Csaknem háromezer darabos érmegyűjteményre, továbbá ékszerekre és emléktárgyakra bukkantak még februárban egy keszthelyi ház pincéjében.

A műkincseket (éremgyűjtemények és emléktárgyak) valószínűleg a második világháború idején, a deportálás előtt ásták el zsidó tulajdonosai. A kollekciót kedden mutatták be Keszthelyen.

Műkincsek Második Világháborús Műkincsek
Képünk Illusztráció A Megmentett Műkincsek 2011 Című, Magyar Képzőművészeti Egyetem Kiállításáról / Fotó: Mke Hivatalos Weboldala

A felbecsülhetetlen értékű gyűjteményről Havasi Bálint, a Balatoni Múzeum igazgatója azt mondta: a 2776 darab érme nagyobb részt a római császárság korából származik, kisebb hányada arany-, a többsége ezüstérme, amelyek mellett 24 ékszer és emléktárgy is volt.

Ezért vonzódnak a nácik a műkincsekhez! / ContextUs

Monika Grütters a tanácskozást megnyitó beszédében fordulópontnak nevezte az 1998-ban Washingtonban megkötött megállapodást. Ennek révén Németország húsz éven keresztül folyamatosan javította a nácizmus idején elrabolt műkincsek felkutatását és visszaszolgáltatását célzó munka feltételeit. Philip Pocock szociofotói festői színhatásokat lehetővé tevő, különleges technológiával készültek Berlinről a fal két oldalán, 1982-ben.

A tárgyakat egykori tulajdonosai befőttesüvegekben ásták el, Keszthelyen 1944-ben házuk pincéjében, ahol alig egy hónapja bukkantak rá véletlenül a névtelenséget kérő megtalálók.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

Nincs több cikk