A Montreáli Szépművészeti Múzeum dolgozói azt állítják, megfélemlítés jellemezte az intézményt

A Montreáli Szépművészeti Múzeum jelenlegi és volt munkatársai azt állítják, hogy Nathalie Bondil vezetése alatt káosz és megfélemlítés jellemezte az intézményt.

Mérgező légkört teremtett az igazgatónő

A Detroiti Kortárs Művészeti Múzeumban után a Montreáli Szépművészeti Múzeumban is  elviselhetetlen légkört teremtett az igazgatónő.

Több mint ezer jelenlegi és volt alkalmazott állítja, hogy Nathalie Bondil múzeumigazgató irányítása alatt mindennaposak voltak a zaklatások és a megfélemlítések. Ezért a múzeum igazgatósági tagjai július 13-án eltávolították pozíciójából Bondilt, amiért mérgező munkahelyi légkört teremtett, írja a The Art Newspaper.

Nathalie Bondil
Nathalie Bondil kegyetlenkedett munkatársaival / Fotó: Marco Campanozzi

Bondil 2007-től vezette a múzeumot, és számos másik intézmény vezetője elismerte munkáját. Többek között a párizsi Musée d’Orsay és a Palais de Tokyo is dinamikus vezetőnek tartotta Nathalie Bondilt.

A távozása után javult a helyzet

A kanadai művészeti világ is kétségesnek tartja az igazgatónő menesztését, mindazonáltal Quebec-i kulturális miniszter vizsgálatot rendelt el az ügyben. Bondil e-mailban reagált az esetre. Véleménye szerint kényszerítették kollégáit a döntésre és az ellene szóló levél aláírására.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Nem harcolok a múzeum és a szeretett csapatom ellen. Lesújtott, mikor barátaim és tisztelt kollégáim nevét olvastam. Felhívtak, és megértettem, hogy nyomás hatására tették. Megértettem, hogy félnek a munkájuk elvesztésétől a koronavírus-járvány idejében[/perfectpullquote]

– fogalmazott Bondil.

Lemond Eszenyi Enikő és visszavonja a pályázatát

Mindennek az előzménye, hogy az elmúlt napokban több mint ötven színész vádolta meg verbális erőszakkal és hatalmi visszaéléssel a Vígszínház igazgatóját, megalázó kommunikációval, elviselhetetlen munkakörülményekkel, agresszív vezetői módszerekkel vádolva meg őt. Eszenyi Enikő a vádakra többször is azt mondta, valóban határozott vezetőnek tartja magát, de minden döntését a színház érdekében hozta meg.

Az egykori igazgató várja a kormányzati vizsgálat lezárulását, és reméli, hogy az feltárja a tényeket. A múzeum dolgozói viszont levélben azt állítják, javult a munkahelyi légkör Bondil távozása után.


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból