A ködös Albion siket költőinek egy csoportja összefogott, és végre a Szigetországban is megrendezték az első olyan slam poetry versenyt, ahol a résztvevők jelnyelven mérettethetik meg magukat.

Hirdetés

A BSL Slam ötletét a 2005-ben, Amerikából indult kezdeményezés, az ASL Slam inspirálta, és a tény, hogy a brit jelnyelvet használók között nagy számban találunk írókat, költőket, művészeket is.

/ Fotó: Az BSL hivatalos Facebook-oldala

A szervezők számukra – és persze a közösség minden tagja számára – kívántak alkalmat biztosítani, hogy a slam műfajában is kifejezhessék magukat és szélesebb körben is bemutathassák a jelnyelvben rejlő szépségeket és lehetőségeket.

Az esemény június végén került megrendezésre a kultikus Shoreditch-i The Water Poet pubban.

A BBC végigkísérte a verseny idején a Bristolból érkezett Honesty Willoughby-t, a vers megszületésének folyamatától egészen a BSL Slam döntőjének pillanatáig.

Az ASL Slam is megosztott még márciusban egy videót, amely által betekintést nyerhetünk a jelnyelven előadott slam poetry világába.

Nehezebb a siket embereknek, hiszen ezt a világot a hallás képességével élőknek építették fel. Két helyen kell helytállnunk. A slam poetry viszont segít kifejezni önmagunkat

– mondja a videóban Douglas Ridloff.

Reméljük, a kezdeményezésből nemzetközi hagyomány lesz, és talán a jövő évi STB táborban is találkozhatunk jelnyelven slammelő tehetségekkel.

Hirdetés