Ezzel a kalkulátorral kiszámolhatod, mennyivel terheled a Földet

Az utóbbi 60 év alatt 200-szorosára nőtt a Föld műanyagtermelése. Ezt azt jelenti, hogy 9 millió műanyag ömlik az óceánokba. Ha csökkenteni és leellenőriznéd, mennyi műanyaggal terheled a Földet, nézd meg az alábbi kalkulátorral!

Óriási mértékben szennyezik napról napra az óceánokat. 2050-re több műanyag lesz a világon, mint hal egyes felmérések szerint. A The Globalist lap szerint az Egyesült Államokban és Nyugat-Európában körülbelül 100 kilogrammnyi műanyagot használ fel az ember egy évet alatt. Ázsiában ez a szám 20 kilogrammra tehető. Ezeknek nagyobb része csomagolóanyag, egyszer használatos műanyag formájában.

Hosszú évek után az Európai Unió betiltja az egyszer használatos műanyagokat

A tájékoztatás szerint az egyszer használatos műanyagokról szóló irányelv szigorú szabályokat ír elő azokra a termék- és csomagolástípusokra, amelyek megtalálhatók az európai partokat szennyező, tíz leggyakrabban előforduló hulladék között. Az új szabályok megtiltják egyes olyan eldobható műanyagtermékek használatát, amelyek alternatív termékekkel helyettesíthetők. Ezenfelül konkrét intézkedéseket vezet be a leggyakrabban hulladékká váló műanyagtermékek használatának visszaszorítása érdekében.

Bár az Európai Unió elfogadta nemrégiben azt a törvényjavaslatot, amely betiltja az egyszer használatos műanyagos használatot, még mindig van mit tenni. És igen örömteli kezdeményezés is napvilágot látott a hetekben, miszerint több brit fesztivál is leszámol a műanyaggal.

Az Omni Calculator elkészítette a személyes műanyag lábnyomot (plastic footprint) mérő kalkulátort. Ezzel olyan egyszerű háztartási eszközök, gyakran használat termékek megadásával lehet kiszámítani az éves hozzájárulásunkat a műanyagválsághoz, mint zajcskó, tusfürdő flakon, fogkrémes tubus vagy épp műanyag bútorok, írja a Qubit.

műanyag szennyezés műanyag lábnyom
Mondj nemet a műanyag szennyezésre! Neked mekkora a műanyag lábnyomod? / Fotó: iStock

A kalkulátor készítői hangsúlyozzák, hogy csak a legalapvetőbb termékeket tüntették fel. Azonban hozzátették, hogy még így is magas értéket kaphatnak azok, akik kiszámolják a műanyag lábnyomukat. A végső szám pedig ennél csak magasabb lehet.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Legközelebb, amikor a szupermarketben jársz, nézz bele a bevásárlókocsiba, és ellenőrizd, mennyi minden van műanyagba csomagolva. A fele? A kétharmada? Majdnem az összes? Ezt mind beleszámítottad, amikor először használtad a kalkulátort? Úgy gondolom, a hulladék kezelésén való javítás és a óriási műanyagkereslet csökkentése kritikus pontja a műanyagszennyezés elleni küzdelemnek[/perfectpullquote]

– idézi a Qubit Hanna Pamulát, a kalkulátor készítőjét, az IFLScience-nek adott interjújában.

Plastic Footprint Calculator


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból