Nézem Színház A 17. században elhunyt Moliére-nek akart írni e-mailt egy...

A 17. században elhunyt Moliére-nek akart írni e-mailt egy temesvári művészeti titkár

Promóció

A kultúrában otthonlévő ember mind ismerheti Moliére francia drámaírót, a modern komédia megteremtőjét. Mint tudjuk, 1673-ban hunyt el. Ennek ellenére a temesvári német színház nemrég alkalmazott művészeti titkára a 17. századi színházember e-mail címét próbálta megtudni, írja a Maszol erdélyi hírportál.

Promóció

A temesvári német színház nemrég alkalmazott művészeti titkára szerzői jogdíjakról szeretett volna egyeztetni “Molierrel”. Mint írja a Maszol, az őt felkereső újságírótól is kitartóan tudakolta az e-mail címét. A polgármester azt ígérte, utánanéz az önkormányzati intézményben történt esetnek.

A történetet először Ion Ardeal Ieremia, a művelődési minisztérium államtitkára tette közzé hivatalos Facebook-oldalán. Rá akart világítani az önkormányzat alárendeltségébe tartozó német színház ideiglenes vezetőségében uralkodó szakmaiatlanságra.

Sőt, fel akarta szólítani Nicolae Robu polgármestert, hogy haladéktalanul írjon ki újabb versenyvizsgákat. Mint bejegyzésében írta, a művészeti titkár egy bizonyos „Molier” e-mail címe után érdeklődött, hogy jogdíjakról egyeztessen vele.

Moliére francia drámaíró / Fotó: Wikimedia

A művészeti titkár, Elisa Covaci a Pressalert.ro-nak megerősítette, hogy Molière elérhetőségét kereste, de pontosított:

Az információ nem egészen helyes, a szerzői jogokkal nem én foglalkoztam, de érdekelne minket a cím. Tudnak esetleg segíteni ebben?

– kérdezte az újságírótól. Láthatóan továbbra sem sejtette, hogy a 17. századi francia drámaíróról van szó. Nicolae Robu, Temesvár polgármestere az Agerpresnek azt mondta, nem hallott az esetről, elképzelhetetlennek tartja, hogy a színházi alkalmazott arra a Molière-re utalt volna.

Így dicsérjük Erószt: Moliére kulcslyuka – Színház / ContextUs

A csütörtök estém már-már hagyományos módon ismét a Rombusz Műhelyben indult – nem ritka eset, hogy ott is végződik, hiszen a szervezők események utáni „vendégszeretete” páratlan. Most a színház szekció került sorra, ami még mindig az Így dicsérjük Erószt rendezvénysorozat tematikája köré épült.

Azonban azt ígérte, utánanéz az esetnek, és ha igaznak bizonyul, felbontják a művészeti titkár szerződését. A temesvári német színház ideiglenes vezetője, a mérnök végzettségű Ioan Boldurean korábban tyúkfarmnál és harisnyagyárnál dolgozott, így nem sok tapasztalata van kulturális intézmények vezetésében. Ion Ardeal Ieremia szerint inkompetens személyekkel töltötte meg a színházat.

A korábbi igazgató, Lucian Vărşăndan tíz évig vezette a színházat, második, 2017 őszén lejárt mandátumának értékelésén 9,88-as jegyet ért el. Noha az önkormányzattal azóta folytatott per miatt nem kerülhetett vissza az intézmény élére.

A hírt felkapó sajtóvisszhang után Ioan Boldurean cáfol. A temesvári német színház megbízott színházigazgatója a Pressalert.ro-hoz eljuttatott levelében azt írja, nem igaz, hogy az intézmény alkalmazottja, Elisa Covaci ilyen hibát követett volna el.

A temesvári német színház bejárata / Fotó: A színház hivatalos weboldala

Véleménye szerint ráadásul a hamis állítást a színház és az önkormányzat elleni újabb támadásra használták fel. Ioan Ardeal Ieremia államtitkár kijelentése a színház vezetőségének inkompetenciájáról szintén hamis, és a rágalom határát súrolja, írja a megbízott igazgató.

Promóció
Promóció

legnépszerűbbek

A legszürreálisabb ötletek, hogyan védheted meg magad a koronavírus ellen

A kínai emberek saját kezükbe vették a sorsukat, maguknak gyártanak védőmaszkokat!

A pillanat, amikor az álmodozó turistát elgázolja a valóság

Nem véletlen, hogy egyes helyeken már turistaadót szednek.

Színésznők, akik nem szégyellik terhes alakjukat és döngő lépteiket

Bátran pózolnak fürdőruhában, domború hassal is és döngő léptekkel, ezek a büszke anyukák.
Promóció

a szerk. ajánlása

Tudtad? Kultúránként egészen mást jelent, amit a kezünkkel csinálunk

Ami egyik helyen a kedvesség jele, az máshol durvaságnak számít.

A nosztalgiavonat átrobogott a vásznakon – Ezek voltak 2019 legjobb külföldi filmjei a ContextUs szerint

Volt egyszer egy 2019-es év, amelyben korunk legnagyobb mesterei és feltörekvő tehetségei egyaránt megmutatták, hogyan is kell filmet készíteni.

Ezek minden idők legdrágábban elkelt festményei

Cikkünkben górcső alá vesszük a valaha legdrágábban elkelt tíz festményt, és arról is esik pár szó, miért kerülnek bizonyos festmények többe, mint mások.
Promóció

ez is érdekeltéged
<3