Muhammad Ali a háromszoros nehézsúlyú bajnok előtt tiszteleg az HBO legújabb dokumentumfilmje a Mi a nevem: Muhammad Ali.

A védelmező és a Kiképzés című filmek rendezője Antonie Fuqua rengeteg archív videó- és hanganyagot használt fel, így Ali gyakorlatilag saját maga kommentálja a filmet. Az HBO két részben mutatja be a 165 perces dokumentumfilmet, adta hírül a Variety.

Muhammad Ali Dokumentumfilm
Muhammad Ali Nehézsúlyú Ökölvívó / Fotó: Sport Illustrated For Kids

A régi fotókból, tévés és rádiós felvételekből állt össze Fuqua projektje, amelyben ”A legnagyobb” saját történetének mesemondója. A Mi a nevem: Muhammad Ali című dokumentumfilm a színes bőrű bokszoló karrierjére és történelmi szerepére fókuszál, nem pedig a sportoló családi életére.

What’s My Name | Muhammad Ali (2019) | Official Trailer | HBO

Chronicling the extraordinary life of one of the 20th century’s most iconic figures, this two-part documentary explores Ali’s challenges and triumphs through…

Ali a nevét Cassius Clay-ről változtatta meg, miután áttért az iszlám vallásra. A sport mellett közéleti szerepe is jelentős volt. Elutasította a vietnámi háborúban való részvételt, vallási okokra hivatkozva.

Ali nem csak a ringben volt nagy harcos, hiszen a faji egyenlőtlenségek ellen is fellépett.

Fuqua dokumentumfilmje természetesen rengeteg korabeli felvétellel tiszteleg Ali sportolói nagysága előtt. A Sonny Liston elleni legendás győzelme, Joe Fraser és Ken Norton ellen vívott meccsei mellett számos kevésbé ismert mérkőzése is helyet kap Fuqua dokumentumfilmjében.

Muhammad Ali Mi A Nevem
Muhammad Ali / Fotó: Highlight Hollywood

Ali nagyságához hozzátartozik a legkeményebb harca is, amelyet Parkinson-kórral vívott, ami végül megfosztotta őt fizikai tehetségétől. Mégis lázadó egyénisége és természetes jelleme tette őt igazán csodálatossá. A legendás bokszoló 2016-ban hunyt el.

Antoine Fuqua Mi A Nevem Muhammad Ali
Antonie Fuqua Filmrendező / Fotó: American Program Bureau

A dokumentumfilmet olyan zenei betétek teszik még izgalmasabbá, mint például James Brown The Big Payback című száma.

Magyarok készítenek filmet Bud Spencer legendás életéről

Felidézte, hogy a televízióban rövidebb, 55 perces verzióban már bemutatták az alkotást, a teljes, 90 perces film premier előtti vetítését pedig kedden tartották a Budapesti Olasz Kultúrintézetben. Az olasz külügyminisztérium segítségével a film híre már eljutott a színész hazájába. Sőt, elképzelhető, hogy az olasz mozikban is bemutatják majd a magyar Piedone-filmet.

A Mi a nevem: Muhammad Ali című dokumentumfilm május végétől látható az HBO műsorán.

Top sztorik a rovatból

Nincs több cikk

Ez is érdekelhet