Leonardo Da Vinci leghíresebb festménye pár száz éve ugyanúgy néz ránk, de a „deepfake” hullám őt is utolérte. Mona Lisa a mesterséges intelligenciának köszönhetően már nem csak mosolyog, hanem bólint, beszél és másképpen mosolyog.

Hirdetés

A Samsung orosz laboratóriumában Leonardo Da Vinci festményét sikeresen átalakították a mesterséges intelligencia segítségével. Marilyn Monroe és Albert Einstein után Mona Lisa arca is életre kelt, ami valljuk be, még a mesterséges intelligencia tudatában is kicsit ijesztően hat. Bár, ha a tudomány így folytatja, lassan természetes lesz, hogy a Szépművészeti Múzeumban ránk kacsintanak a festmények.

Most már nem csak a szeme mozog / Fotó: Gfycat

A kutatók egy különleges eljárás segítségével alakították ki a „deepfake”-technikát. Az emberek mozgó arcvonásait vették fel, majd a bábkészítés tudományán keresztül leképezték a fotókat és műalkotásokat. A Mona Lisa esetében a Samsung csapata azt mutatja meg, hogyan mutat a festmény, amikor különböző emberek felvételeihez illeszkedik. A tanulmány szerzői leírják, hogy az eljárás rendkívül élethű és személyre szabott beszélő fejeket képes létrehozni.

Kiderült, miért bénult le Leonardo da Vinci jobb karja

Leonardóról köztudott, hogy élete utolsó éveiben bal kézzel dolgozott, mert jobb keze lebénult, eddig azt feltételezték a szakemberek, hogy kezének megbénulása stroke következménye volt. David Lazzeri sebész és Carlo Rossi neurológus Leonardóról készült két műalkotást elemzett. Az egyik egy portré az idős művészről, egy krétarajz, amelyet Giovanni Ambrogio Figino Lombard művész készített.

A probléma, hogy a technika aggodalomra ad okot, ha rossz kezekbe jut, különösen a politikai propaganda világában. 2018-ban washingtoni jogalkotók rámutattak arra, hogy a hamis videók, amelyek hasonló eljárással készültek, veszélyeztetik a nemzetbiztonságot. Visszatérve Mona Lisa festményéhez, mosolya évszázadokon át elvarázsolta a művészet szerelmeseit. Most pedig új fényben élvezhetjük arcképét. Remélhetőleg, a képkeretből azért nem fog kilépni.

Nézd meg, hogyan mozog Mona Lisa!

AI brings Mona Lisa to life

AI can now turn the Mona Lisa into a real life person with just one picture. A paper published by a Samsung artificial intelligence lab in Russia shows the ability to convincingly turn artworks and celebrity photographs into moving images.

Hirdetés