Morrissey és menedzsere is szenvedélyesen reagált, amiért véleményük szerint A Simpson család alkotói indokolatlanul rasszistának állították be az énekest.

Quilloughby = Morrissey A Simpson családban?

Morrissey élesen bírálta A Simpson család alkotóit, miután felismerni vélte magát az egyik karakterben, írja a The Guardian. A Pánik Springfield utcáin című részt április 18-án vetítették Amerikában. Az epizódban Lisa Simpson rákattan a kitalált Snuffs együttesre, és összebarátkozik a frontemberrel, Quilloughby-val. 

Benedict Cumberbatch szinkronizálta a depressziós, az 1980-as évekből Springfieldbe csöppent énekest, aki több vonásában is feltűnően hasonlít Morrissey-re. Az elhangzó dalparódiák is azt a feltevést erősítik, hogy a készítők fejében a brit vegán énekes karaktere járt, amikor kitalálták a rajzfilmfigurát. Aztán kiderül, hogy Quilloughby csak Lisa képzeletében létezik, de így is összetörnek az álmai, amikor a sztár átváltozik egy szürke, húsevő, túlsúlyos, migránsellenes nézeteket valló férfivé.

A Simpson Csalad Morrissey
Quilloughby és Lisa / Fotó: Fox / Matt Groening

A Simpson család alkotóinak velem szemben érzett gyűlölete perért kiált. Különösen akkor nézik semmibe az embert, ha a zenéje nagy hatással van másokra, mert ma már nincs szükség erre. A mai zeneiparban nem kellenek erős egyéniségek. Ahol a Gyűlölet Törvénye uralkodik, nincs senki, aki megvédene engem” – írta többek közt Morrissey a honlapján.

Kapcsolódó cikk

„Annyi borzalmat kaptam, amennyi egy csorda bölényt is leterítene. Általában olyanok szoktak vádaskodni, akikben túlteng önnön fontosságuknak érzése. Az ilyen emberek nem működnek túl magas szinten. Ha például valaki A Simpson család forgatókönyvírója akar lenni, ahhoz teljes sötétség szükséges. (…) Nem létezik ma már szólásszabadság” – vélte a 61 esztendős brit zenész, akinek menedzsere is bekapcsolódott a vitába.

A menedzser Morrissey védelmére kelt

Peter Katsis azt írta a közösségi oldalán, hogy a rajzfilmsorozat gyűlöletkeltő és rasszista.

Kifigurázni valakit egy dolog. De ha egy műsor olyan mélyre süllyed, hogy csak gyűlölködni képes, ahogyan Morrissey karakterét is bemutatták, ahogy kilóg a hasa az ingjéből (ahogy egyébként sosem nézett ki egész pályafutása során), akkor joggal teszed fel magadnak a kérdést, hogy ki is itt a gyűlölködő rasszista. Még jobb, amikor Morrissey karakterét rasszistának titulálják anélkül, hogy konkretizálnák az okait. Ez csak arra jó, hogy sértegessék az előadót

– fejtette ki a véleményét a menedzser.

Morrissey és a rasszizmus

Morrissey-t régóta érik rasszista vádak, amelyeket rendre tagad. Korábban több alkalommal szóvá tették, ahogy különböző bőrszínű emberekről, a kínaiakról megnyilvánult. London polgármesteréről, Sadiq Khanról például azt állította, hogy nem tud rendesen beszélni. Tudni lehet róla, hogy a szélsőjobb For Britain párt támogatója, nyilvános televíziós szereplése során viselte a jelvényüket.

Kapcsolódó cikk

Tim Long, a sorozat egyik talán jóstehetséggel is megáldott forgatókönyvírója, aki az ominózus epizódot jegyzi, azt nyilatkozta, hogy a rajzfilmfigura, bár határozottan emlékeztet Morrissey-re, nem kizárólag az énekes személyiségjegyeit hordozza. Van benne a Joy Division alapító tagjából, Ian Curtis-ből is, és még többekből.

Long egyébként imádja az 1980-as évekbeli brit független együtteseket, életének meghatározó eseménye volt a Smiths The Queen Is Dead turnéja. 

Két éve már megtörtént, hogy a rajzfilmsorozat alkotói utólag visszahívták az egyik epizódot, most erről egyelőre szó sincs. Legutóbb a Gucci család fakadt ki a médiában, amiért nem nyerte el tetszésüket, ahogyan a családról készülő életrajzi filmben ábrázolják őket.

Kapcsolódó cikk

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

Nincs több cikk