Követem Élet + Stílus Az MIT számítógépes programja 1973-ban megmondta, mikor jön el...

Az MIT számítógépes programja 1973-ban megmondta, mikor jön el a világvége

Promóció

A Római Klub megbízásából a Massachusetts Institute of Technology (MIT) készített tudományos előrejelzést, mikor jöhet el a világvége. A tanulmány szerint, ha nem változtatunk, 20-30 év múlva eltűnhet a civilizáció.

Megérhetjük a civilizáció elmúlását

Promóció
- Advertisement -

Ezt sulykolja Greta Thunberg, ezt mondja David Attenborough, számos sztár, mint Leonardo DiCaprio, sőt, tavaly a még PornHub is csatlakozott a Föld megmentőihez egy kampánnyal: hamarosan nagy baj lesz, ha nem változtatunk fogyasztási szokásainkon, a műanyagokra és a fosszilis energiahordozókra alapuló ipari termelésen és közlekedésen, a természeti kincseket pusztító és szintén kiemelkedően magas széndioxid-kibocsátással rendelkező mezőgazdaságon. Az ausztrál médiában most előkerült egy 1973-as tanulmány, amely igen pontosan előrevetítette már a mai helyzetet is, és ami a jövőnkre nézve egyenesen fenyegető.

Nem fenntartható / Fotó: Mellimage / Shutterstock, Montree Hanlue / Shutterstock

A világ egyik legnevesebb egyeteme, az amerikai MIT 1973-ban kifejlesztett egy olyan számítógépes programot, amely a Föld fenntarthatóságát modellezi. A szimuláció azt jósolta, hogy 2040-re megszűnhet a civilizáció. A történelem során már több apokaliptikus jóslat is megfogalmazódott, ám azok eddig nem valósultak meg. De amit eddig a World One elnevezésű program előrevetített a ’70-es évek elején, nagyjából teljes egészében beigazolódott, írja a Big Think.

Computer predicts the end of civilisation (1973) | RetroFocus

No Description

A gondolkodókat, tudósokat, volt állami vezetőket és az ENSZ képviselőit tömörítő Római Klub kérte fel az MIT-t, hogy készítsenek egy olyan programot, amellyel nyomon követhető a fenntartható növekedés. A Római Klub küldetése, hogy az emberiséget fenyegető globális problémákat tudatosítsa, tudományos elemzéseken alapuló megoldásokat javasoljon, ezeket kommunikálja és támogassa.

Feléljük a bolygónkat

A World One szerint 2040-re a világ összeomlik, ha a népesség és az ipari termelés a jelenlegi ütemben folytatódik. Az ausztrál ABC tévécsatorna riportja alapján a modell figyelembe vette a légszennyezési adatokat, a népességnövekedést, a természeti erőforrások mennyiségét és az általános életszínvonalat. A program előrejelzése a romló életkörülmények és az egyre kimerülő természeti erőforrások tekintetében eddig ijesztően pontosnak bizonyultak.

2020 a World One szerint mérföldkő, ekkor drasztikusan csökken az életminőségünk globális szinten.

2020 felé a bolygó állapota kritikussá válik. Ha nem teszünk semmit ellene, a túlélés esélye nullára csökken. Olyan mértékűvé válik a környezetszennyezés, hogy belehalnak az emberek, és még annál is kevesebben leszünk, mint 1900-ban. 2040-50 körülre a ma ismert civilizáció megszűnik

– mondja az ABC a riportjában. Alexander King, a Római Klub akkori vezetője elmondta, hogy az eredményekben az is látszik, hogy a nemzetállamok szuverenitása meggyengül, és az új világrendben a nagyvállalatok veszik át az irányítást. King szerint az államok fokozatos gyengülése még a vezető hatalmakban is megtörténik.

A World One egységként kezelte a Földet. A riport szerint azt mutatja be, hogy 1900 óta hova vezet az emberiség tevékenysége. A program olyan ábrákat generált, amely évtizedekre előre bemutatta, mi történik majd a bolygón a jövőben.

A népességszámra, természeti erőforrásokra, környezetszennyezés mértékére, az életkörülményekre és további tényezőkre vonatkozó statisztikákat és előrejelzéseket állított elő, és a trendeket követve jól látható, hogy mikor következik be a válság.

A katasztrófa elkerüléséhez a Római Klub szerint az olyan vezető hatalmaknak, mint az Egyesült Államok, vissza kellene fogniuk az erőforrások felélését. A jövőben a presztízst a minél kevesebb fogyasztás jelentené. A WHO adatai szerint jelenleg a világon 10-ből 9 ember szennyezett levegőt lélegzik be, és évente globális szinten 7 millió ember halála áll összefüggésben a légszennyezéssel.

Promóció
ForrásBig Think
Promóció
Promóció

legnépszerűbbek

A WHO üzeni: ezeket tartsd be, hogy ne kapd el a koronavírust

Az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) ajánlásokat tett közzé, milyen szabályokat érdemes betartani a megelőzés gyanánt, valamint mik a koronavírus tünetei.

Az olasz nővér megmutatta, milyen káros hatásai vannak a koronavírusnak

Egy olaszországi nővér a koronavírus frontvonalából posztolt.

Így teszi tönkre a tüdőt a koronavírus

A felvételek az egyik olyan kínai páciens tüdejéről készültek, aki még tavaly decemberben hunyt el Kínában.
Promóció

a szerk. ajánlása

Andy Warhol cipőillusztrátorként kezdte – Érdekességek a pop-art atyjáról

Andy Warhol a XX. század egyik legmeghatározóbb művésze volt.

Laczkovich Borbála, a Banksy-kiállítás kurátora: „A felszín mögött egy komplex és ellentmondásos képet kapunk”

Laczkovich Borbála, a Godot Kortárs Művészeti Intézet kurátora segítségével tisztába tesszük, mit is jelent egy Banksy-mű hitelessége, jogos-e a művész szellemiségére hivatkozni a kiállítás ellen, miközben jópár műhelytitokra és felszín alatti sztorira is fény derül.

Saiid: „Ugyanaz a vonat, csak lecsatoltak egy pár vagont”

A lényeg, hogy az „élet szörfdeszkáján” sodródni és ride-olni is ugyanolyan jó lehet!

ez is érdekeltéged
<3