Egy bálna gyomrában több mint 115 poharat találtak – Folyamatosan gyilkoljuk az élővilágot

Bele se gondolunk, mit teszünk, amikor műanyagokat veszünk, dobunk ki. Arra biztos nem, hogy kis idő elteltével, az a műanyag egy állat halálát okozhatja. Az alábbi eset talán végre felnyitja a szemünket.

Egy halott ámbracetet mosott partra a víz egy indonéz nemzeti park közelében. Az esetet parkőrök jelentették. A 9,5 m-es emlős gyomrában elképesztő mennyiségű műanyagot találtak, közel 6 kg-ot. A talált tárgyakat az indonéziai WWF egy tweet-bejegyzésben adta közre.

A művészek is felveszik a harcot a műanyag szeméttel – Műalkotások plasztikból

Úgy tűnik, sokan egyetértenek abban, hogy túl sok műanyagot használ az emberiség, és nem lehet tőle megszabadulni, ha már nincs rá szükség. A műanyagjátékok, palackok, használt fogkefék is landolnak valahol, miután kidobják őket – gyakran a tengerpartokon és az óceánban végzik. Nemrégiben a National Geographic is felhívta a figyelmet a környezetet drasztikus mértékben károsító műanyag hulladék felhalmozódására.

E szerint 115 db poharat, 4 db műanyag palackot, 25 db zacskót és 2 db flip-flop papucsot nyelt le az állat, mielőtt életét vesztette.

Gettyimages 507832456 600
Óriási Károkat Okozunk A Műanyagokkal / Fotó: Sciencealert

Az eset óriási megdöbbenést váltott ki a környezetvédőkből. „Habár nem tudtuk azonosítani a halál okát, de amit láttunk, borzalmas volt” – mondta Dwi Suprapti az indonéziai WWF tengeri állatok konzervatóriumának koordinátora. Mivel a tetem bomlása előrehaladott állapotban van, lehetetlen megmondani a halál pontos okát.

A Tesco is beszáll a műanyaggal folytatott harcba: Pénzt ad a Tesco a visszavitt műanyag palackokért

A többi diszkontlánchoz hasonlóan a Tesco is egyre többet próbál tenni azért, hogy visszaszorítsa a műanyaghasználatot, valamint csökkentse a műanyag, egyszer használatos csomagolóanyagok mennyiségét. A környezetvédelem jegyében ezért az áruházlánc arra vállalkozott, hogy palackonként 10 pennyt (36 forintot) fizet az üzletbe visszavitt PET-palackokért.

A használt műanyagok súlyos problémát jelentenek néhány dk-ázsiai országban, beleértve Indonéziát is. Egy 2015-ös riport szerint 5 ázsiai ország – Kína, Indonézia, a Fülöp-szigetek, Vietnám és Thaiföld – a műanyag hulladék közel 60%-át halmozza fel az óceánokban. A műanyag zacskók rengeteg tengeri állat halálát okozza minden évben. Egy idén megjelent tanulmány arra hívja fel a figyelmet, ha ez így megy tovább, 10 éven belül háromszorosára nőhet az óceánban található műanyagok mennyisége. Ezen érdemes elgondolkozni.

Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból