Egy dán cég ingyenessé tette a kajakórákat, ha közben összeszeded a szemetet

Egy dán cég, a GreenKayak társadalmi környezetvédelmi szerepvállalásra hívta meg a kajakozni kívánókat. A szemétszedésért cserébe ingyenes kajakórákat biztosítanak.

Mérhetetlenül óriási a hulladék a Földön. Nem csak civilek, de több művész is beszállt a műanyaghulladékkal szembeni harcba. Sőt, az évek óta húzódó tárgyalások végéhez közelednek az Európai Unióban: betiltják az egyszer használatos műanyagokat. Az Adidas pedig biztosított mindenkit, hogy 11 millió pár cipőt készít az óceánokba került műanyagból.

green kayak műanyaghulladék
A GreenKayak turistái akcióban / Fotó: Good News

A GreenKayak nevű dán cég szintén beszállt a műanyaghulladék elleni harcba, írja a Roadster. Az ír civil szervezet Dánia mellett megteremti a lehetőséget Írországban, Németországban, Svédországban és Norvégiában, hogy ingyenes kajakórákat biztosítsanak a turistáknak. Mindössze annyit kérnek, hogy miközben felderítik a környéket, a természetvédelemért is tegyenek.

Újabb csapás az óceánokra és a környezetvédelemre: fogynak a fitoplanktonok

A fitoplanktonok, az óceánok felső rétegeiben napfényből élő növényi jellegű algák. Ha már intézmények! Az Európai Bizottság és az Európai Parlament is nemet mond a műanyag szemétre. Az Európai Parlament szerdán elsöprő többséggel, 571-53 arányban jóváhagyta azt az intézkedéscsomagot, ami az egyszer használatos műanyag eszközök betiltását irányozza elő.

A kajak azért is fontos eszköz erre, mert olyan helyekre is könnyedén eljuthatnak így, ahová más módon nehéz lenne. És igen sikeresnek mondható a projekt. Több mint 11 tonnányi szemetet gyűjtöttek össze így Koppenhágában, 2017 óta.

GreenKayak in Copenhagen

Here you see how much the GreenKayaks collect in Copenhagen. Miljøkajakken

Ezt követően terjesztik ki a kezdeményezést Dublinba, Bergenbe és Hamburgba.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Dániában szeretnek az emberek kiülni a kanálisok partjaira, ám sajnálatos módon közben az úszó szemetet kell nézniük. Ilyenkor nem dobhatod le a felsődet és ugorhatsz be a vízbe, viszont beülhetsz egy kajakba és máris tehetsz valamit az ügy érdekében[/perfectpullquote]

– mondta Tobias Weber-Andersen, a GreenKayak alapítója.


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból