A MIT kutatói meghackelik az álmaidat 

A MIT legújabb kutatásának köszönhetően a virtuális valóságot meghazudtoló élményben lehet részed. 

Kontroll mindenek felett?

A MIT Dream Lab kutatói egy viselhető szerkezeten dolgoznak, amely különböző módokon képes megfigyelni és interakcióba lendíteni az álmainkat. A fejlesztés akár arra is lehetőséget ad, hogy a felhasználók kezébe adhatja az álmaik feletti kontrollt, írja a Futurism.

Mit Almok Hack
Kontrollálhatják Az Álmokat A Mit Kutatói / Fotó: Mit

A csapat célja, hogy az álmok többé ne elérhetetlen és megfejthetetlen, misztikus dolgokként legyenek számon tartva, hanem azokból profitálni is tudjunk. A MIT saját fejlesztésű, álomdetektáló kesztyű-szerű szerkezete számos szenzorral felszerelt, amik képesek érzékelni az elme tudatos és tudattalan állapotának történéseit. A kettő közti átmenet a hipnagógia, ami különböző módokon jelenhet meg embereknél. Valaki, ebben az állapotban is képes interakcióba lépni másokkal, de vannak olyanok is, akik ebből a helyzetből ébrednek fel. 

Jobb, mint a virtuális valóság

A Dream Lab által fejlesztett kesztyű-szerű szerkezet képes befolyásolni az álmainkat is. Tegyük fel, hogy előre rögzítünk egy audió-felvételt, ami általában egy szó kell, hogy legyen. Később ez a fogalom megjelenhet az álmainkban. Ezt igazolja a Dream Lab által készített 50 főt vizsgáló kísérlet is.

Kutatók dallamokká alakították a koronavírus tüskéinek proteinjeit

A koronavírus gazdaságra, politikai életre, társadalomra és egészségügyre gyakorolt hatását képtelenség figyelmen kívül hagyni. Ugyan reménykedünk benne, hogy a fertőzés ellenszerére mielőbb sikerül rátalálnunk, egyelőre komoly következményekkel kell szembenéznünk. Azonban arról kevés szó esik, hogy milyennek hallható a koronavírus. Itt pedig nem a köhögésről, a sípoló tüdőkről és ziláló lélegzetvételekről van szó, hanem valami sokkal megnyugtatóbbról.

Szintén a Dream Lab egyik kutatója, Judit Amores fejlesztette ki ennek a szerkezetnek az elődjét, ami előre elkészített audió-felvételek helyett az illatokkal kooperált. A szagmintát a szerkezet kiengedi, amint a felhasználó alvási idejének az N3 fázisához ért. Remélik azonban, hogy egy napon nemcsak szavakkal és illatokkal befolyásolhatják az álmokat, hanem a teljes kontrollt az emberek kezébe helyezhetik. A Dream Lab 2019-ben tartott egyik workshopján az előadók az éber álmokról tartottak előadást. Ez az az állapot, amikor az alvó ember képes érzékelni álmában, hogy álmodik.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Ezek az álmok fantasztikusak. Repülhetsz, énekelhetsz vagy szexelhetsz. Jobb, mint a virtuális valóság [/perfectpullquote]

– mondja Tore Nielsen, az MIT kutatója. Az éber álmok stádiumába azonban nagyon kevés ember képes belépni, így nehezen kutatható. Ezzel kapcsolatban a tudósoknak számos kérdéssel és problémával kell szembe találniuk magukat. 

Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból