Követem Közélet A Momentum applikációja, a Noligarcha megmutatja, a NER-hez kerül-e...

A Momentum applikációja, a Noligarcha megmutatja, a NER-hez kerül-e a pénzed vásárláskor

Promóció

A Momentum olyan applikációt fejlesztett, amely vonalkód leolvasásával megmutatja, ha vásárolsz, az a cég a NER-hez közelie. Tehát a pénzed a kormány oligarcháihoz vándorol vagy sem.

Promóció
- Advertisement -

A Momentum Noligarcha applikációja megmutatja, Mészáros Lőrincékhoz fut-e a pénzed vásárláskor vagy sem. Már letölthető a Google Playben és az AppStore-ban is, mondta a HVG-nek Hajnal Miklós, a párt elnökségi tagja.

Ner-lovagok festményeken – drMáriás és Fábry kollabja

DrMáriás sokszor volt Fábry Sándor vendége. És ahogy általában ez lenni szokott, a két jellegzetes groteszk hang felismerte közös hullámhosszát. Elindult egy olyan kulturális projekt, ami megbélyegezte a magyar politika és közélet abszurd mibenlétét. Sőt, nevetésre sarkallja a nézőt. Persze van itt Tito, Bukowski, Marx, de a régi idők emlékére Gömbös Gyula és Kádár János is megkapta a maga vásznát.

Mint mondta, háromféleképpen használhatod az appot:

  • térképen jelölik a vonalkóddal el nem látott termékeket (étterem, szálloda)
  • vonalkód-olvasóval megnézheted, NER-közeli-e a vállalat, ahonnan vásároltál
  • konkrét termékre vagy szolgáltatásra is rá lehet keresni

Mint számos applikációnál, úgy a Momentuménál is van mód ajánlások beküldésére. Így ha szerinted az adott vállalat vagy termék NER-közeli, beküldheted. Ezt követően a párt adatellenőrei utánajárnak, valóban így van-e.

Jelenleg 110 vállalkozás szerepel az adatbázisban.

Felmerülhet a kérdés: mi alapján mondhatjuk, hogy egy cég NER-közelie. Mint Hajnal Miklós elmondta, a nyilvánosan elérhető céges adatok alapján készítették el a Noligarchia appot. Három kategória alapján kerülhettek be érdekeltségek.

Itt a Momentum applikációja, a Noligarcha / Fotó: HVG

Az elsőbe került a fidezes közszereplők és közvetlen hozzátartozóik tulajdonában álló cégek. A másodikban lelhetők fel azok a cégek, amelyek közhiteles nyilvántartás alapján igazolhatóan köthetők Mészáros Lőrinc vagy Tiborcz István cégbirodalmához és közbeszerzésekből kiemelten részesülnek. A harmadik viszont jogilag problémás lehet, ugyanis a Momentum állítása szerint “egyértelműen kimutatható közpénzek vagy uniós források túlárazott vagy szabálytalan felhasználása”.

A Momentum elnöke, Fekete-Győr András elismerte, hogy füstgránátot dobott a rendőrökre

Mint mi is megírtuk, a túlóratörvény javaslatáról való szavazást a magyar parlament szerdán, azaz tegnap tartotta. A törvényről hétfőn és kedden is vitáztak a parlamentben. November végén pedig nemes egyszerűséggel elhallgattatta az ellenzéket Lezsák Sándor. Az ellenzék reggelig akarta húzni, Lezsák Sándor levezető elnöknek azonban elege volt a túlórázásból, és lezárta a vitát.

Fekete-Győr Andrásék felkészültek arra, hogy a kormányhoz közeli szereplők, akik szerepelnek az adatbázisban, jogi úton megpróbálják elkaszálni a Noligarcha appot. Mint elmondta Hajnal Miklós, az app nyilvánosan elérhető céghálók adatait jeleníti meg. Másfelől az alkalmazás készítői szerint nem egyértelmű, hogy hitelrontás volna egy ilyen listán feltüntetni az adott vállalkozást. Bár meg kell jegyezni, hogy ellentmond ennek az app nyitólapján lévő leírás: így lehet megtudni, „minek a vásárlását kell elkerülnöd a jövőben”.

Promóció
Promóció
Promóció

legnépszerűbbek

A WHO üzeni: ezeket tartsd be, hogy ne kapd el a koronavírust

Az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) ajánlásokat tett közzé, milyen szabályokat érdemes betartani a megelőzés gyanánt, valamint mik a koronavírus tünetei.

Az olasz nővér megmutatta, milyen káros hatásai vannak a koronavírusnak

Egy olaszországi nővér a koronavírus frontvonalából posztolt.

Így teszi tönkre a tüdőt a koronavírus

A felvételek az egyik olyan kínai páciens tüdejéről készültek, aki még tavaly decemberben hunyt el Kínában.
Promóció

a szerk. ajánlása

Andy Warhol cipőillusztrátorként kezdte – Érdekességek a pop-art atyjáról

Andy Warhol a XX. század egyik legmeghatározóbb művésze volt.

Laczkovich Borbála, a Banksy-kiállítás kurátora: „A felszín mögött egy komplex és ellentmondásos képet kapunk”

Laczkovich Borbála, a Godot Kortárs Művészeti Intézet kurátora segítségével tisztába tesszük, mit is jelent egy Banksy-mű hitelessége, jogos-e a művész szellemiségére hivatkozni a kiállítás ellen, miközben jópár műhelytitokra és felszín alatti sztorira is fény derül.

Saiid: „Ugyanaz a vonat, csak lecsatoltak egy pár vagont”

A lényeg, hogy az „élet szörfdeszkáján” sodródni és ride-olni is ugyanolyan jó lehet!

ez is érdekeltéged
<3