Szereted a dzsesszzenét? Akkor van egy jó hírünk!

Számos kortárs zeneszerző műveit gyűjtötte össze és játszotta fel új lemezére a Modern Art Orchestra (MAO). A népszerű big band vasárnap a Budapest Music Center nagytermében mutatja be az anyagot.

“A lemez érdekessége, hogy nagy részét mintegy tíz évvel ezelőtt rögzítettük. Néhány évvel ezelőtt újabb felvételekkel egészítettük ki az anyagot, így állt össze az album. Izgalmas volt visszahallgatni, mit is csináltunk tíz évvel ezelőtt és most újra meg kellett tanulnunk a sokrétű, nem egyszerű anyagot” – mondta Bacsó Kristóf, a MAO szaxofonosa, zeneszerzője az M1 aktuális csatorna csütörtök délelőtti műsorában.

large 72 1029 este MAO FeketeKovcsKornl2
Fekete-Kovács Kornél a MAO zenésze / Fotó: Budapest Music Center

A MAO Plays Contemporary Music című CD és a koncert egyik közreműködője, Borbély Mihály klarinét- és szaxofonművész kiemelte: a műsor a klasszikus kortárs zene és a dzsessz összefüggéseit feszegeti.

Kitért arra, hogy a repertoáron szereplő legrégebbi darab Igor Stravinsky Ebony Concertója, ami egy klarinétszóló és big band összeállításra írott mű.

Szerepel a lemezen és a műsorban például Bacsó Kristóf, Fekete-Kovács Kornél, a MAO művészeti vezetője, Horváth Balázs és Gryllus Samu egy-egy műve.

Modern Art Orchestra plays: Kristóf Bacsó’s Lunar Dance

The video is a semple of Kristof Bacso’s three movements piece titled, Child’s Space.The entire piece has been premiered in May of 2012. This video made to prom…

A zenészek elmondták, hogy felkerült az anyagra Bartók Béla Allegro Barbarójának Subicz Gábor által készített átirata, valamint a mai kortárs zene egyik legjelentősebb szerzője, Eötvös Péter Paris-Dakar című kompozíciója is, amelyet Gőz László harsonásnak és a MAO-nak írt.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Napjaink zenéjéről van szó, amely számos gyökérrel támaszkodik a népzene, a Kárpát-medence zenei örökségéhez, Sztravinszkij esetében a dzsessz és a 20. századi zene volt az inspiráció. Egyedülálló, hogy ezeket a darabokat egy olyan big band adja elő, amely mind a két műfajban otthonosan mozog[/perfectpullquote]

– fogalmazott Borbély Mihály.

A koncerttel a MAO az elmúlt években elhunyt két dzsesszzenész, Mohay András és Varga Gábor emléke előtt tiszteleg.

A 2005-ben alakult Modern Art Orchestra az elmúlt években szerzői estet szervezett mások mellett Hárs Viktornak, Nagy Jánosnak, László Attilának és Dinnyés Dánielnek, miközben a dzsessz tradícióit is ápolja: dzsessztörténeti sorozatában mások mellett Duke Ellington, Gil Evans és Count Basie műveit mutatta be.

Világsztárok a Müpa színpadán 2019-ben is / ContextUs

“Az elmúlt év több szempontból is kiemelkedő volt a Müpa életében: nem csupán a nézőszámban, a hűségprogramunkhoz csatlakozók és az eladott bérleteink számában mutatkozó, a várakozásokat is felülmúló növekedés okán, de azért is, mert a Müpa falain innen és túl is nagy eredményekre, meghatározó pillanatokra lehetünk büszkék” – idézi a közlemény Káel Csaba vezérigazgatót.

A formáció színpadra lépett többek között Sanghaj, Párizs, Los Angeles, New York, Zürich és Prága koncerttermeiben, 2014-ben Ennio Morriconéval közösen turnéztak, több világsztárral dolgoztak együtt, például Kurt Ellinggel, David Liebmannel, Bob Mintzerrel, a New York Voices-zal, Adam Nussbaummal, a Mezzofortéval és Rhoda Scott-tal.


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból