Morrissey szerint A Simpson család alkotói rajta nevettek, nem vele

Morrissey és menedzsere is szenvedélyesen reagált, amiért véleményük szerint A Simpson család alkotói indokolatlanul rasszistának állították be az énekest.

Quilloughby = Morrissey A Simpson családban?

Morrissey élesen bírálta A Simpson család alkotóit, miután felismerni vélte magát az egyik karakterben, írja a The Guardian. A Pánik Springfield utcáin című részt április 18-án vetítették Amerikában. Az epizódban Lisa Simpson rákattan a kitalált Snuffs együttesre, és összebarátkozik a frontemberrel, Quilloughby-val. 

Benedict Cumberbatch szinkronizálta a depressziós, az 1980-as évekből Springfieldbe csöppent énekest, aki több vonásában is feltűnően hasonlít Morrissey-re. Az elhangzó dalparódiák is azt a feltevést erősítik, hogy a készítők fejében a brit vegán énekes karaktere járt, amikor kitalálták a rajzfilmfigurát. Aztán kiderül, hogy Quilloughby csak Lisa képzeletében létezik, de így is összetörnek az álmai, amikor a sztár átváltozik egy szürke, húsevő, túlsúlyos, migránsellenes nézeteket valló férfivé.

a simpson csalad morrissey
Quilloughby és Lisa / Fotó: Fox / Matt Groening

A Simpson család alkotóinak velem szemben érzett gyűlölete perért kiált. Különösen akkor nézik semmibe az embert, ha a zenéje nagy hatással van másokra, mert ma már nincs szükség erre. A mai zeneiparban nem kellenek erős egyéniségek. Ahol a Gyűlölet Törvénye uralkodik, nincs senki, aki megvédene engem” – írta többek közt Morrissey a honlapján.

Kapcsolódó cikk
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: email

„Annyi borzalmat kaptam, amennyi egy csorda bölényt is leterítene. Általában olyanok szoktak vádaskodni, akikben túlteng önnön fontosságuknak érzése. Az ilyen emberek nem működnek túl magas szinten. Ha például valaki A Simpson család forgatókönyvírója akar lenni, ahhoz teljes sötétség szükséges. (…) Nem létezik ma már szólásszabadság” – vélte a 61 esztendős brit zenész, akinek menedzsere is bekapcsolódott a vitába.

A menedzser Morrissey védelmére kelt

Peter Katsis azt írta a közösségi oldalán, hogy a rajzfilmsorozat gyűlöletkeltő és rasszista.

Kifigurázni valakit egy dolog. De ha egy műsor olyan mélyre süllyed, hogy csak gyűlölködni képes, ahogyan Morrissey karakterét is bemutatták, ahogy kilóg a hasa az ingjéből (ahogy egyébként sosem nézett ki egész pályafutása során), akkor joggal teszed fel magadnak a kérdést, hogy ki is itt a gyűlölködő rasszista. Még jobb, amikor Morrissey karakterét rasszistának titulálják anélkül, hogy konkretizálnák az okait. Ez csak arra jó, hogy sértegessék az előadót

– fejtette ki a véleményét a menedzser.

Morrissey és a rasszizmus

Morrissey-t régóta érik rasszista vádak, amelyeket rendre tagad. Korábban több alkalommal szóvá tették, ahogy különböző bőrszínű emberekről, a kínaiakról megnyilvánult. London polgármesteréről, Sadiq Khanról például azt állította, hogy nem tud rendesen beszélni. Tudni lehet róla, hogy a szélsőjobb For Britain párt támogatója, nyilvános televíziós szereplése során viselte a jelvényüket.

Kapcsolódó cikk
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: email

Tim Long, a sorozat egyik talán jóstehetséggel is megáldott forgatókönyvírója, aki az ominózus epizódot jegyzi, azt nyilatkozta, hogy a rajzfilmfigura, bár határozottan emlékeztet Morrissey-re, nem kizárólag az énekes személyiségjegyeit hordozza. Van benne a Joy Division alapító tagjából, Ian Curtis-ből is, és még többekből.

Long egyébként imádja az 1980-as évekbeli brit független együtteseket, életének meghatározó eseménye volt a Smiths The Queen Is Dead turnéja. 

Két éve már megtörtént, hogy a rajzfilmsorozat alkotói utólag visszahívták az egyik epizódot, most erről egyelőre szó sincs. Legutóbb a Gucci család fakadt ki a médiában, amiért nem nyerte el tetszésüket, ahogyan a családról készülő életrajzi filmben ábrázolják őket.

Kapcsolódó cikk
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: email

Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból