A Mindenki! – koncertek, történetek a beat és a rock aranykorából címmel, a Cser Kiadó gondozásában készült könyv a hatvanas, a hetvenes és a nyolcvanas évek hazai koncertjeinek világába kalauzolja az olvasót. A rajongók és az előadók visszaemlékezéseiből összeállított, az NKA Hangfoglaló Program támogatásával készült kötet jobbnál jobb sztorikkal és gazdag képanyaggal mutatja be a korszak könnyűzenéjét.

Gazdag képanyaggal illusztrálva mutatják be a '60, '70 és '80-as éveket

Dalok jutnak eszünkbe, amikor öröm ér bennünket, amikor szomorúak, szerelmesek, nyúzottak vagy büszkék vagyunk. Lemezeket teszünk fel, ha elveszítünk valakit, vagy ha társra lelünk, de dalokhoz fordulunk akkor is, ha egy régi érzést keresünk. A Mindenki! – koncertek, történetek a beat és a rock aranykorából című kötet hősei az élőben előadott dalok. A könyvben olvasható koncerttörténetek nem csak a dalokról szólnak, alkalmat kínálnak a szerelemmel, a barátsággal, a közösséggel, az alkohollal vagy a bumburnyák rendfenntartókkal való találkozások felidézésére is.

Ennek a gazdag képanyaggal illusztrált, a hatvanas, a hetvenes és a nyolcvanas évek könnyűzenei kavalkádját a rajongók és a rajongottak szemszögéből bemutató kötetnek elvégre a találkozás a kulcsszava. A könyv ötletét adó, a Volt egyszer egy beatkorszak blogon 2020 tavaszán meghirdetett pályázatra érkező karcolat- vagy novellaszerű anyagok, valamint a bennük megidézett előadók visszaemlékezései a korszakban való eligazodást segítő, a memoárokban említett jelenségeket, fogalmakat (például az Ifjú Gárdát, az ORI-t, a Pajtás újságot, a Piramis-brigádokat vagy a táncdalfesztiválokat) magyarázó miniesszékkel, valamint a szövegekben szóba kerülő helyszíneket bemutató írásokkal egészülnek ki, írja a Volt egyszer egy beatkorszak blog. Ezek elsősorban a fiatalabb olvasóknak kínálnak támpontokat és a korszak megelevenítését szolgálják, ahogy a kötet közel kétszáz fotót tartalmazó képanyaga is.

A Mindenki!-könyv közösen megélt katartikus pillanatokkal mutatja be a beatkorszakot

A Mindenki! az összekapaszkodás, az üvöltés, a szabadság és a szédület tapasztalatát hozza hozzánk közel. A közösen megélt katartikus pillanatokat. Előfordulhat, hogy a könyv olvasói és elbeszélői harminc, negyven, ötven évvel ezelőtt egymás mellett álltak egyik-másik bulin. A meghökkentő és nagyon ismerős, a szívszorító és sírva nevetős sztorik a kötetet összeállító Vass Norbert reményei szerint újból összehozhatják a könnyűzene szerelmeseit.

Mindenkinek megvannak a maga koncerttörténetei. A szerző abban bízik, mindenki tovább is adja ezeket a gyermekeinek és az unokáinak. Ha így lesz, akkor különböző nemzedékek összetalálkozásának is teret teremthet ez a kaleidoszkópszerű kötet, amely megvásárolható a könyvesboltokban, az online könyváruházakban, a kiadó webshopján pedig kedvezményesen megrendelhető.

A könyv Dr. Ábel Kornél, András Tamara, Bicsérdi Ádám, Bihari Balázs, „Bogyó János”, Bátyi Zoltán, Bókkon Gyula, Csaba Zoltán, Csapó Éva, Csatári Bence, Fábián Titusz, Felméry Tamás, Gazda Albert, Hajda Iván, Héra Gábor, Hímer Bertalan, Hornos Árpád, Jakobetz László, Jászfalvi József, Jávorszky Béla Szilárd, Jobbágy Gyula, Kabai József, Korbely György, Koszits Attila, Kovács Béla, Kovács László, Kovacsics András, Majnik László, Nagy Krisztina, Nyőgéri Tünde, Ócsag Andrea, Rozsonits Tamás, Stróbl Eszter, Szarvas Károly, Tamás Nándor, Tass Bálint, Troszt Béla, „Vándor Tamás”, Vass Norbert, Völgyi Béla Tibor, Vörös András írásainak felhasználásával készült.

A Mindenki!-t Vass Norbert állította össze és Müller Péter tervezte. Megszólalói közé tartozik Balázs Fecó, Benkő László, Bródy János, Czippán György, ef Zámbó István, Flamm Ferenc, Frenreisz Károly, Karácsony János, Kóbor János, Kurucz Attila, Miklóska Lajos, Nádor Katalin, Nagy Feró, Pataky Attila, Schuster Lóránt, Soltész Rezső, Solti János, Szigeti Ferenc, Takáts Tamás, Török Ádám és Zorán.

Kapcsolódó cikk

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet