizmus atyja újra és újra visszatér a halálból. Nemrégiben mi is írtunk életének meghatározó, de kevésbé ismert aspektusairól, amik olykor már a bizarrság határát súrolták. Dalí igencsak meglepődne, ha tudná, hogy 2015.

Ribolovljev azzal vádolja Bouviert, hogy az 2 milliárd dollár értékben adott el neki műtárgyakat. A csomag részét képezte többek közt Leonardo Da Vinci Salvator Mundi című festménye is, amelyet aztán 2017-ben az orosz oligarcha rekordáron adott tovább, majd nem sokkal a tranzakció után rejtélyes módon eltűnt. A svájci állítólag 1 milliárd dolláros profitot számolt fel a tranzakció után, amelyet 12 év alatt kellett volna megfizetnie a vevőnek.

Why The World’s Most Expensive Painting Has Gone Missing (HBO)

Last November, a painting said to be a lost work of Leonardo da Vinci went on sale at Christie’s New York. The work, “Salvator Mundi,” depicts Christ holding…

Ribolovljev szerint a svájci a nevében eljáró ügynökként nem számolhatott volna fel jutalékot. Yves Bouvier viszont azzal érvel, hogy kereskedőként vett részt a tranzakcióban, így szabadon dönthetett a haszon mértékéről. A két üzletember vitájáról akkor értesült a nyilvánosság, amikor 2015-ben Monacóban elfogták és letartóztatták Bouvier-t.

A helybenhagyott monacói fellebbviteli bírósági ítélet szerint Dimitrij Ribolovljev „kihasználta a hatóságok, többek között a nyomozók, a rendőrfőkapitány és a főügyész segítségét” egy másik bűnügyi nyomozás során, amelyben 2018-ban korrupcióval és megvesztegetéssel vádolták az oroszt.

Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból