Hallgatom Így rendítette meg a világ művésztársadalmát a legendás énekes...

Így rendítette meg a világ művésztársadalmát a legendás énekes halála

Promóció

A spanyol és nemzetközi művészvilág, a közélet és a politika ismert képviselői gyászolják Montserrat Caballé világhírű spanyol operaénekesnőt, aki 85 éves korában hunyt el szombaton Barcelonában.

Promóció
- Advertisement -

“Személyisége és páratlan hangja örökre elkísér minket. Nagyon fájlaljuk elvesztését”

– fogalmazott a spanyol királyi ház Twitter-oldalán közzétett részvétnyilvánító üzenetében, hangsúlyozva, hogy a lírai szoprán az opera nagyasszonya, az univerzális kultúra legendája volt,

a legjobb a legjobbak között.

Pedro Sánchez spanyol miniszterelnök ugyanezen a fórumon emlékezett meg a művészről, akit Spanyolország

kiemelkedő nagykövetének nevezett, és akinek hangja és kedvessége mindig velünk marad. A mai egy nagyon szomorú nap az opera szerelmesei és minden katalán számára

– fogalmazott Quim Torra katalán elnök, aki szerint a világhírű szoprán azért is nagy tiszteletet érdemel, mert Katalónia nevét

az operán keresztül exportálta a világba.

Egyik legkedvesebb partnere, a szintén világszerte népszerű José Carreras tenor a Catalunya Rádionak felidézte, milyen sokat köszönhet Caballénak, aki karrierje elején támogatta őt, és akit “életerős és érzékeny” nőként jellemzett.

Elhunyt a múlt század egyik legnagyobb operaénekese, Montserrat Caballé

María de Montserrat Bibiana Concepción Caballé i Folch Barcelonában született 1933-ban, keresztnevét a város híres búcsújáróhelye után kapta. A barcelonai konzervatóriumban diplomázott húszévesen a legmagasabb, arany kitüntetéssel.1956-ban a bázeli operaház tagja lett,ahol Puccini Bohéméletének Mimijeként hatalmas sikert aratott, és ettől kezdve már nagy szerepeket is kapott.

Mint mondta, az összes szoprán közül, akiket pályafutása során élőben hallott, senki sem énekelt úgy mint Monserrat Caballé.

Nyugodj békében kedves Montsy. Szépséges hangod velünk lesz örökre

– írta Twitter-üzenetében Brian May, a brit Queen együttes gitárosa, aki arról is megemlékezett bejegyzésében, hogy az operaénekesnő inspirációt jelentett számukra, “de különösen Freddie számára”, a közös munka során.

BrianMayCom on Twitter

R.I.P.#MontserratCabslle: Very sorry to hear of sad loss of the dear lady. Listened to #MikeMoran and #PeterFreestone speak so fondly of her from the platform and many stories here at the OIQFC Convention. God’s Speed. Happy reunions.

A Barcelona című dal, amelyet közösen énekelt Freddie Mercuryvel, a Queen együttes énekesével az 1992-ben rendezett barcelonai olimpiai játékok hivatalos dala volt.

A világ nagy operaházai is Monserrat Caballéra emlékeztek ezen a napon.

A londoni Royal Opera Twitter-bejegyzésében felidézte, hogy a spanyol szoprán 1972 és 1992 között számos alkalommal is fellépett náluk, és

káprázatos hangjával milliókat inspirált hosszú pályafutása alatt. Kétségtelenül minden idők egyik legnagyobb szopránja

– írta közleményében a madridi Királyi Színház, méltatva a művész rendkívüli tehetségét, hangjának egyedi szépségét, nagy kiterjedését, gazdag színpalettáját, csodálatos technikáját.

Montserrat Caballé 1979-ben, Bécsben / Fotó: BBC News

Szimbolikus tisztelgésként nagysága előtt a szombat esti Faust című előadást Monserrat Caballé emlékének ajánlotta a teátrum.

A világhírű szopránt hétfőn helyezik végső nyugalomra szülővárosában, Barcelonában.

Promóció
ForrásMTI
Promóció
Promóció

legnépszerűbbek

A WHO üzeni: ezeket tartsd be, hogy ne kapd el a koronavírust

Az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) ajánlásokat tett közzé, milyen szabályokat érdemes betartani a megelőzés gyanánt, valamint mik a koronavírus tünetei.

Az olasz nővér megmutatta, milyen káros hatásai vannak a koronavírusnak

Egy olaszországi nővér a koronavírus frontvonalából posztolt.

Így teszi tönkre a tüdőt a koronavírus

A felvételek az egyik olyan kínai páciens tüdejéről készültek, aki még tavaly decemberben hunyt el Kínában.
Promóció

a szerk. ajánlása

Andy Warhol cipőillusztrátorként kezdte – Érdekességek a pop-art atyjáról

Andy Warhol a XX. század egyik legmeghatározóbb művésze volt.

Laczkovich Borbála, a Banksy-kiállítás kurátora: „A felszín mögött egy komplex és ellentmondásos képet kapunk”

Laczkovich Borbála, a Godot Kortárs Művészeti Intézet kurátora segítségével tisztába tesszük, mit is jelent egy Banksy-mű hitelessége, jogos-e a művész szellemiségére hivatkozni a kiállítás ellen, miközben jópár műhelytitokra és felszín alatti sztorira is fény derül.

Saiid: „Ugyanaz a vonat, csak lecsatoltak egy pár vagont”

A lényeg, hogy az „élet szörfdeszkáján” sodródni és ride-olni is ugyanolyan jó lehet!

ez is érdekeltéged
<3