Konzervatív becslések szerint is legalább 300 ezer euróért, vagyis több mint 100 millió forintért kelhet el Leonardo da Vinci híres festményének, a Mona Lisának az egyik legismert másolata. A replikát leginkább annak korábbi tulajdonosa, Raymond Hekking miatt lehet ismerni, aki a '60-as években megpróbálta bebizonyítani, hogy valójában az ő példánya az eredeti festmény.

A másolat története jól mutatja, milyen hatást gyakorolt Leonardo da Vinci kisugárzása

A másolatot a Christie’s párizsi szárnya bocsátja majd árverésre online június 11-e és 18-a között. Az aukciós ház közleményében úgy fogalmazott, hogy a festmény, illetve annak története jól mutatja azt a bűvhatást, amit a Mona Lisa, illetve Leonardo da Vinci kisugárzása mindig is gyakorolt az emberekre.

Pierre Etienne, az 1800-as évek előtt alkotó festőművészek munkájára fókuszáló Old Master Paintings igazgatója az aukciós háznak elmondta, hogy Hekking Mona Lisája egy olyan ember álma, aki megszállottja volt a művészetnek – írja a BBC.

Mona-Lisa-Masolat-Leonardo-Da-Vinci-Raymond-Hekking
A Hekking-Replika A Maga Nemében Legalább Ennyire Lenyűgöző, Ez Ugyanis Nem Pusztán Egy Másolat, Hanem Egy Teljesen Autentikus, Egyedi Vonásokkal Is Rendelkező Reprodukciója Az Eredeti Festménynek / Fotó: Jean-Pierre Muller-Javier Sorian / Afp / Getty Images

Az eredeti, valamikor a 16. század elején festett Mona Lisa kétségtelenül a világ egyik, ha nem a legismertebb festménye, Da Vincit pedig nem kis részben emiatt a történelem egyik legjobb festőművészeként tartják számon. A Hekking-replika ugyanakkor a maga nemében legalább ennyire lenyűgöző, ez ugyanis nem pusztán egy másolat, hanem egy teljesen autentikus, egyedi vonásokkal is rendelkező reprodukciója az eredeti festménynek.

Megvette a Mona Lisa másolatot, és megpróbálta bebizonyítani, hogy eredeti

Az alkotója ismeretlen, csak annyit lehet tudni róla, hogy valamikor a 17. század elején festhette a képet, és Da Vinci olasz követője lehetett.
Ez önmagában is jóval érdekesebbé teszi a festményt a legtöbb másolatnál, ám legalább ugyanilyen érdekes az is, hogy egykori tulajdonosa, Raymond Hekking – aki amúgy az ‘50-es évek végén három angol fontért vásárolta meg a képet egy nizzai műkereskedőtől – a ’60-as években megpróbálta bebizonyítani, hogy valójában ez a Mona Lisa eredetije.

A festmény 1961-ben Amerikába látogatott, Hekking pedig ezt kihasználva bejelentette, hogy a Mona Lisa 1911-es ellopása után, 1913-ban egy másolatot juttattak vissza a Louvre-ba. Mint mondta, az eredeti mű évekkel később nála kötött ki, ennek az elméletnek pedig hatalmas hírverést is kreált, még egy filmet is csinált, hogy bebizonyítsa az igazát.

Ezt később teljes bizonyossággal megcáfolták, ám ez a közjáték csak még többet adott hozzá a festmény értékéhez, amely a korábbi becsléseket is messze túlszárnyalhatja majd. Korábban arra is volt már példa, hogy egy ehhez hasonló 17. századi replika több mint másfél millió dollárért kelt el, 2019-ben egy New York-i árverésen fizettek ennyit egy Mona Lisa-másolatért. Ugyancsak két éve robbant ki a jogi csatározás egy állítólagos második Mona Lisa körül is, amelyet Da Vinci korábban festhetett, mint a Louvre-ban függő példányt.

Kapcsolódó cikk

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet