John Oliver: „Inspiráló idióták, akik átírták a humor szabályait” – 50 éves a Monty Python Repülő Cirkusza

„A Monty Python azért élt meg ennyi évet, mert a világ egyre jobban elpythoneszkesedett. Ma több az extrém hülyeség, mint eddig bármikor” – ezekkel az ünnepélyes szavakkal igazolta az angol abszurd humorista csoport fél évszázados fennállásuk létjogosultságát.

Ötven évvel ezelőtt, 1969. október 5-én került adásba a Monty Python Repülő Cirkuszának első része a BBC1-en, és ezzel az öt brit és egy amerikai humorista forradalmasította a nevettetés műfaját. Sokak szerint a szórakoztatóiparra tett hatásuk a Beatles-éhez mérhető.

monty python 50 évforduló
A Monty Python Repülő Cirkusza 50 éves

“1969-ben John Cleese, Terry Gilliam, Eric Idle, Terry Jones, Michael Palin és Graham Chapman tett pár kis hülye lépést az embernek, de nagy, szürreális ugrást a szórakoztatóipar számára, amikor rászabadították a gyanútlan brit közönségre zseniális jeleneteiket” – fogalmaznak az It’s… Monty Python at 50 megemlékezés szervezői.

Monty Python – Silly Walk

Enjoy the videos and music you love, upload original content, and share it all with friends, family, and the world on YouTube.

Az It’s… Monty Python at 50 a legnagyobb és leghülyébb ünnepségsorozat, amellyel az alkotók, az eredeti sorozat és az abból gyökerező, sarjadzó és virágzó ágak-bogak előtt tisztelegnek.

Hogy a fő művet és a rengeteg ágat-bogat alaposan meg lehessen ünnepelni, már szeptember 1-én elkezdődtek az események.

Előkerült az archívumokból a 4 évadnyi Repülő cirkusz 45 része, a nagy klasszikusok (Gyalog galopp, Brian élete, Az élet értelme, A hal neve Wanda), a régi élő fellépések felvételei, a Monty Python-korszak előtt készült ritkaságok, amelyeket maratoni mozivetítéseken mutattak be. A Brit Filmarchívum Pythonos anyagaiból kiállítást szerveztek, Michael Palin produceri felügyeletével eddig még sosem hallott felvételekből készültek rádiós anyagok.

A Brexit még a Monty Python tagjait is durván megosztja

Az angol Radio Times rádiós magazinnak nyilatkozott nemrég Terry Gilliam. Többek között arról beszélt, hogy a Brexit és Donald Trump színre lépése óta mélységesen depressziós. Ennek kapcsán pedig reagált John Cleese korábbi véleményére, mely szerint alkotótársa helyesli az EU-ból való kilépést. “Én az ösztönös és együgyű amerikai vagyok.

Október 5-én pedig egy Guiness rekordkísérletre várják a rajongókat: az egy helyen lévő legtöbb Gumby-nak öltözött ember rekordját szeretnék felállítani Londonban.

A hardcore rajongók és a gyűjtők számára számos különleges, jubileumi kiadású albummal, könyvvel és dizájnos ajándéktárggal készült a csapat.

Még saját sört is készítettek az alkalomra, találóan „nagyon hülye IPA” néven. Aki túltolja, annak garantált a bejutás a Hülye Járások Minisztériumába.


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból