A MIT legújabb kutatásának köszönhetően a virtuális valóságot meghazudtoló élményben lehet részed. 

Kontroll mindenek felett?

A MIT Dream Lab kutatói egy viselhető szerkezeten dolgoznak, amely különböző módokon képes megfigyelni és interakcióba lendíteni az álmainkat. A fejlesztés akár arra is lehetőséget ad, hogy a felhasználók kezébe adhatja az álmaik feletti kontrollt, írja a Futurism.

Mit Almok Hack
Kontrollálhatják Az Álmokat A Mit Kutatói / Fotó: Mit

A csapat célja, hogy az álmok többé ne elérhetetlen és megfejthetetlen, misztikus dolgokként legyenek számon tartva, hanem azokból profitálni is tudjunk. A MIT saját fejlesztésű, álomdetektáló kesztyű-szerű szerkezete számos szenzorral felszerelt, amik képesek érzékelni az elme tudatos és tudattalan állapotának történéseit. A kettő közti átmenet a hipnagógia, ami különböző módokon jelenhet meg embereknél. Valaki, ebben az állapotban is képes interakcióba lépni másokkal, de vannak olyanok is, akik ebből a helyzetből ébrednek fel. 

Jobb, mint a virtuális valóság

A Dream Lab által fejlesztett kesztyű-szerű szerkezet képes befolyásolni az álmainkat is. Tegyük fel, hogy előre rögzítünk egy audió-felvételt, ami általában egy szó kell, hogy legyen. Később ez a fogalom megjelenhet az álmainkban. Ezt igazolja a Dream Lab által készített 50 főt vizsgáló kísérlet is.

Kutatók dallamokká alakították a koronavírus tüskéinek proteinjeit

A koronavírus gazdaságra, politikai életre, társadalomra és egészségügyre gyakorolt hatását képtelenség figyelmen kívül hagyni. Ugyan reménykedünk benne, hogy a fertőzés ellenszerére mielőbb sikerül rátalálnunk, egyelőre komoly következményekkel kell szembenéznünk. Azonban arról kevés szó esik, hogy milyennek hallható a koronavírus. Itt pedig nem a köhögésről, a sípoló tüdőkről és ziláló lélegzetvételekről van szó, hanem valami sokkal megnyugtatóbbról.

Szintén a Dream Lab egyik kutatója, Judit Amores fejlesztette ki ennek a szerkezetnek az elődjét, ami előre elkészített audió-felvételek helyett az illatokkal kooperált. A szagmintát a szerkezet kiengedi, amint a felhasználó alvási idejének az N3 fázisához ért. Remélik azonban, hogy egy napon nemcsak szavakkal és illatokkal befolyásolhatják az álmokat, hanem a teljes kontrollt az emberek kezébe helyezhetik. A Dream Lab 2019-ben tartott egyik workshopján az előadók az éber álmokról tartottak előadást. Ez az az állapot, amikor az alvó ember képes érzékelni álmában, hogy álmodik.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Ezek az álmok fantasztikusak. Repülhetsz, énekelhetsz vagy szexelhetsz. Jobb, mint a virtuális valóság [/perfectpullquote]

– mondja Tore Nielsen, az MIT kutatója. Az éber álmok stádiumába azonban nagyon kevés ember képes belépni, így nehezen kutatható. Ezzel kapcsolatban a tudósoknak számos kérdéssel és problémával kell szembe találniuk magukat. 

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

Qatar-WC

Hogyan fogadjunk a 2022-es labdarúgó-világbajnokságra

Már majdnem itt az ideje a világ legrangosabb tornájának – a 2022-es labdarúgó-világbajnokságnak. Az idei év sok újítással jár. Az egyik az, hogy ez az első alkalom, hogy egy közel-keleti ország ad otthont a világbajnokságnak.

alvás pihentető alvás tippek alváshoz egészséges alvás egészséges életmód

Ezeket edd, és ezeket kerüld, ha nem tudsz aludni

Jó alvás nélkül nincsenek jó nappalaink, de még rosszabb, hogy nem lehetünk teljesen egészségesek sem. Sokan szenvednek kialvatlanságban anélkül, hogy foglalkoznának vele, pedig komoly következményei lehetnek, ha hosszútávon nem tudunk megfelelően pihenni.

betegség hírességek hírességek betegségei maria cross halle berry lil wayne tom hanks toni braxton catherine zeta-jones 4

Hírességek, akik krónikus betegséggel élnek

A betegség nem válogat. A következő sztárok mind megvívták a maguk harcát különböző egészségi problémákkal és saját példájukon keresztül bebizonyították, hogy krónikus betegségekkel is lehet együtt élni, mégpedig boldog életet.

liszt gluténmentes liszt liszt fajták liszt típusok zabliszt rizsliszt csicseriborsó liszt kókuszliszt

Ezek a gluténmentes lisztek, ha alternatívákat keresel

A legtöbben fehér lisztet vagy teljes kiőrlésű lisztet használnak a főzéshez, sütéshez. Ezek glutént tartalmaznak, amire néhányan allergiásak, de mindannyiunk emésztőrendszere nehezen birkózik meg vele, emellett pedig egyéb negatív mellékhatásai is vannak.