A 17. században elhunyt Moliére-nek akart írni e-mailt egy temesvári művészeti titkár

A kultúrában otthonlévő ember mind ismerheti Moliére francia drámaírót, a modern komédia megteremtőjét. Mint tudjuk, 1673-ban hunyt el. Ennek ellenére a temesvári német színház nemrég alkalmazott művészeti titkára a 17. századi színházember e-mail címét próbálta megtudni, írja a Maszol erdélyi hírportál.

A temesvári német színház nemrég alkalmazott művészeti titkára szerzői jogdíjakról szeretett volna egyeztetni “Molierrel”. Mint írja a Maszol, az őt felkereső újságírótól is kitartóan tudakolta az e-mail címét. A polgármester azt ígérte, utánanéz az önkormányzati intézményben történt esetnek.

A történetet először Ion Ardeal Ieremia, a művelődési minisztérium államtitkára tette közzé hivatalos Facebook-oldalán. Rá akart világítani az önkormányzat alárendeltségébe tartozó német színház ideiglenes vezetőségében uralkodó szakmaiatlanságra.

Sőt, fel akarta szólítani Nicolae Robu polgármestert, hogy haladéktalanul írjon ki újabb versenyvizsgákat. Mint bejegyzésében írta, a művészeti titkár egy bizonyos „Molier” e-mail címe után érdeklődött, hogy jogdíjakról egyeztessen vele.

moliére email moliere email cím
Moliére francia drámaíró / Fotó: Wikimedia

A művészeti titkár, Elisa Covaci a Pressalert.ro-nak megerősítette, hogy Molière elérhetőségét kereste, de pontosított:

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Az információ nem egészen helyes, a szerzői jogokkal nem én foglalkoztam, de érdekelne minket a cím. Tudnak esetleg segíteni ebben?[/perfectpullquote]

– kérdezte az újságírótól. Láthatóan továbbra sem sejtette, hogy a 17. századi francia drámaíróról van szó. Nicolae Robu, Temesvár polgármestere az Agerpresnek azt mondta, nem hallott az esetről, elképzelhetetlennek tartja, hogy a színházi alkalmazott arra a Molière-re utalt volna.

Így dicsérjük Erószt: Moliére kulcslyuka – Színház / ContextUs

A csütörtök estém már-már hagyományos módon ismét a Rombusz Műhelyben indult – nem ritka eset, hogy ott is végződik, hiszen a szervezők események utáni „vendégszeretete” páratlan. Most a színház szekció került sorra, ami még mindig az Így dicsérjük Erószt rendezvénysorozat tematikája köré épült.

Azonban azt ígérte, utánanéz az esetnek, és ha igaznak bizonyul, felbontják a művészeti titkár szerződését. A temesvári német színház ideiglenes vezetője, a mérnök végzettségű Ioan Boldurean korábban tyúkfarmnál és harisnyagyárnál dolgozott, így nem sok tapasztalata van kulturális intézmények vezetésében. Ion Ardeal Ieremia szerint inkompetens személyekkel töltötte meg a színházat.

A korábbi igazgató, Lucian Vărşăndan tíz évig vezette a színházat, második, 2017 őszén lejárt mandátumának értékelésén 9,88-as jegyet ért el. Noha az önkormányzattal azóta folytatott per miatt nem kerülhetett vissza az intézmény élére.

A hírt felkapó sajtóvisszhang után Ioan Boldurean cáfol. A temesvári német színház megbízott színházigazgatója a Pressalert.ro-hoz eljuttatott levelében azt írja, nem igaz, hogy az intézmény alkalmazottja, Elisa Covaci ilyen hibát követett volna el.

temesvári német színház moliére email cím
A temesvári német színház bejárata / Fotó: A színház hivatalos weboldala

Véleménye szerint ráadásul a hamis állítást a színház és az önkormányzat elleni újabb támadásra használták fel. Ioan Ardeal Ieremia államtitkár kijelentése a színház vezetőségének inkompetenciájáról szintén hamis, és a rágalom határát súrolja, írja a megbízott igazgató.


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból