Követem Élet + Stílus Válaszok a legtöbbet ismételt kérdésekre a koronavírussal kapcsolatban

Válaszok a legtöbbet ismételt kérdésekre a koronavírussal kapcsolatban

Promóció

Gyakran ismételt kérdések kerültek megválaszolásra a koronavírussal kapcsolatban a legújabb kutatások tudósai által. 

Elkapható-e a koronavírus kétszer? 

Promóció
- Advertisement -

Ezt a kérdést nehéz egyértelműen megválaszolni. A kulcskérdés inkább az, hogy a szervezet képes-e a fertőzést követően antitesteket előállítani, ami aztán később az immunitásért felel, és ha igen, azokat mennyi ideig biztosítja testünk számára. A korábban elkészített koronavírust vizsgáló tanulmányok azt bizonyítják, hogy a betegségen átesettek egy évvel később újra megfertőződhetnek, bár Dr. Joshua Schiffer hozzáteszi, hogy az újrafertőződés minden tünetét komoly kivizsgálások alá kellene vetni, írja a The Guardian. 

Kutatók a koronavírussal kapcsolatban gyakran ismételt kérdésekre válaszoltak / Fotó: Bsip Sa

Az orvos elmondta, hogy a pandémia kirobbanása óta nem látott arról még hivatalos dokumentációt, hogy újrafertőződés történt volna. Ahhoz, hogy ezt ténylegesen bizonyítani tudják, nemcsak az első, hanem a második megbetegedés DNS-szekvenciáit is fel kellene térképezni, majd bizonyítani, hogy ezek ugyanabban a vírusban különböznek. Továbbá a tünetek fajtája és az újrafertőződés ideje is jelentős információval bír. Egy-két újrafertőződés pedig nem jelenti, hogy epidemiológiailag fontos esemény lenne. 

Akkor mi történt Dél-Koreában, ahol a betegségen átesettek pozitív tesztet kaptak kézhez? 

Ez eleinte aggodalmat adott okot a szakértők számára, mert ez az újrafertőződés lehetőségét vetítette előre. 

A WHO szerint azonban ezek téves eredményű tesztek voltak tekintve, hogy a teszt a kigyógyult betegek tüdejében található nem aktív vírusok részecskéiről adott visszajelzést. 

Ez azzal magyarázható, hogy a PCR-teszt, csak azt vizsgálja, hogy az alany szervezetében megtalálható az adott vírus DNS-e, de annak aktivitási szintjét már nem tudja felmérni. 

Miért van az, hogy egyesek több ideig szenvednek a tünetektől, mint mások?

Azt bizonyára, már sokan tudják, hogy vannak olyanok, akik könnyebben vészelik át a fertőzés időszakát, míg mások komolyabb ellátásra szorulnak. Előfordulhat azonban az is, hogy a késleltetett immunválasz miatt a már magát jobban érző beteg végül lélegeztetőgépre kerül. 

Előállították a britek a koronavírus elleni oltóanyagot, bizakodó a brit gyógyszeripari óriáscég

Nemrégiben beszámoltunk arról, hogy az Egyesült Királyságban csütörtökön a húsz perc alatt eredményt mutató, laboratóriumi vizsgálatot nem igénylő koronavírusteszt próbája kezdődött meg. Az oltóanyagot az Oxfordi Egyetem tudósai fejlesztették ki. Pascal Soriot, az AstraZeneca gyógyszeripari óriáscég igazgatója pedig a televízió vasárnapi politikai magazinműsorának nyilatkozva kijelentette: a cég nagyon bízik abban, hogy a már tesztelés alatt álló vakcina hatékonynak bizonyul.

Azok, akik enyhe tünetekkel küzdenek, beszámoltak arról, hogy a szimptómákat hetekig, de akár hónapokig is észlelték magukon. Ennek ellenére a szakértők azt állítják, hogy egyedül az idő és a kivizsgálások képesek némiképp előrejelezni az esetleges komplikációkat, azok mértékét és időközönkénti előfordulásait. Az orvosok egyelőre nem tudják biztosan megmondani, hogy mi áll a tünetek hátterében, ahogy annak mechanizmusai és veszélyei is tisztázatlanok. 

Jelenleg annak az elején vagyunk, hogy komplex képet tudjunk alkotni a krónikus betegségről, ami az eredeti fertőzésből ered – ez újra feltörő hullámokban jelentkezhet és néha egy fajta krónikus kimerültségben nyilvánulhat meg

– mondja Daniel Altmann, az Imperial College London immunológusa. 

A koronavírus lehet-e reaktív?

A szakértők szerint ez nem igen lehetséges. Van pár vita azt illetően, hogy a vírus esetlegesen reaktív legyen, de ez a teória a herpesz víruscsaládjából származtatott, és semmilyen biztos bizonyíték nem támasztja alá, hogy ez a koronavírusra is igaz legyen. 

Mennyig ideig fertőznek a Covid-19-en átesett betegek? 

Egy nemrégiben készített tanulmány szerint Kínában a 60 kórházból elengedett, felépült beteg közül 10 a távozást követően is pozitív tesztet kap kézhez. Azonban, ahogy már írtuk, ennek oka lehet az, hogy a vizsgálatok az alanyok tüdejében található halott vírus DNS-eit jelzik csupán.

Az Egyesült Királyságban a koronavírustesztek próbája kezdődött el

Matt Hancock egészségügyi miniszter, aki a szokásos napi kormányzati sajtótájékoztatót tartotta csütörtök este a Downing Streeten. Mint mondta, a brit kormány több mint tízmillió antitestszűréshez elegendő eszközt rendelt, és ezek alkalmazása a jövő héten kezdődik.

Más felmérések, köztük egy dél-korai kutatás szerint azok, akiknek a koronavírus-tesztje pozitív, de ezt követően felépülnek, már nem fertőznek tovább. A tünetmentes eseteket leszámítva a fertőzőképesség erős összefüggésben áll magukkal a tünetekkel, ami általában 12, legrosszabb esetben 28 napig tart.

Promóció
Promóció
Promóció

legnépszerűbbek

A WHO üzeni: ezeket tartsd be, hogy ne kapd el a koronavírust

Az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) ajánlásokat tett közzé, milyen szabályokat érdemes betartani a megelőzés gyanánt, valamint mik a koronavírus tünetei.

Az olasz nővér megmutatta, milyen káros hatásai vannak a koronavírusnak

Egy olaszországi nővér a koronavírus frontvonalából posztolt.

Így teszi tönkre a tüdőt a koronavírus

A felvételek az egyik olyan kínai páciens tüdejéről készültek, aki még tavaly decemberben hunyt el Kínában.
Promóció

a szerk. ajánlása

Andy Warhol cipőillusztrátorként kezdte – Érdekességek a pop-art atyjáról

Andy Warhol a XX. század egyik legmeghatározóbb művésze volt.

Laczkovich Borbála, a Banksy-kiállítás kurátora: „A felszín mögött egy komplex és ellentmondásos képet kapunk”

Laczkovich Borbála, a Godot Kortárs Művészeti Intézet kurátora segítségével tisztába tesszük, mit is jelent egy Banksy-mű hitelessége, jogos-e a művész szellemiségére hivatkozni a kiállítás ellen, miközben jópár műhelytitokra és felszín alatti sztorira is fény derül.

Saiid: „Ugyanaz a vonat, csak lecsatoltak egy pár vagont”

A lényeg, hogy az „élet szörfdeszkáján” sodródni és ride-olni is ugyanolyan jó lehet!

ez is érdekeltéged
<3