Le a kalappal: Mobiljurtát és tartásjavító hátizsákot álmodtak a magyar tervezők

Kihirdették a Magyar Formatervezési Díj és a Design Management Díj idei elismertjeit. A szívrohamot időben jelző orvosi műszert, hulladékmentes cipőkollekciót, gerincbarát hátizsákot és 21. századira kalibrált jurtát is értékelt a zsűri. 

A díjazottakhoz elöljáróban annyit, hogy a csütörtöki díjátadóval hivatalosan is megnyílt a Design Hét, amelyet legelőször 2004-ben a Magyar Formatervezési Tanács hívott életre. Idén október 5. és 19. között lesznek elérhetők a dizájnhét fő programjai, úgy mint workshopok, kerekasztal-beszélgetések, kiállítások és be lehet majd kukkantani számos stúdió munkájába is. 

Akit egy kicsit is érdekel a divat, a lakberendezés, a képzőművészet, az urbanisztika vagy a food dizájn, annak nem érdemes kihagyni ezt a bő egy hetet.

Ezekben a napokban a fővároson kívül Sopronban, Győrben, Debrecenben és Pécsett is a kortárs és a 20. századi dizájnhoz kapcsolódó programok várják az érdeklődőket (itt tud válogatni). Az egész eseményt a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala finanszírozza.

Menő orvosi kütyü és egy szuper hátizsák

A Magyar Formatervezési Díjjal már negyedik évtizede jutalmazzák a hazai tervezőket: négy kategóriában – termék, terv, vizuális kommunikáció és diákmunka – díjazzák a legjobbnak és a leginkább piacképesnek vélt produktumokat.

Rácz Rebi: Véletlenek a formatervezésben – Interjú / ContextUs

Sokszor hangsúlyozod, hogy nincs keramikus előképzettséged, és az alkotás hobbinak indult. Változott az alkotás szerepe az életedben az elmúlt egy év sikerei hatására? Biztos, hogy változott, mert az elmúlt egy évben, mióta elkezdtem komolyabban foglalkozni a kerámiával, nagyon felgyorsultak az események. Májusban volt egy kiállításom a Telepen, és onnantól nagyon beindult minden.

A Design Management Díjat pedig tíz éve adják át azoknak a gazdálkodó szervezeteknek, amelyek “a dizájnt és az innovációt az üzleti stratégia integráns részének tekintik.” Ebben a cikkben a legizgalmasabb formatervezési megoldásokat szemezgetjük, a többi díjazottat ezen a linken fogod megtalálni.

Idén a Magyar Formatervezési Díjat a bírálóbizottság Iglói-Nagy Péter és Nagy Ádám névjegykártya-méretű orvosi kütyüjének, egy mobil EKG-készüléknek ítélte.

WIWE névre hallgató műszer a stroke-ot és a hirtelen szívmegállást is előrejelzi, egy hozzátartozó mobilapplikáción pedig egyszerűen ki lehet értékelni a műszer által küldött adatokat. Akár futáshoz is magunkkal vihetjük. Remek ötlet, ez az egyik leghasznosabb díjazott termék.

Image 3
Iglói-Nagy Péter, Nagy Ádám, Magyar Formatervezési Díj

Csoma Sarolta és Horváth Máté Mix nevű karszéke a terv kategóriában kapott díjat. Egy klasszikus skandináv dizájnelemeken alapuló széket terveztek, amely nemcsak, hogy jól néz ki, de praktikusan és könnyedén össze is lehet azt szerelni.

Image 4
/ Csoma Sarolta És Horváth Máté, Magyar Formatervezési Díj

Diák kategóriában két díjat ítélt oda a bírálóbizottság. Révész Eszter Újraértelmezett tradíció nevű textilkollekciója a hagyományos magyar népi szőttesek világából indul ki, de korszerű technológiával dolgozik. A Pákozdi Rebeka által tervezett Onni hátizsák pedig egy egészségmegőrzésre és betegségmegelőzésre fókuszáló projekt terméke, táskája ugyanis nemcsak kiegészítő, de egyben tartásjavító hátmerevítő is.

Image 5
/ Pákozdi Rebeka, Magyar Formatervezési Díj

A különdíjasok közül kiemelnénk Veszprémi Gabriella Layers cipőkollekcióját. A cipők kissé szoborszerűek ugyan, mégis úgy vannak kialakítva, hogy hordhatók legyenek. Veszprémi elkötelezett a fenntartható divat iránt, a cipőgyártás során keletkező, szabászati bőrhulladékot használta fel a lábbelikhez. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma Oktatásért Felelős Államtitkárságának díját kapta.

Image 6
/ Veszprémi Gabriella, Magyar Formatervezési Díj

A természetjárók és gyakorlott fesztivállátogatók nagy kedvence lehet a jövőben a Reiner György által fejlesztett SysTents, sorozatgyártásra alkalmas mobiljurtája is, amely szintén különdíjat érdemelt. Ránézésre nehéz elképzelni, hogy a sátor az eredeti jurtákhoz hasonlóan télen is jól tudná tartani a meleget, de az kétségtelen, hogy a vándorló népek klasszikus szálláshelyéhez megfelelően nagy teret biztosíthat az ideiglenes lakóinak. Különlegessége, hogy összeállításakor azonnal használható a beépített gyengeáramú rendszere, amellyel be lehet világítani a sátrat, és 12 voltos áramot is biztosít.

Image 7
/ Reiner György, Magyar Formatervezési Díj

A díjazottak és legkiemelkedőbb pályázók munkáiból nyíló ingyenes kiállítás október 19-ig tekinthető meg az óbudai Flashback Photo Studióban.

Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból